Вируси, грип, пневмония и респираторни проблеми – какво може да направи АРОМАТЕРАПИЯТА?


Напоследък се разразиха доста спорове относно ефективността на етеричните масла при КОРОНАВИРУСИ, и особено COVID-19. Всеки има право да избере начините, по които да се защитава от епидемиите. Най-важното правило в медицината ePrimum non nocere“ в превод от латински език означава: "Преди всичко, не вреди". Това е основен принцип в медицинската професия, залегнал още в Хипократовата клетва.


Нека тогава се обърнем към природата, нека видим какво знаем за лечебните растения и етеричните масла, нека си припомним какви са действията на това мощно оръжие, дадено ни от природата. Това е достъпната медицина, а ние сме отговорни и може да преценим какво е нейното действие, многократно доказано, при много болести и епидемии. Всеки може да решава сам за себе си дали и докъде да се довери на природата! Всеки е свободен да избере своя начин за защита на своето здраве.

Лесно е да отричаш всичко в момент, когато няма ясна информация и доказателства за това, което би подействало срещу настоящата пандемия. Докато търсим изход, нека дадем шанс на природата! Едно е сигурно: НЯМА ДА СИ НАВРЕДИМ, стига да ползваме това мощно оръжие отговорно и безопасно.

ИЗБОРЪТ Е ВАШ!

Да, няма доказателства, че етерични масла може да убият COVID-19, но няма доказателства, поне за момента, и за лекарство, което би могло да го направи. Няма да се спирам на ХЛОРОХИНИНЪТ, защото и там нещата не са доказани и не са ясни, все още. Ще почакаме и ще видим...


Нека се върнем на етеричните масла!


Нещо, което знаем със сигурност, е че етеричните масла са ЕФИКАСНИ ПРОТИВОВИРУСНИ СРЕДСТВА.

Тези твърдения са подкрепени от множество изследвания на различни учени, от различни държави на петте континента. В края на статията предлагам библиографска справка /обобщена от колеги ароматерапевти от Белгия/ в подкрепа на моите твърдения.


Докато чакаме да бъде намерено ефикасно лекарство за COVID-19, нека видим какво може да направим за нашия имунитет и с какво бихме могли да се презпазим срещу вирусите и настинките като цяло. Защо да не използваме това, което имаме под ръка?


Етеричните масла може да се ползват за всичко, при всякакви инфекции. Те имат широк спектър на действие, както върху симптомите, така и върху техните причинители. И досега, те се оказаха доста ефективни при много състояния , така че, нека не отричаме някои особено ефикасни комбинации!


Когато ни заболи глава, когато започнем да кашляме, когато ни заболи корем или друго, ние не се питаме кой вирус го е причинил. Това, което правим е да потърсим печеливша комбинация от етерични и базови масла, която да ни облекци, да премахне симптомите и потуши причината.

Защо в този момент нещата да са по-различни? Нека не се интересуваме от името на вирусите, а да действаме според симптоматиката. Нека се насочим към етеричните масла с тропизъм към белия дроб, защото те вероятно ще са доста ефикасни и полезни в момента.


Какво да направим:


1. Да укрепим организма си и да му дадем сили да се бори с „нашествениците“;

2. СТРЕСЪТ УБИВА, тогава да се де-стресираме!

3. Превенция, превенция и пак превенция!

4. По желание :) – изхвърлете телевизора !

Как да го направим:

1. Мийте си ръцете с хубав сапун и топла вода, така както съветва СЗО;


2. Направете си хидро-алкохолен гел сами, така ще може да сложите и съставки, които няма да обелят кожата ви, а гелът ще е също толкова ефикасен, защото в него ще има:

· 60% спирт;

· сложете гел от алое вера 20%,

· сложете хиалуронова киселина 0,2 г./по желание/,

· сложете поне 5% антивирусни и антибактериални етерични масла,

· както и базови масла 10%, които ще подхранят и без това страдащата ни в момента кожа,

· допълнете с 5% хидролат по избор;


3. За превенция се обърнете към билколечението и чайовете, направете си домашна запарка или настойка от следните билки и подправки, които оставете да се инфузират 10 минути във кипнала вода, като накрая може да подсладите с мед:

· 1 щипка мащерка,

· 1 щипка риган,

· 2 плодчета звездовиден анасон,

· 2 плодчета карамфил,

· 1 щипка канела на прах

4. Поне един път на ден правете нещо, което да ви повдигне настроението и да ви накара да се чувствате щастливи, дифузирайте любимите си анти-стрес масла, така освен, че ще пречистите въздуха вкъщи, ще подобрите емоционалното състояние на цялото си семейство. Ето един пример:

· 2 капки зелена мандарина

· 1 капка лайка

· 2 капки ванилия


5. При симптоми на настинка, кашлица или респираторни проблеми първо се обадете на лекуващия си лекар, за да се установи дали не сте заразени с новия коронавирус, а междувременно направете това, което правите обичайно: се обърнете се към любимата ви арома-аптечка:

1 капка Зелена Мирта

1 капка Равинтсара

1 капка Ароматен Оман /силно муколитично и отхрачващо действие/

3 капки Базово масло от Калофила /Таману/


С тази смес масажирайте горната част на гърба, при възрастни, 4-6 пъти на ден за 7-10 дни. Етеричните масла са разредени на 50% в базово, подбрани са масла, които не дразнят кожата.


За деца, бременни жени и кърмачки тази формула може да се адаптира по преценка на вашия ароматерапевт.

Има различни комбинации, стремим се да даваме различни рецепти, за да може всеки да намери своята. Ако имате конкретен проблем ни пишете, ще ви дадем рецепта по мярка!

Защо е важна дозировката: ако сложим малко ЕМ не постигаме никакъв ефект при остри състояния, поради тази причина концентрацията е толкова висока! Отново повтарям, че ако не се ползват етерични масла, които са специфични и съобразени със симптоматиката и проблема е вероятно да няма ефект.

И, както обещах в началото, ето и някои примери /данните са обобщени от наши колеги от белгийската фирма Pranarom/:

· Вирусът на Острият респираторен синдром SRAS-CoV (коронавирус)

· Вирусът на грипа H1N1

· Вирусът на птичия грип H5N1 и подтиповете H7N3 et H9N2

· Вирусът на инфекциозния бронхит (IBV)

· Вирусът на херпес симплекс HSV

· Вирусът на треската Денга DEN

· Вирусът на болестта на Нюкасъл /псевдо чума по птиците/ NDV

· Вирусът Junin (причинител на Аржентинската хеморагична треска)

Ето и примери как действат етеричните масла при различни вируси :

· Етеричното масло от Чаено дърво инхибира репликацията на influenza вируса A⁄PR ⁄ 8 virus подтиповете на H1N1 на 0,0006% (v ⁄ v)1. То е активно срещу HSV-1 и HSV-2 на 0,0008% (v/v)2.

· Етеричното масло от Евкалипт глобулус е активно срещу HSV-1 и HSV-2 на 0,009% и съответно на 0,008%3.

·