top of page

Как да направим ефикасен етеричен бленд за зимата?

Как да изберем най-ефикасните етерични масла за третиране на зимни неразположения?


Като всеки любител на ароматерапията, предполагам, че и вие искате да лекувате успешно леки, а и по-тежки зимни неразположения с етерични масла.

Да, настинките, възпаленото гърло, запушения нос може да се облекчат значително с правилното прилагане на ароматни смеси.


Всеки, който повече или по-малко, познава етеричните масла знае, че те са много ефективни срещу микробите и вирусите, за превенция, както и за лечение. Сигурно на всеки от вас се е случвало да иска да си направи определена синергия за превенция на грипа или настинката и да се окаже обезкуражен от въпроса: „как да избера най-подходящите етерични масла?“, „кое масло ще е най-подходящо за симптомите, които имам?“, ще действа ли?Да, има много етерични масла, които имат антиинфекциозни свойства. Нещо повече, почти всички етерични масла са в по-малка или по-голяма степен антиинфекциозни. А сега, накъде?

Започвате да се чудите кое точно да подберете. Питате се кой бленд би бил най-подходящ и ефикасен за ВАШАТА настинка?

Щом започнете да си задавате толкова много въпроси, започвате да се колебаете и не може да направите правилен избор. Точно това колебание пречка за много хора, които искат успешно да лекуват зимните неразположения с етерични масла.

Ще се опитаме да ви дадем няколко съвета, както и насоки за това, какви свойства трябва да имат етеричните масла, за да бъдат действащи при зимните болести. Така ще можете по-лесно да направите и вашите блендове.


3 основни свойства на етеричното масло, подходящо за зимния период


Маслата, които подбираме за „зимните болести“ е добре да имат няколко основни свойства. Ние представяме 3 от тях, които считаме за най-важни за облекчаване на симптомите и лечение на вирусните и бактериални зимни неразположения. Тези 3 свойства ще ви помогнат правилно да подберете етеричните масла, които да смесите, за да направите своя противогрипен бленд. Кои са те: противовирусни, антибактуриални, муколитични и отхрачващи.


1. Противовирусни свойства на етеричните масла

Има изключително много етерични масла с противовирусен ефект. И те наистина са ефикасни в борбата с вирусите. Това свойство на маслата е от изключително значение, защото като по-голямата част от зимните заболявания са с вирусен произход. Ето защо е важно да изберете етерични масла с добри противорисуни свойства във вашата синергия за лечение на зимни неразположения. Друго важен елемент е, че тези масла имат и имуностимулиращи свойства и подсилват вашя имунитет, нещо много важно, когато боледувате. Такова е етеричното масло от РАВИНТСАРА (Cinnamomum camphora ct cineol). Противовирусните етерични масла са изключително добри за превенция, с тяхна помощ вие може дори да не се разболеете...


2. Антибактериални свойства на етеричните масла

Защо в блендовете през зимата е добре да има и антибактериално етерично масло?

Малко са зимните неразположения с бактериален произход. От друга страна е напълно възможно да има вторична бактериална инфекция в синусите, гърлото или белите дробове по време на настинка, например. Ето защо е интересно да се включат и антибактериални етерични масла в синергиите, дори само за предотвратяване на вторична инфекция.

Антибактериалните етерични масла са изключително ефикасни за премахване на много бактерии.


Освен това, тъй като етеричните масла обикновено са съставени от повече от сто различни и естествени молекули, няма бактериална резистентност към тях. Бактериите са чувствителни към етеричните масла. Има невероятно ефикасни етерични масла срещу бактерии.

Такова е маслото то чаено дърво (Malaleuca alternifolia).


3. Муколитични и отхрачващи свойства на етеричните масла

При зимни условия често има проблеми с УНГ сферата. Има повече секреция на секрет от обикновено. По принцип секретите имат защитна роля, те са антиинфекциозна бариера.

По време на инфекция или възпаление този секрет става по-плътен, по-лепкава, по-трудно се изхвърля. За да не стигнете до вторична инфекция, отхрачващите и муколитични етерични масла ще бъдат от изключителна помощ.


Какво означават тези два термина?

Муколитичен означава, че има свойството да втечни секрета.

Отхрачващ означава, че има свойството да евакуира течността извън организма.


По-голямата част от етеричните масла с това отхрачващо свойство имат молекули, принадлежащи към семейството на терпеновите окиси, като молекулата 1,8 цинеол или евкалиптол. Това се отнася например за етеричното масло от евкалипт радиата.


Що се отнася до муколитичните етерични масла, такива са например тези, които съдържат ментон, например етерично масло от мента /лютива/.

Тези 2 свойства са наистина от съществено значение, когато има свръхпродукция на секрет, който трябва да бъде отхрачен.И така, каква е подходящата синергия за зимния период?


Има доста варианти, тук ще ви дадем пример за дифузия и за нанасяне върху кожата.


Етерична смес за превенция и третиране на зимни болести, която се нанася върху кожата:


Етерично масло РАВИНТСАРА - 1 мл

Етерично масло от ЧАЕНО ДЪРВО - 1 мл

Етерично масло от ЕВКАЛИПТ РАДИАТА - 1 мл

Базово маслоот Лешник или Жожоба - до 10 мл


Как да го употребявате: нанасяте по 15 капки от готовата смес върху гърдите или гърба по 1 до 4 пъти на ден /в зависимост от това дали е за превенция или за третиране/, 7 последователни дни.

Забележка: да се внимава с употребата при бременни и кърмещи жениЕтерична смес за дифузия през зимния период:


Етерично масло от ЛИМОН - 2 мл

Етерично масло от РАВИНТСАРА или РОЗОВО ДЪРВО - 3 мл


4-5 капки от готовата смес се поставят във водата, в дифузора, и се дифузира по 1-2 часа до 3 пъти на ден.


Има много други блендове, които може да направите само с няколко етерични масла. Следете нашите новини, за да научите повече.

За тези, които искат да станат експерти в областта на семейната ароматерапия предлагаме и курсове и семинари. Вижте повече ТУК.


278 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page