Често боледуване, има ли изход?

Актуализирано: янр 3

Често боледуване, има ли изход от този порочен кръг с природни средства?

В ежедневните си срещи и разговори с клиенти и пациенти се убедих, че има много хора, които боледуват все по-често и по-често и лечението с традиционни средства. Това не касае само децата, но и много възрастни хора. Личните ми наблюдения са, че това зачести след последната пандемия - непрекъснато "влачим нещо". Да живеем с чувството, че "все ни има нещо" е изключително неприятно, това не ни позволява да сме пълноценни нито за нас, нито за семейството си. Нека се опитаме да преодолеем и предотвратим повтарянето на тези състояния.

Вируси, гъбички, микроби...всеки от нас се нуждае от добра имунна система, за да се справи успешно с тях. Както чуваме навсякъде около нас, ключът към доброто здраве е нашия имунитет! Да, това е така, но знаем ли що е то?

Имунитетът помага на тялото ни да се защитава!

Той се изгражда още през първите години от живота. Имунитетът, това са всички механизми, позволяващи на тялото да се защитава срещу всички нападатели, а те не са никак малко.

Още от раждането си ние се сблъскваме с много вируси, гъбички и бактерии. За да се предпазим от тях тялото е създало защитна система в кръвообращението.

Основни съюзници за тази защита са: белите кръвни клетки , и сред тях полинуклеарни неутрофили и макрофаги - истински клетки убийци, които са отговорни за унищожаването на микробите, Т лимфоцити, които активират клетките убийци. И накрая, В лимфоцити, които произвеждат антитела или имуноглобулини, от които има 3 класа: Ig A, Ig G и Ig M. Дефицитът на тези имуноглобулини съответства на специфичен симптом: ако страдаме от липса на Ig A, то е вероятно да страдаме от диария. Липсата на Ig G предразполага към респираторни и УНГ инфекции и т.н. Нека оставим научната страна и да преминем към практиката.

Какво да направим при повтарящи се инфекции?

Ако страдаме от повтарящи се инфекции, трябва да се постави под въпрос качеството на защитната ни система, на нашия имунитет. Всеки знае, че това не е детска игра и шега с имунната система не бива, за да не се обърне тя самата срещу нас. Тук трябва да питаме с ръкавици и трябва да бъдем много внимателни какво подбираме, за "подсилим" имунитета.

Тези, които ме познават знаят, че аз съм привърженик на баланса във всяко едно отношение. Когато става въпрос за имунната система нещата стоят по същия начин.

Първото нещо, което НЕ трябва да правим е да започнем да се тъпчем безразборно с хранителни добавки, защото сме прочели в интернет, че действат добре. Всеки има своите нужди, да не говорим, че микроелементите и витамините се усвояват по различен начин от всеки един от нас, а това е в пряка зависимост от здравословното ни състояние и състоянието на нашия гастроинтестинален тракт.

Отдавна искам да напиша няколко думи и за качеството на хранителните добавки, защото пазарът е залят , а качеството голяма част от тях може да се постави под съмнение.

Дори има такива, които могат да ни навредят, защото съдържат непроверени съставки и тежки метали, и за тях не мога да кажа "ако не помогне, то поне няма да навреди".

Бъдете внимателни, освен, че трябва да четете етикета се информирайте и за източника на суровините, за да не се окаже, че лайката е брана от неопитни "берачи" покрай магистралата и е пълна с олово...

Моите съвети при често боледуване

Като привърженик на природната медицина, въпреки медицинското си образование, бих ви насочила към естествени продукти за превенция и като допълваща терапия, ако вие, вашето дете или ваши близки страдат от често боледуване. Знаете, че хроничните състояния се лекуват най-трудно и най-дълго и могат да бъдат причина за възникване на сериозни и тежки заболявания.

Винаги може да направите консултация, ако състоянието ви е по-особено и изисква специален протокол.

Много хора свързват фитотерапията с чайове и капсули пълни със "стрити" билки, но това съвсем не е така. Фитотерапията е древна медицина, то се развива и фитопрепаратите обединяват традиционните си форми с нови технологични решения от които се раждат невероятни продукти. Фитопрепаратите имат различни форми, текстури, концентрации, действия. Гемотерапията и ароматерапията също са част от терапията с билки, но стоят на различно стъпало по отношение на силата на действие. Поради тази причина аз смятам, че има три форми на естествената медицина - Фитотерапия, Гемотерапия, Ароматерапия.

Фитотерапия

  • за имунитет - сироп от черен бъз (може да си го приготвите и сами); Ехинацея (да се внимава при хора с имунен дефицит, може да се окаже прекалено силна); екстракт от женшен, родиола, мащерка, ацерола, грейпфрут; билкови чайове или настойки от мащерка, риган, липа, лайка...

  • за баланс на нервната система - екстракти от пасифлора; маточина, липа; римска лайка, глог, валериана, маслина, лютива мента в малки количества, майчина тинктура от нероли и петигрен бигарад...

  • с анти-инфекциозно действие - различни екстракти от риган и мащерка, чубрица, карамфил, канела, розмарин...

Гемотерапия

  • за имунитет и анти-инфекциозно действие, както и за облекчаване на симптомите инфекции на горни и долни дихателни пътища - Касис (прекрасен адаптоген, балансира имунната система), Черна елша (помага в борбата с хронични инфекции и възстановява организма след дълго антибиотично лечение), Черна калина (помощник при хронични алергии, хроничен ринит), Шипка (подпомага имунитета, защитава лигавиците на УНГ сферата, най-вече) ...

  • за баланс на нервната система - гемопрепарат от липа, смокиня, глог, маслина, касис - адаптоген, който ни помага да се справим със стресовите ситуации, гемопрепарат от орех - балансира чревната флора, така важна да доброто функциониране на нервната система;

Ароматерапия

  • за имунитет - мащерка линалол и туянол, чаено дърво, риган в умерени количества, равинтсара, саро, розово дърво, дърво Хо...

  • за баланс на нервната система - петигрен бигарад, нероли, сладка майорана, лайка римска, тамян, различните видове есенция от мандарини, сладък портокал, ароматна върбинка, различните видове сандалово дърво, пало санто...

  • за борба с инфекциите - най-мощните етерични масла, с които успешно може да се преборят различни инфекции са: канели, ригани, айован, чубрици, мащерка тимол и испански риган (Thymus capitatus), карамфил, гваяк. Те на практика са тежката артилерия в ароматерапията, но тъй като техният прием не може да бъде дълготраен имаме и други мощни масла, които може да ползваме алтернативно: чаено дърво, мащерка туанол, мащерка линалол, мащерка борнеол, сладка майорана и т.н.

Ето някои насоки при състояния, с които всеки вероятно се е сблъсквал поне един път в живота:

Повтарящи се УНГ инфекции (при деца и възрастни) - фитотерапия: Сироп от черен бъз, екстракти от ехинацея, в определени случаи, гемотерапия: Касис, Черна елша, Топола и Шипка за имунитет и антиинфекциозно действие, ароматерапия: Евкалипт радиата - маслото на горните дихателни пътища; масло от дърво Хо и Розово дърво, масло от Саро и Равинтсара - силни антиинфекциозни и пречистващи масла; масло от Каяпут и Ниаули при течащ нос. Тези масла може да се използват за дифузия, както и за локално нанасяне при запушен нос, течащ нос, бактериални УНГ инфекции. Силно препоръчвам етерично масло от полегнал Хисоп (исоп) и Катафрай, разбира се и чаено дърво, както и Мащерка линалол, промивки на носа с хидролат от чаено дърво, евкалипт или лаврово дърво, витамин С, цинк, магнезий, витамин Д, Цинк - след консултация със специалист;

Смес за вътрешен прием:

Течен екстракт от мащерка - 30 мл

Хидролат от мирта, евкалипт или естрагон - 30 мл

Приема се докато не преминат симптомите

+

Гемотерапия Касис - концентрирана форма или D1

Гемотерапия Шипка - концентрирана форма или D1

Приема се поне два месеца

Смес за дифузия и стик за инхалация

ЕМ Евкалипт радиата

ЕМ Равинтсара или Ниаули

ЕМ Чаено дърво

ЕМ Лимон

Маслата може да се сложат в равни части или според наличностите и предпочитанията

Смес за нанасяне върху кожата

ЕМ Мащерка туянол или линалол, или Евкалипт радиата - 1 мл

ЕМ Катафрай - 1 мл

ЕМ Розово дърво, Равинтсара или Хо - 1 мл

БМ Кайсия, кокос или друго - до 30 мл

Забележка: ако се прави смес, която ще се нанася върху нежни части и лице - разреждането трябва да е до 10%

Повтарящи се бронхити и пневмонии (при деца и възрастни) - гемотерапия Касис, Черна елша (антибиотично действие), Топола (антибиотично действие), Черна калина (при астма, астматични бронхити) и Шипка; фитотерапия - ружа, иглика, липа, горски слез под различни форми - глицеринови екстракти, настойки и др.; ароматерапия - смес от етерични масла от иглолистни дървета - бял бор, бяла ела, черен смърч, масла от смоли - тамян, смирна; масло от евкалипт радиата и евкалипт глобулус, масло от келла при спастична кашлица, масло от катафрай, мащерка туянол и линалол и др. Етеричните масла може да се дифузират, да се сложат в стик за инхалация, да се нанасят върху кожата, след разреждане в подходяща база.

Смес за вътрешен прием

Хидролат Мирта или Лаврово дърво- 200 мл

Хидролат Евкалипт глобулус - 200 мл

хидролат бял Бор или Ела - 200 мл

Приемат се по 2 лъжици на ден, във вода за 21 дни

+

Гемотерапия Топола - концентрирана форма или D1

Гемотерапия Черна елша - концентрирана форма или D1

Гемотерапия Черна калина - концентрирана форма или D1

Приема се поне два месеца

Смес за дифузия и стик за инхалация

ЕМ Евкалипт радиата - 2 мл

ЕМ Бял бор - 4 мл

ЕМ Келла - 1 мл

ЕМ Занаполи - 3 мл

Същата смес може да се разреди в растително масло лешник или черен кимион и да се използва за нанасяне върху кожата.

Рецидивиращ цистит - гемотерапия Червена боровинка, Черна Елша и Касис; фитотерапия Мечо грозде, ябълков оцет, червена боровинка, златна пръчица; ароматерапия - масло от златна пръчица, масло босилек екзотичен, масло лютива мента, масло от мащерка линалол и др. (може да се направи смес 10-20% с етеричните масла и да се прави масаж в долната част на корема), масло канела, масло от лимон - може да се употребяват като подправки в храната, по 2 капки от всяко за период от 5 дни, но след консултация със специалист.

Смес за вътрешен прием

Гемотерапия Червена боровинка - концентрирана форма или D1

Гемотерапия Хвойна - концентрирана форма или D1

Растителен органичен силиций - по 15 мл на ден

Приемат се поне 2-3 месеца

Смес за нанасяне върху кожата - при болки

ЕМ Тропически босилек - 1 мл

ЕМ Розмарин камфор - 2 мл

ЕМ Голтерия - 2 мл

БМ Калофила и сусам до 30 мл

Стрес и хронична умора - фитотерапия - родиола, женшен, маточина, липа, хмел, пасифлора...; гемотерапия - смокиня, липа, глог, маслина, гинко билоба, касис..., ароматерапия - нероли, майорана, лайка, тамян, Пало санто, черен смърч, петигрен мандарина, петигрен лимон, петигрен бигарад...

Смес за вътрешен прием

Гемотерапия Липа - концентрирана форма или D1

Гемотерапия Смокиня - концентрирана форма или D1

Приемат се поне 2-3 месеца

+

Глицеринов екстракт от Пасифлора - 30 мл

Майчина тинктура от Маточина - 50 мл

Майчина тинктура от Нероли - 50 мл

Майчина тинктура от Лайка римска - 50 мл

Приемат се по 3 мл на ден, разделени на 3 приема или по предписание

Смес за нанасяне върху кожата - анти - стрес

ЕМ Тамян или Пало санто - 1 мл

ЕМ Нероли - 10 капки

ЕМ Майорана сладка - 1 мл

ЕМ Лайка римска - 1 мл

ЕМ Върбинка ароматна (Lippia Citriodora) - 1 мл

БМ кайсия или жожоба до 30 мл

Смес за нанасяне върху кожата при хронична умора - 10 дни в месеца или при нужда

Тамян - 5 мл

Черен смърч - 3 мл

Бял бор - 2 мл

2-3 капки се нанасят върху китките или надбъбречните жлези

Всеки, който има желание може да получи индивидуална консултация и протокол. Необходимо е предварително записване. Консултацията може да бъде проведена и онлайн, след предварително заплащане по банка.

Нашите съвети не заменят лекарското мнение!

Ако се интересувате от етеричните масла и искате да се научите да приготвяте смеси за различни ваши нужди и проблеми, заповядайте при нас!

Ние провеждаме редица обучения, семинари, ателиета, на които подробно разглеждаме различните етерични масла.

На разположение сме при всякакви въпроси свързани с етеричните масла. При нас може да направите тест за алергии към всяко едно масло (до 10 масла, тестът е БЕЗПЛАТЕН ). Всеки ден, от 10.30 до 17.00 ч. може да направите безплатна кратка консултация по телефона, може да заповядате и в нашия офис, както и да се свържете с нас по имейл.

Ако искате да ви дадем указания за изготвяне на индивидуален бленд се свържете с нас.

Информацията на този уебсайт идва от референтни източници за ароматерапия и се предлага само за информационни цели. Съветите по никакъв начин не представляват диагноза, нито заместват професионален медицински съвет, нито ангажират с отговорност АРОМАЗОН.БГ. За всяка терапевтична употреба на продуктите, моля, обърнете се към специалист по ароматерапия.

Да не се използва при малки деца, възрастни хора, хора с епилепсия, бременни и/или кърмачки. Разредете добре преди употреба. Трябва да се направи тест за чувствителност преди употреба за хората с чувствителна кожа.

Ароматните молекули могат да бъдат спътник и помощник за вашата красота, емоционално и физическо здраве.

Пак напомням, ползвайте етеричните масла отговорно и осъзнато! Публикациите в този сайт нямат за цел да лекуват. Запознайте се с токсичността на етеричните масла и опасностите, които крие неправилната им употреба преди да прибегнете до самолечение.

    1560
    4