Знаем ли как да използваме етеричните масла?

Етеричните масла могат да се прилагат по различни начини, като всеки от тях има различно въздействие върху нашия организъм

Много малко са #етеричните #масла, които може да прилагаме чисти върху #кожата си. В повечето случаи трябва да изберем подходяща форма, за да се възползваме в пълна степен от техния терапевтичен ефект.

Етеричните масла може да се приемат под формата на #капсули, смесени с #базови #масла; с тях може да се прави #инхалация; може да се #дифузират; може да се приемат под формата на свещички или глобули; може да ги ползваме във ваната, диспергирани с подходящо средство.

Начинът на приложение ни гарантира сигурност при ползването.

Етеричните масла са изключително ефикасни при #инфекциозни състояния, те действат прекрасно като #болкоуспокояващи и #противовъзпалителни средства. Те могат да въздействат върху храносмилателната ни система, върху дихателната ни система, върху жлезите с вътрешна секреция... Етеричните масла имат силен енергиен заряд и силно повлияват и психо-емоционалното ни състояние.

Какви са ползите от употребата на етеричните масла?

Ползите от употребата на етерични масла са многобройни и доказани пред вековете. Тяхното действие може да се оприличи на естествена "био химиотерапия" поради високата концентрация на активи в тях.

Ако се научим да ги дозираме правилно, както и да ги прилагаме с правилната честота няма да имаме странични ефекти, или ако има такива те ще са рядкост.

Има етерични масла, които са абсолютно #безопасни, но за сметка на това изключително интензивни като действие, те напълно са заслужили правото си да присъстват във вашата домашна аптечка!

В някоя от следващите статии специално ще се спрем на маслата, които са подходящи за бебета и деца, както и тези, които може спокойно да се използват през периода на бременността и кърменето.

За да може обаче безопасно да боравите с етеричните масла, за да може спокойно да ги комбинирате за вас и вашите близки е абсолютно задължително добре да познавате техните свойства, противопоказания, особености...

Въпреки, че етеричните масла са естествени продукти, неправилната им употреба може да доведе със себе си неприятни последици и да ги направи токсични!

Ето няколко базови правила, които трябва да спазвате:

- Винаги тествайте етеричното масло, преди употреба

- Спазвайте указанията дадени от производителя на етеричното масло

- Консултирайте се със специалист, ако имате колебания относно употребата на някое етерично масло - било то дозировка, начин на приложение, възрастови ограничения

- Ни всяко масло е подходящо за вътрешна употреба, не всяко масло е подходящо за дифузия, не всяко масло е подходящо за масаж и приложение върху кожата!

Имайте предвид, че има масла, които са фоточувствителни, невротоксични, дермокостични, хормоноподобни, кортизоноподобни...при тях трябва да се внимава как и на кого се прилагат.

Бъдете отговорни и информирани, само така ще постигнете желания ефект!

    1430
    6