top of page

Ароматограма, що е то?

Актуализирано: 1.04.2021 г.

Все повече хора посягат към етеричните масла като алтернатива на антибиотиците при различни гъбични и бактериални инфекции. Въпреки, че етеричните масла са природен продукт - те не са безобидни, защото са силно концентрирани, имат изключителна мощ и могат да бъдат опасни, ако не се ползват внимателно и по предписание от специалист по ароматерапия!

В повечето случаи ароматните есенции имат широк спектър на действие. Те са противовирусни, антибактериални, противогъбични, противовъзпалителни ... всяко етерично масло притежава в по-малка или по-голяма степен нялокло от тези свойства. Клиничната ароматерапия изследва всяко едно етерично масло, което е интересно от медицинска гледна точка, като доказва неговото действие върху конкретни патогени, както и неговата фармакодинамика, фармакокинетика и странички ефекти.

Кои ароматни молекули са подходящи за третиране на дадени микроорганизми може да се разбере, когато се направи изследване, което да ни ориентира за вида и щама на патогените. Как става това? Като се направи индивидуална ароматограма!Какво е ароматограма?

През 1973 г., доктор Ж. Валне и доктор М. Жиро създават термина антибио-ароматограма, за да опишат една конкретна антибиограма, която се извършва не с конвенционални антибиотици, а с етерични масла и ароматни есенции. Тогава възниква и термина антибио-ароматограмата, или накратко - ароматограма.

Ароматограмата се превръща в метод за инвитро измерване на антибактериалната активност на етеричните масла по подобие на антибиограмата, при която антибиотиците се заменят с предварително подбрани хемотипирани етерични масла от висок клас, с ясна биохимия.

Принципът на експеримента се състои в измерване на „зоните на инхибиране на микробните колонии“ около дисковете, импрегнирани с етерични масла и поставени в бактериална или гъбичната колония. Така, след като се определи in vitro ефективността на етеричните масла, получените резултати позволяват да се подготви точна синергия, с която да се третира съответния патоген.

За да бъде ароматограмата надеждна се правят няколко посявки едновременно, върху един и същ патоген, с цел получаване на идентични резултати. Много важно е да се работи с един и същ инструментариум. Също така, от изючително значение е да се използват едни и същи етерични масла за ароматограмата и за лечението след това.

Изключително важно, за достоверния резултат, е изборът на етеричното масло. Качеството и химичният състав на маслото обуславят и успеха на лечението.

Немислимо е да се използват етерични масла с ниско или съмнително качество; такива, които не са хемотпирани и биохимически идентифицирани.

Специалистът по ароматерапия, вземайки предвид получените резултати от ароматограмата, може да направи индивидуален протокол за лечение.Кога и защо е желателно да се направи ароматограма?


Ароматограмата позволява да се направи терапия "по мярка". Както все повече се убеждаваме напоследък, конвенционалната терапия с антибиотик може да не даде задоволителни резултати. Тогава търсим алтернатива, каквато виждаме в ароматерапията.

Да, но всеки организъм е различен, а и етеричните масла, които може да повлияят дадена инфекция може да са различни при всеки един от нас. За да знаем какво точно да третираме е добре да се направи специфично изследване.

С голяма радост споделям, че такова изследване може да си направите вече и в България. С тази специфична и отговорна работа се е заела Доц. д-р Надя Маркова, от Института по Микробиология, БАН.

Тя е създател и на иновативна методика за откриване и изолиране на  Л-форми (варианти на микроби без клетъчни стени) от човешка кръв. Повече информация за нейните научни постижения може да откриете ТУК.

"Последно изследване на доц. д-р Надя Маркова, публикувано в престижното списание Scientific Reports-Nature Publishing Group (Dysbiotic microbiota in autistic children and their mothers: persistence of fungal and bacterial wall-deficient L-form variants in blood Markova N. Scientific Reports. 2019 Sep 16;9(1):13401; https://www.nature.com/articles/s41598-019-49768-) е първото по рода си в света, което революционизира представите за съществуване на  кръвна микробиота, съставена от микробни варианти без клетъчни стени (Л-форми). Авторката убедително доказа, че Л-формите  са  част от вътрешния микробен свят, с който живеем. Тя открива, че кръвната микробиота  при деца с  аутизъм и техните майки е „дисбиотична“, а водеща  и важна находка е наличието в кръвта им на варианти без стени (Л-форми) на условно-патогенни бактерии и гъбни причинители, сред които водещ е Aspergillus fumigatus." Източник - сайт на Фондация "Множествена склероза - Не си сам"

След направените от доц. д-р Надя Маркова ароматограми се установи, кои от нашите етерични масла имат влияние върху тези патогени.

Смятам да отредим заслужено място на нейния труд и да направим отделна подробна публикация, в която ще включим уникален и автентичен снимков материал, както и подробен списък и описание на етеричните масла, включени в проекта.


Ароматните молекули могат да бъдат спътник и помощник за вашата красота, емоционално и физическо здраве. Пак напомням, ползвайте етеричните масла отговорно и осъзнато!

Нашите съвети не заменят лекарското мнение!

Ако се интересувате от етеричните масла и искате да се научите да приготвяте смеси за различни ваши нужди и проблеми, заповядайте при нас!

Ние провеждаме редица обучения, семинари, ателиета, на които подробно разглеждаме различните етерични масла.

При нас може да видите всяко едно масло "на живо", може да усетите неговия аромат, може да получите компетентен съвет и мнение за всичко, което ви вълнува.

Ако желаете да си направите ароматограма при доц.д-р Надя Маркова може да се обадите в нашия офис, или да се свържете директно с нея: E- mail: nadya.markova@gmail.com, тел.0888745238.

От 1-ви септември 2020 ви очакваме в новия ни "ЦЕНТЪР ПО АРОМАТЕРАПИЯ" в София, на "Джеймс Баучер" №2.

Последни публикации

Виж всички

Commentaires


bottom of page