Опасна ли е хроничната умора?

Опасна ли е хроничната умора?

Да, разбира се, особено, ако не се предприеме нищо! Хроничната умора е още една от болестите на нашето съвремие - името на тази болест е миалгичен енцефаломиелит /МЕ/, наистина звучи стряскащо. Това е състояние, което ни води до пълно физическо и психическо изтощение, при което, ако не се вземат незабавни мерки, може да бъде пагубно за нас. Ако това се превърне в синдром, тогава нито почивката, нито съня носят облекчение.

Кои са факторите за това коварно състояние?

Кои са причините за хроничната умора? В много случаи хронична умора може да се появи след тежко прекарано друго заболяване – вирусно или друго, което причинява имунен шок и намалява ефективността на нашия имунитет. В такова състояние нашият организъм черпи всички свои запаси, за да се бори с болестта и трудно поддържа жизнените си функции. Друга причина може да бъде преживяна много тежка физическа или емоционална травма, както и нарушен хормонален баланс.

Кои са признаците?

Важно е да може да ги разпознаем, за да вземем мерки навреме, защото ако това се превърне в синдром на хроничната умора, става трудно лечимо, дори може да се каже, че е нелечимо заболяване.

Трябва да се наблюдаваме, ето част от признаците:

  • трудно събуждане и липса желание да станем от леглото;

  • чувство за отпадналост дори след привидно “добър сън”;

  • чакаме да дойде момента, в който да се приберем вкъщи и да си легнем, за да си починем;

  • нищо не ни доставя удоволствие, дори нещата, които обичаме да правим обичайно;

  • изтощени сме, нямаме сила през целия ден…

  • разсеяни сме и не можем да си съберем “ума”, имаме бели петна и не може да се концентрираме /мозъчна мъгла/…

  • имате депресивни състояния...

Има ли решение за проблема със средствата на природната медицина?

Честно казано конвенционалната медицина трудно успява да се пребори с този синдром. Какво да направим със средствата на фитотерапията, гемотерапията и ароматерапията?

На първо място трябва да променим начина си на живот:

  • повече движение;

  • здравословна и пълноценна храна;

  • справяне със стреса с различни техники /медитация, терапии, релакс, дихателни техники.../;

Може да включим и някои хранителни добавки в своя режим:

  • L - глутамин, аминокиселина, която е от съществено значение за регенерация на клетките на стената на нашите черва и развитието на мускулната тъкан; освен това, при тежко заболяване лимфоцитите черпят енергия от запасите ни на тази ценна аминокиселина; да не забравяме, че L-глутаминът е източник на GABA, важен невротрансмитер, който потушава свръхвъзбудимостта на нервната система и помага тя да се отпусне;

  • Вит В12, Вит С в липозомна форма /за предпочитане/, вит D3, мелатонин, за повече енергия, намаляване на болката и подобряване на качеството на съня;

  • Екстракт от пасифлора или валериана, които могат да се комбинират с гемотерапия Глог и Касис - прекрасни за нервната и сърдечно-съдовата система

Тук отново трябва да се фокусираме върху холистичния подход към проблема - психика, емоции и тяло, трябва да се опитаме да накараме нашето тяло да се самолекува. Ето и моето предложение от гледна точка на ароматерапията за няколко бленда, които имат за цел да балансират действието на надбъбречните жлези, които имат ГАБА-ергично действие и които целят да намалят нивата на стреса и да балансират нервната система.

И така, нека започнем със синергията за баланс на надбъбречните жлези. Моите масла - фаворити за този случай са масло от КАТАФРАЙ /Cedrelopsis grevei/, масло от ЧЕРЕН СМЪРЧ /Picea mariana/, масло от БЯЛ БОР /Pinus sylvestris/ и масло от ТАМЯН /Boswellia carterii/.

Синергия за баланс на надбъбречните жлези

ЕМ Катафрай / Cedrelopsis grevei / - 2 мл

ЕМ Черен смърч / Picea mariana / - 2 мл

ЕМ Бял бор / Pinus sylvestris / - 2 мл

ЕМ Тамян олибан / Boswellia carterii / - 2 мл по желание, може да се замени с ЕМ от Мащерка борнеол / Thymus satureioides / или да не се слага в синергията

ЕМ Кайсиеви ядки до 30 мл

Нанасят се по 10 капки сутрин и в ранния следобед върху надбъбречните жлези, или китките на ръцете. Да не се използва дълго време, а само при нужда, макс 20 дни без почивка. Ако се наложи направете една седмица почивка и подновете.

Може да се направи и по-концентрирана, но за целта е необходима консултация.

Внимание, за хора, които имат хормонозависими заболявания не се препоръчва дълготрайна употреба /повече от 3 седмици/. Разбира се, не се препоръчва за бременни, кърмещи жени и деца, както и за хора с хипертонична болест /при тях има специален протокол/. Да внимават и хора с хипотиреоидизъм, особено, ако са на лечение с кортизонови препарати.

Синергия за енергия и настроение

ЕМ Лимон / Citrus limon / - 3 мл

ЕМ Петигрен бигарад листа/ Citrus aurantium ssp amara op fol. / - 5 мл

ЕМ Сладък портокал зест / Citrus cinesis/ - 5 мл

ЕМ Бяла, обикновена ела /Abies alba / - 2 мл

БМ Кайсиеви ядки или Мацерат нероли до 30 мл

Може да се нанася върху слънчевия сплит, върху китките, може да се сложи върху стик-инхалатор. Ако се направи без базовото масло може и да се дифузира.

Внимание, съдържа фоточувствителни ЕМ /портокал кора и лимон кора/ и не трябва да се използва върху открити части, които са пряко изложени на слънце.

Синергия за добър сън

ЕМ Римска лайка / Chamaemelum nobile/ - 10 капки

ЕМ Сладка майорана / Origanum majorana / - 3 мл

ЕМ Зелена мандарина кора / Citrus reticulata / - 3 мл

БМ Кайсиеви ядки до 10 мл

Може да се нанася вечер върху слънчевия сплит, върху китките, може да се сложи върху стик-инхалатор или в ролон. Ако се направи без базовото масло може и да се дифузира или да се капне 1 капка от двете страни на възглавницата. Внимание, съдържа фоточувствително ЕМ /мандарина зест / и не трябва да се използва върху открити части, които са пряко изложени на слънце.

Използвайте чисти, качествени и хемотипирани етерични масла, за да сте сигурни в успеха на вашите синергии.

Ако нямате необходимите материали, за да направите тази или друга смес може да се възползвате от нашите ателиета, където предоставяме за всички вас тази възможност, като набавяме за вас необходимите етерични масла.

Ароматните молекули могат да бъдат спътник и помощник за вашата красота, емоционално и физическо здраве. Пак напомням, ползвайте етеричните масла отговорно и осъзнато!

Нашите съвети не заменят лекарското мнение!

Ако се интересувате от етеричните масла и искате да се научите да приготвяте смеси за различни ваши нужди и проблеми, заповядайте при нас!

Ние провеждаме редица обучения, семинари, ателиета, на които подробно разглеждаме различните етерични масла.

При нас може да видите всяко едно масло "на живо", може да усетите неговия аромат, може да получите компетентен съвет и мнение за всичко, което ви вълнува.

Очакваме в новия ни "ЦЕНТЪР ПО АРОМАТЕРАПИЯ" в София, на "Джеймс Баучер" №2, София.

    1790
    9