top of page

Знаем ли как да използваме етеричните масла?

Етеричните масла могат да се прилагат по различни начини, като всеки от тях има различно въздействие върху нашия организъм

Много малко са #етеричните #масла, които може да прилагаме чисти върху #кожата си. В повечето случаи трябва да изберем подходяща форма, за да се възползваме в пълна степен от техния терапевтичен ефект.

Етеричните масла може да се приемат под формата на #капсули, смесени с #базови #масла; с тях може да се прави #инхалация; може да се #дифузират; може да се приемат под формата на свещички или глобули; може да ги ползваме във ваната, диспергирани с подходящо средство.

Начинът на приложение ни гарантира сигурност при ползването.


Етеричните масла са изключително ефикасни при #инфекциозни състояния, те действат прекрасно като #болкоуспокояващи и #противовъзпалителни средства. Те могат да въздействат върху храносмилателната ни система, върху дихателната ни система, върху жлезите с вътрешна секреция... Етеричните масла имат силен енергиен заряд и силно повлияват и психо-емоционалното ни състояние.


Какви са ползите от употребата на етеричните масла?


Ползите от употребата на етерични масла са многобройни и доказани пред вековете. Тяхното действие може да се оприличи на естествена "био химиотерапия" поради високата концентрация на активи в тях.

Ако се научим да ги дозираме правилно, както и да ги прилагаме с правилната честота няма да имаме странични ефекти, или ако има такива те ще са рядкост.



Има етерични масла, които са абсолютно #безопасни, но за сметка на това изключително интензивни като действие, те напълно са заслужили правото си да присъстват във вашата домашна аптечка!



В някоя от следващите статии специално ще се спрем на маслата, които са подходящи за бебета и деца, както и тези, които може спокойно да се използват през периода на бременността и кърменето.

За да може обаче безопасно да боравите с етеричните масла, за да може спокойно да ги комбинирате за вас и вашите близки е абсолютно задължително добре да познавате техните свойства, противопоказания, особености...


Въпреки, че етеричните масла са естествени продукти, неправилната им употреба може да доведе със себе си неприятни последици и да ги направи токсични!


Ето няколко базови правила, които трябва да спазвате:

- Винаги тествайте етеричното масло, преди употреба

- Спазвайте указанията дадени от производителя на етеричното масло

- Консултирайте се със специалист, ако имате колебания относно употребата на някое етерично масло - било то дозировка, начин на приложение, възрастови ограничения

- Ни всяко масло е подходящо за вътрешна употреба, не всяко масло е подходящо за дифузия, не всяко масло е подходящо за масаж и приложение върху кожата!


Имайте предвид, че има масла, които са фоточувствителни, невротоксични, дермокостични, хормоноподобни, кортизоноподобни...при тях трябва да се внимава как и на кого се прилагат.


Бъдете отговорни и информирани, само така ще постигнете желания ефект!

141 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page