top of page

За вътрешния прием на етеричните масла...и за специалистите по АРОМАТЕРАПИЯ

Актуализирано: 3.05.2021 г.

Напоследък етеричните масла добиват все по-голяма популярност, доста фирми започнаха да внасят всякакви "аромати", кои добри, кои среден клас, кои лоши. Доста български фирми започнаха също, освен да дестилират, и да опаковат под своя марка етерични масла /всички знаем, че чаеното дърво и лимонената трева не растат в България.../.

Доста хора започнаха да се интересуват от Ароматерапия, както и да я прилагат всекидневно...

В интернет започнаха да се появяват съвети за "лечение с етерични масла", за "лични опити", за "споделени истории"...Потребителите се загубиха, защото всяка фирма започна да хвали собствената си марка. Заговори се усилено за етеричнни масла "за пиене"...


В ароматерапията има различни школи, които имат различни виждания и съвети за лечение - френска, английска /англо-саксонска/... Едните препоръчват етеричните масла и за вътрешна употреба, други само за дифузия и нанасяне върху кожата. Няма да правя разбор за това кой е прав или крив, но ще кажа едно - самолечението с етерични масла, под каквато и да било форма НЕ Е ЖЕЛАТЕЛНО.

Всеки, който се интересува от ароматерапия знае, че етеричните масла са най-концентрираната и мощна форма на растителен екстракт, който ни дава природата. Тяхната сила е изключителна, но може да бъде и разрушителна, ако не се следват правилата за безопасност.


Как да ползваме етеричните масла?


Най-общо казано, начините са три:

 • чрез дифузия /с вода или суха дифузия - небулизация/;

 • разредени /в повечето случаи и за по-сигурно/, върху кожата;

 • в храната, за овкусяване на ястия, напитки и други; и, след консултация с квалифициран ароматерапевт - през устата!

АРОМАТНА ДИФУЗИЯ - Най-лесният и безопасен начин да се насладим на ароматните масла е дифузията. Тук правя уточнението, че не всички етерични масла се дифузират. Има такива, които могат да бъдат невротоксички и дразнещи лигавиците при продължителна дифузия, особено за хора с неврологични и белодробни проблеми, бременни жени и кърмачки, бебета и малки деца, хронично болни и стари хора.


НАНАСЯНЕ ВЪРХУ КОЖАТА - винаги нанасяйте етеричните масла върху кожата РАЗРЕДЕНИ с подходящо растително масло! Има и такива, които не дразнят кожата, но ако не сте специялист не ексепиментирайте. Винаги се съветвайте с вашия ароматерапевт. Всеки човек е различен и може да има реакция при нанасяне на ароматните молекули в чист вид. Всяка кожа и организъм реагират различно дори и на козметични продукти, а какво да кажем за етеричните масла, които са изключително концентрирани и силни...Не всички масла е желателно да се нанасят върху кожата, дори и разредени!

Има есенции, които се използват само при тежки патологии и нанасянето им за уелнес върху кожата е нежелателно, дори може да е опасно!


ВЪТРЕШЕН ПРИЕМ НА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА, ВИНАГИ РАЗРЕДЕНИ, И САМО ПО ПРЕДПИСАНИЕ - тук трябва да направя доста уточнения - вътрешният прием също има много нюанси - от използване в кулинарията, през използване под езика или върху пастила /сублингвално/, до приемане като сироп или в капсула...


Искам да кажа нещо, което е много важно, но за което малко хора се замислят: когато приемаме ЕМ през устата не трябва да забравяме, че те се метаболизират от черния дроб. Времето за метаболизиране на всяко едно масло е различно. Най-точно казано, безконтролният прием на повечето етерични масла през устата, без съвет от специалист, без явна необходимост и за профилактика е ВРЕДНО и НАТОВАРВА ЧЕРНИЯ ДРОБ.

Както знаем, всяка субстанция може да бъде токсична, а това зависи от:

 • нейната доза и концентрация

 • начинът на прием /през устата, през кожата, чрез инхалация.../

 • типът на приема /в капсула, сублингвално, масаж, фрикция, ароматна перфузия.../

 • бионаличността /количеството непроменено лекарствено средство, която достига до системното кръвообръщение независимо от това по какъв начин се прилага даденото лекарствено средство/

 • токсичността /освен чрез Летални индекси - DL50, токсичността се определя и по други признаци: пол ,възраст, тегло, физиологично състояние.../; като тук тряябва да се вземе предвид и това, че има различни видове токсичност - краткосрочна, средносрочна и дългосрочна...

Каква е ролята на специалиста по ароматерапия?


Истинският ароматерапевт има богат опит, много знания, които включват освен познанията свързани с етеричните масла, растителните масла и хидролатите, така и познания свързани с анатомията и физиологията на човешкото тяло.


Каква е неговата роля? Неговата роля не е само да ви продаде масла и да ви каже, че това е панацея! Неговата роля е да ви даде съвет и експертно мнение, като вземе предвид индивидуалните особености на човека и ги съпостави с въздействието, което биха имали етеричните масла върху него. По-нататък ще дефинирам конкретно какво имам предвид.


Предполагам, че никой от вас не пие дадено лекарство, само защото съседката му е казала, че и се отразява добре, или на приятелката на сина и е подобрило състоянието!

Етеричните масла имат силата на лекарство, дори нещо повече...Освен, че не трябва да ги поглъщате безразборно, трябва да внимавате с какво се мажете, какво дифузирате, колко често го правите и кой ви е посъветвал да го правите.

Трябва да знаете, че има доста масла, които може да окажат въздействие върху хормоните ви!!!

Ето няколко примера:

 • Салвия /различните видове, в различни степени/ - има естроген-лайк действие; абсолютно противопоказна при хормонално зависими тумори /кисти, миоми и други/!

 • Бял равнец, сладка майорана, розмарин вербенон - имат прогестерон-лайк действие, ако имате доминантност на този хормон в организма трябва да внимавате!

 • Тамян, черен смърч - имат кортизон-лайк действие, действат благоприятно при всякакви състояния, в които помагат кортизоновите терапии;

 • Петигрен бигарад от горчив портокал /защото има и доста други видове петигрен/ - имат серотонин-лайк действие;

 • Горчив портокал - адреналин-лайк и оксидант!

Списъкът е дълъг, но това, което трябва да запомните, че локалното нанасяне на етерични масла, дори и през кожата има също такъв ефект!


Когато решите да използвате дадено масло за друго, освен за уелнес и дифузия, се обърнете към някой, който ще ви даде адекватен съвет за неговата употреба. Това, че дадено етерично масло може да се приема през устата не означава, че непременно трябва да започнете да го пиете. Вътрешната употреба не е за всеки. Разбира се, тук не говорим за готови препарати с етерични масла, които са регистрирани като хранителни добавки, и на чиито опаковки производителите са дали конкретни указания за тяхната употреба.


Съветвам ви да не експериментирате със своето здраве, защото в клиничната ароматерапия методът "проба-грешка" може да е фатален!


Ако искате да задълбочите вашите познания относно свойствата, правилната употреба и токсичността на етеричните масла може да го направите при нас! Ние организираме редица курсове, и не само, при нас може да получите съвет, ако имате колебание относно качеството или употребата на дадено масло.


Ето тук има и полезна информация относно хемотипа на маслата и тяхното качество.


Внимание с бебета, деца, бременни жени, кърмачки, хора с хронични заболявания, хора с епилепсия и астма, както и хора с канцерогенни заболявания. За тези рискови групи може да направите допълнителна консултация с нас, за да модулираме съответната рецепта.

Напомняме, че преди всяка употреба на ЕМ трябва да правите тест за толерантност в свивката на лакътя.

Нашите съвети и рецепти не заменят посещението и консултацията с лекар!


538 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Commentaires


bottom of page