Комедогенен индекс на растителните масла


Комедогенен индекс на растителните масла - какво ни говори това?


Комедогенният индекс на растителните масла е важен, ако искате да ги ползвате като масла за лице ежедневно, чисти, неразредени с други субстанции. Този индекс варира от 0 до 5, като маслата, с най-нисък индекс са най-малко комедогенни, или не са комедогенни, а тези с индекс 5 са най-силно комедогенни. Но всичко е условно, защото зависи за какво ще се ползват маслата, както и от типа и състоянието на кожата.

Индексите са свързани със състава на всяко едно масло и с неговата плътност и степен на проникване. Колкото по-богато на олеинова киселина е маслото, толкова повече ще запуши порите на кожата. Друг важен фактор е неговата стабилност или по-скоро чувствителност към окисляване /топлина, въздух, светлина/. Ако едно масло е гранясало, то е силно комедогенно, независимо от неговия комедогенен индекс.



Комедогенен индекс на растителните масла - някои примери * :

0 – няма риск да запуши порите - такива масла са: арган, авокадо, бабасу, боабаб, карите, манго, камелия, див лен, конопено масло, опунтия /кактусова смокиня/, лешник, слънчоглед, жожоба, оризови трици

1 – нисък риск от запушване на порите - облепиха, чилийска роза, нар, инка инчи, марула, нийм, семе от ягода, малинови семки, черен кимион, шипка, рицин, сусам и др.

2 – относително нисък риск от запушване на порите - кайсиеви ядки, сладък бадем, калофила, макадамия, маслина, гроздови семки, вечерна иглика, соя, перила, праскова...

3 – среден риск от запушване на порите - пореч, чилийска роза/внимание, шипката и чилийската роза са братовчедки, но са различни като латинско име и състав/, морков...

4 – средно висок риск от запушване на порите - лен, кокос, какао, царевица...

5 – висок риск от запушване на порите - пшеничен зародиш


* различни източници слагат различни индекси на някои от маслата, но разликата не е голяма; в литературата може да се срещнат различни класификации.


Тези индекси са ориентировъчни, повечето пъти маслата се колебаят между две цифри 1-2, 3-4...има доста класификации и това до голяма степен зависи от изследваното масло и неговия състав. Както етеричните, така и базовите масла нямат постоянен състав, той се колебае в определени граници и зависи от реколтата.

Това не означава, че трябва да спрете да използвате растителни масла с висок комедогенен индекс. Знаете, че всяка кожа е уникална, всеки един човек реагира по различен начин на всяко едно масло. Маслата с индекс 3 и над 3 може да се използват за зони, които не секретират усилено себум. Те може да се използват и за косата, или смесени с други подходящи масла за околоочния контур, както и за седмична грижа /за маска, пилинг или друго/. Еднократно нанасяне едва ли ще причини запушване на порите, бъдете спокойни.

Общото правило, което ви съветвам да следвате е, че мазни и смесени кожи не трябва да третирате ежедневно с масла с комедогенен индекс над 2, а за сухите кожи няма проблем да се ползват масла с индекс от 0 до 5. Друго важно нещо при подбора на растително масло е да знаем дали то предизвиква чувствителност, особено, ако ще го използваме на лицето. Масла, които може да са алергизиращи или към които да имате чувствителност - избягвайте ги върху чувствителните зони - напр. околоочен контур.

Всяко състояние на кожата е уникална комбинация от биология и морфология на епидермиса и зависи от начин на живот, околна среда и т.н... Една и съща съставка ще действа по различен начин в зависимост от човека, който я използва. Ползвайте спокойно растителните масла за вашата кожа, но се съветвайте със специалист, ако не сте сигурни какво е подходящо за вас.

Малко история и уточнения относно индекса на комедогенност...Понятието комедогенна козметика се появява през 70-те години след трудовете на Алберт Клигман /изобретател на широко използваното лекарство за акне Retin-A/. През 1989 г. Джеймс Фултън класифицира козметичните съставки според способността им да запушват космения фуликул (и да образуват комедон), така се ражда индексът на комедогенност (по-долу прилагам таблиците споменати в горните трудове). Опитите на Фултън са доста странни, меко казано /който се интересува може да разгледа цитирания документ по-долу/. Моето мнение е, че индексът на комедогенност дава възможност в определени ситуации да се ограничат рисковете от поява на несъвършенства и черни точки, от нас зависи да го използваме разумно, съобразявайки се с нашите индивидуални особености. Може да смесвате различни базови масла, да си правите коктейли, защото индексът се променя в зависимост от процентното съотношение на всяка една от активните съставки. Ако индексът на маслото от пшеничен зародиш е 5, при 100% чисто масло, но ние го смесим с масло от авокадо и то стане едва 5% от общия състав индексът вече ще бъде съвсем друг /за целия продукт/...


Избягвайте минералните масла, те са произведени от петролни продукти, такива са вазелин, парафин...

И една важна забележка - минералните масла, които са толкова вредни за нашата кожа, но толкова евтини за козметичните компании, имат комедогенен индекс 0, така както и парафина /който е петролен продукт/, както и доста други синтетични и петролни продукти.

Всяка кожа има своето масло


Да, това е вярно, растителните масла, когато са подбрани правилно, са подходящи за всеки различен тип кожа, както и различното нейно състояние, те могат да се прилагат ежедневно върху лицето, тялото или косата. Ако са сертифицирани като хранителни добавки може да се приемат и вътрешно.

Растителните масла, с които работим ние са 100% чисти, естествени и в по-голямата си част от биологично земеделие. В зависимост от специфичните им свойства, те подхранват кожата и спомагат за възстановяването на хидролипидния филм на епидермиса, като предотвратяват изпаряването на водата.


Какъв може да е проблема на вашата кожа?

Пъпки - от акне, от друго възпаление,

Черни точки

Широки пори

Лъщене

Тъмни петна (от слънце, от белези ...) - след бременност, старчески петна, петна след акне...

Бръчки / Фини линии - от прекомерна дехидратация, мимически бръчки, дълбоки бръчки, стрии...

Отпусната кожа - времето не прощава на никого, кожата старее, организмът ни старее, но природата и науката са ни дали средства, с които да забавим тези процеси.

Зачервени участъци - спукани капиляри /Телеангиектазия/, възпаление /от пъпка или друго/, раздразнение...

Сухи участъци - лишеи, сухи плаки покрити с люспи и др.

Торбички / Тъмни кръгове - от недоспиване, от стрес, от прекомерна употреба на алкохол или цигари, от задържане на вода, от лимфен застой...


Да не забравяме, че тези проблеми може да се засилят и задълбочат от неправилното хранете, липса на хидратация отвътре, замърсения въздух и др.

Типът и състоянието на кожата завиди, до голяма степен, от 3 основни неща:

1 - процесът на стареене на кожата, който можем да забавим, но не и да спрем /еластичност, пигментация .../, не винаги това зависи от биологичната възраст;

2 - процесите на окисление, на които е подложен ежедневно целият ни организъм /те зависят от храната ни, UV лъчите, замърсяването на въздуха, тютюнопушенето и др.;

3 - секрецията, или производството на себум, което зависи от активността на нашите мастни жлези и играе важна роля в изграждането на липидния защитен слой на кожата.

Към всичко това трябва да добавим и моментните състояния и проблеми, които всяка кожа може да има в определен етап от живота.

И така, не се отказвайте от употребата на растителни масла, просто ги ползвайте внимателно, подбирайте грижливо подходящото за вас масло и се съобразявайте със състоянието на вашата кожа.

На разположение сме при всякакви въпроси свързани с етеричните масла. При нас може да направите тест за алергии към всяко едно масло (до 10 масла, тестът е БЕЗПЛАТЕН ). Всеки ден, от 9.30 до 18.00 ч. може да направите безплатна кратка консултация по телефона, може да заповядате и в нашия офис, както и да се свържете с нас по имейл.

Ако искате да ви дадем указания за изготвяне на индивидуален бленд се свържете с нас.


Публикациите в този сайт нямат за цел да лекуват. Запознайте се с токсичността на етеричните масла и опасностите, които крие неправилната им употреба преди да прибегнете до самолечение.

Използвана литература:

https://www.platinumskincare.com/comedogenic-ratings/

https://www.herbaldynamicsbeauty.com/blogs/herbal-dynamics-beauty/understanding-the-comedogenic-scale-for-oils-and-butters

http://www.nononsensecosmethic.org/wp-content/uploads/2013/12/Comedogenicity-and-irritacy-of-commonly-used-ingredients.pdf

http://www.beauty-review.nl/wp-content/uploads/2014/11/A-re-evaluation-of-the-comedogenicity-concept.pdf

194 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички