Маслото от слънчоглед, или слънчевото цвете...

Не гледайте пренебрежително на слънчогледа и неговото масло!


Да, не подценявайте слънчогледа и неговото масло, то е истинско богатство...подхранващо, омекотяващо, антиоксидантно и хидратиращо.


Нека започнем от неговото име: Helianthus, което на латински е ЦВЕТЕ-СЛЪНЦЕ, а на много езици СЛЪНЧОГЛЕД означава “който се обръща към слънцето”. Това показва начина, по който растението “върти” стъблото си, за да следва хода на слънцето през целия ден.
Свикнали сме да мислим, че слънчогледовото масло е само за готвене и овкусяване на салати, това далеч не е така. Може да го срещнете в много козметични продукти и много комбинации за масаж, а и в списъка от масла за ароматерапия. Това прекрасно масло се смесва идеално с други активни съставки, като етерични масла и СО2 масла, както и всякакви растителни екстракти.


Знаете ли, че растителното масло от слънчоглед се използва често като основа за направата на мацерати /маслени извлеци/ от невен, жълт кантарион, морков и други. То е доста стабилно на оксидация и запазва своите качества и витамини доста дълго време. Свикнали сме да го срещаме в състава на нашите серуми, масажни масла и други козметични продукти.


Нека се фокусираме върху неговия състав, за да разберем защо е толкова ценно за нас. Студено пресованото и нерафинирано слънчогледово масло, или шарлан, съдържа в много големи количества от една много важна полиненаситена мастна киселина, а именно линолова киселина и гама-линоленова (GLA), по-позната като ОМЕГА 6. Тази киселина играе много важна роля за хидратацията и еластичността на нашата кожа, защото тя /кожата ни/ не може да я синтезира.

Продължаваме, това не е всичко...другата много ценна съставка в маслото от слънчогледово семе е витамин Е. В него той е главно под формата на алфа-токоферол. Добре известно е че този витамин е незаменим антиоксидант, заедно с витамин С и А, а това, от своя страна, ни помага да поддържаме в добро състояние клетъчните ни мембрани.

Всичко това прави слънчогледовото масло ценна съставка в козметичните ни смеси, защото то действа и като естествен консервант.
Нека видим какви са ползите и за здравето ни отвътре, защото това масло има много добър баланс на мастните киселини…

  • благоприятно въздействие върху имунната система;

  • неутрализация на свободните радикали /антиоксидантни свойства/;

  • спомага за регулиране на нивата на холестерола;

  • помага при невралгии и главоболие;

  • помага при язви, особено гастро-дуоденални, “балсамира” хранопровода;

Кои свойства на слънчогледовото масло са ценни за ароматерапията, освен изброените по-горе, поради това, че прониква добре през кожата, до общото кръвообращение:

  • температуро-понижаващото му действие - може да се комбинира с масло от евкалипт радиата и лимон;

  • отхрачващо действие - в комбинация с отхрачващи ЕМ като равинтсара, чаено дърво, евкалипт глобулус и радиата, каяпут, ниаули...

  • при невралгии и главоболие, особено такова, което е поради лошо храносмилане, може да се комбинира с масло от лавандула, мента, голтерия…

  • може да се ползва като основа за маслен извлек от жълт кантарион, поради доброто действие на слънчогледа при изгаряния.Ако шарланът ви е качествен, може да го приемате и вътрешно, може да го използвате и като масло-носител във вашите арома-комбинации.

Трябва да знаете, че то е безценно за суха коса и кожа. Може да се добави към шампо