Мандарина, мандарина и пак мандарина

С аромат на мандарина

Мандарината е един от най-харесваните плодове. Обикновено нейният аромат носи радост, в повечето случаи, но понякога и тъга. Ароматът и е разпознаваем и много приятен, за повечето от нас. Какво знаем за мандарината? "Мандарината (Citrus reticulata) е малко вечнозелено субтропично плодово дърво с тъмнозелени блестящи листа. Произхожда от Югоизточна Азия (Китай и Виетнам). В Европа е позната едва от началото на 19 в. Наречена е на името на китайските мандарини (висши сановници), които са били големи ценители на този плод. От кората се получава етерично масло, което се използва в хранителната промишленост и парфюмерията." (източник: https://bg.wikipedia.org) ...и в ароматерапията, разбира се!

Ароматът на мандарина ни връща в детството и събужда у нас спомени. Това е един от ароматите, които не се забравят: топъл, сладък, празничен, богат...започваме да слюноотделяме още докато си представяме сочната и ароматна мандарина. За повечето от нас това е аромата на Коледа. Когато го усетим ни носи спокойствие.

Каква е разликата между различните есенции от мандарина в ароматерапията?

Етеричното масло или по-точно есенцията от мандарина се получава чрез студено пресуване на кората (перикарп) на плода. Този процес на екстракция позволява да се запазят както летливите му съединения, така и веществата с полезни за здравето свойства.

В ароматерапията използваме основно три вида есенция от мандарина: есенция от зелена, жълта, червена мандарина. Но, това, което може би е по-малко известно е, че всички мандарини произлизат от сорта Citrus reticulata Blanco, просто зависи от вегетативния стадий на дървото и плода.

И, разбира се, на четвърто място, но не и по значение е незаменимото масло от петигрен мандарина - друг великолепен продукт, който ни дава мандариновото дърво.

В началото на есента мандарината най-напред е зелена, защото перикарпът е богат на хлорофил. С напредването на есента и наближаването на зимата температурната разлика между деня и нощта се увеличава и хлорофилът постепенно изчезва. Тогава мандарината от зелена става жълта, а след това, благодарение на това явление плодовете придобиват червения си цвят.

Различните есенции от мандарина имат и различни цветове, което се дължи на погментите, съдържащи се в тях. Това важи само за студено пресованите есенции от мандарини, а не за маслата от плода, които са получени чрез дестилация и не съдържат фуранокумарини.

За мандариновите есенции

След екстракцията, цитрусовите есенции обикновено остават оцветени от наличието на следи от суспендирани флавоноидни пигменти. За разлика от парната дестилация, целият процес на пресоване се извършва на студено.

Това има предимството, защото най-добре запазва физическите и органолептичните качества на есенциите. Но, това ги прави по-чувствителни към окисление от етеричните масла, освен това те са и са по-летливи.

Като цяло и трите вида есенции, които наричаме и етерични масла (зелена, жълта и червена мандарина) имат сходни свойства, но и разлики, които ни карат да предпочетем едното или другото от тях. На първо място биохимичният състав е различен, въпреки, че преобладаващите молекули са сходни. Но макар и в малко количество, имаме молекули, които определено променят терапевтичното действие на маслата и правят всяко едно от тях уникално.

Етеричното масло от мандарина, независимо дали е от зелена, жълта или червена, е мощно успокояващо средство, което може да помогне за преодоляване на периоди на силен стрес, тревожност, безпокойство, безсъние или дори депресия. Маслото от мандарина е тоник за храносмилането и кожата, това е есенция, която насърчава перисталтиката, помага при бавно храносмилане, същевременно може да възстанови блясъка на епидермиса, както и да балансира мазната коса.

С универсален и много приятен аромат, мандарината е подходяща за дифузия и за създаване на здравословна и спокойна атмосфера, благоприятна за отпускане. Нека да не забравяме и антисептичните свойства на тези чудесни есенции, така важни в периода на вирусни атаки. Разбира се, с есенция от мандарина може да овкусите вашите напитки, десерти и ястия.

Биохимия на маслата от мандарина

Етеричните масла от мандарина се състоят главно от лимонен, присъстващ най-малко 65% и максимум 75% за етеричното масло от зелена мандарина. Последното, това от зелена мандарина, съдържа малко по-малко лимонен от своите жълти и червени сестри, при които лимоменът може да достигне до 80%, но пък е по-богато на N-метил антранилат (до 0,7%), молекула, специфична за този цитрусов плод. Гама-терпиненът, присъстващ до 25% в зелената мандарина и 20% в другите две, допълва картината. Тези разлики не са достатъчни, за да бъдат идентифицирани големи разлики в свойствата, но това обяснява и различните аромати.

Това, което отличава зелената мандарина доста от останалите е факта, че тя съдържа една специфична молекула, която споменах по-горе, а именно N-Метил антранилат, молекула, която има много мощно действие върху нервната система.

Зелена мандарина - освен традиционен сладък и топъл аромат, в нея се долавят и леки горчиви и освежаващи нотки. Плодът се бере между октомври и ноември, когато не е напълно узрял. Неговото етерично масло има светлозелен до тъмнозелен цвят.

Зелената мандарина е мой фаворит, но това е въпрос на предпочитание, когато става дума за направата на бленд за хармония и баланс. Това, което отличава зелената мандарина доста от останалите е факта, че тя съдържа в по-голямо количество една специфична молекула, която споменах по-горе, а именно Метил антранилат, молекула, която има много мощно действие върху нервната система.

Алергени в маслото са: цитрал, цитронелол, гераниол, лимонен, линалол

Препоръчвам зелената мандарина за бебета и малки деца, за дифузия и в блендове за масаж /вечер след баня/. Прекрасно се комбинира с качествена лавандула, римска майка и равинтсара, сладка майорана, пало санто, тамян...

Жълтата мандарина е най-балансирана като аромат и се характеризира повече с флорални нотки. Тя се бере веднага след зелената, между декември и януари. Хлорофилът изчезва в полза на други пигменти, за да промени цвета и аромата на плода. Етерично масло има светло жълт до тъмно оранжев цвят.

Червената мандарина е най-фината като аромат, най-сладка и плодова. Червената мандарина е най-зрялата от трите, тя се бере през февруари. Нейното етерично масло е червеникаво до тъмночервено.

Действие на маслата от мандарина

Качественото етерично масло от мандарина има успокояващи свойства и е показано при нарушения на съня, по време на стрес, тревожност при бебета и деца, свръхчувствителност и депресия. То е прекрасно и за хиперактивни и тревожни деца. Със своите антисептични свойства ще бъде полезен и при простудни заболявания.

Антистрес рецепта за моменти на релакс

  • 30 капки етерично масло от Лавандула ангустифолия

  • 30 капки етерично масло от Петигрен бигарад

  • 40 капки есенция Мандарина

Може да поставите 5 до 10 капки от сместа в дифузера, или да смесите с 1-2 капки с 20 капки растително масло по избор, като жожоба, кайсия, кокос и да си направите релаксиращ масаж на стъпалата или раменете.

В енергийната ароматерапия етеричното масло от мандарина се свързва със сърдечната чакра „Анахата“, 4-та чакра . Цветът му е зелен, елементът му е въздух.

Етеричното масло от мандарина ни закотвя в настоящето, разсейва страховете, заровени дълбоко в душата и сърцето. Позволява ни да се отпуснем и отваря сърцето ви към пътя на състраданието.

Идея за Коледен бленд с етерични масла

  • 25 капки етерично масло от сладък портокал

  • 20 капки есенция мандарина

  • 15 капки етерично масло от балсамова ела

  • 7 капки етерично масло от карамфил

  • 3 капки етерично масло от канела

Знаете ли, че освен за релакс, маслото от мандарина влиза в състава на много блендове при бронхит. Ето още една изпитана рецепта: зелена мандарина, сладка мента и мащерка туянол - за вдишване, за добавяне към смути или друга храна при кашлица и сезонни неразположения.

За кой е препоръчително маслото от мандарина?

Много важно качество и на трите есенции е, че са подходящи за цялото семейство, а начините за употреба са многобройни. Единственото нещо, с което трябва да се съобразим е ФОТОЧУВСТВИТЕЛНОСТТА, въпреки, че според някои източници, тя е под въпрос.

Със сигурност няма да пострадаме, ако реем да ароматизираме млякото си за тяло с няколко капки мандарина, или поставим от есенцията в гела за душ или течния сапун...просто за аромат.

При хиперактивни деца, над три години, вдишването на две капки есенция от зелена мандарина върху носна кърпичка, ще донесе спокойствие и комфорт, при нужда.

Ароматните молекули могат да бъдат спътник и помощник за вашата красота, емоционално и физическо здраве. Пак напомням, ползвайте етеричните масла отговорно и осъзнато! Когато ги прилагате за самолечение винаги ги разреждайте, неразредени могат да се ползват само определени масла и то след консултация със сертифициран ароматерапевт.

        Нашите съвети не заменят лекарското мнение!

        Ако се интересувате от етеричните масла и искате да се научите да приготвяте смеси за различни ваши нужди и проблеми, заповядайте при нас!

Ние провеждаме редица обучения, семинари, ателиета, на които подробно разглеждаме различните етерични масла.

 При нас може да видите всяко едно масло "на живо", може да усетите неговия аромат, може да получите компетентен съвет и мнение за всичко, което ви вълнува.

 Очакваме ви в нашия "ЦЕНТЪР ПО АРОМАТЕРАПИЯ" в София, на "Джеймс Баучер" №2.

    720
    2