Масло от Пало Санто - свещеното дърво

Етеричното масло от Пало Санто е ценно и сравнително рядко срещано масло. За него ще ви разкажа по-подробно в тази статия.

В Централна и Южна Америка Palo santo (лат. Bursera graveolens), или "свещено дърво" е на голяма почит. Неговата родина е полуостров Юкатан, в близост до Перу и Венецуела, то е ендемичен вид за тази част на света. Пепелта на Пало Санто е била използвана от векове за помазване от шамани и знахари в различни пречистващи ритуали и церемонии. Според местните обичаи дървото и маслото от Пало Санто се използва против лоша енергия - " mala energía " особено в Перу и Еквадор. Още инките са вярвали в неговите духовно пречистващи свойства. Не е случайно, че Пало Санто е свещено дърво, което носи късмет. Напоследък намира все по-широко приложение в холистичната ароматерапия.

Самото етерично масло от Пало Санто се получава след парна дестилация на дървесината, но не свежа, а след престой върху почвата, при който се задейства процес на естествена ферментация. Малко по-надолу в статията ще се върнем пак на този процес. Така се получава интензивния аромат, така характерен за етеричното масло от Пало Санто.

Пало Санто - Свещеното дърво - АРОМАЗОН.БГ

Пало Санто - малко ботаника

Bursera graveolens се среща в сезонно сухите тропически гори на Перу , Еквадор, Венецуела , Колумбия, Панама , Коста Рика , Никарагуа , Хондурас , Гватемала и Ел Салвадор , както и на островите Галапагос . Дървото Пало Санто е от същото ботаническо семейство като копала, тамяна и смирната - сем. Burseraceae.

Burseraceae се характеризират с като цяло неалергизиращата смола , която произвеждат в почти всички растителни тъкани и тяхната отличителна гладка, но лющеща се, ароматна кора. Маслата от тези дървета действат в дълбочина за връщане на хармонията на тялото и ума.

През 2019 г. дървото Пало Санто - Bursera graveolens беше предложено за Червения списък на IUCN на застрашените видове.

Нека кажем и няколко думи за биохимичния състав на маслото от дървесината на Пало Санто

Отлежалата сърцевина е богата на терпени като лимонен и α-терпинеол . Основни компоненти на етерично масло от Пало Санто са монотерпените, монотерпеновите акохоли и сесквитерпените. Те заемат по-голямата част от състава му...иначе, в етеричното масло от Пало Санто може да намерим над 130 ароматни молекули...

  • Монотерпени: d-limonene, myrcene, (E)-beta-ocimene, para-cymenene;

  • Сесквитерпени: β-elemene, β-copaene, germacrene D, γ-muurolene и α-muurolene;

  • Монотерпенови алкохоли: α-terpineol, terpinen-4-ol;

  • и още: menthofuran, carvone, trans-carveol, pulegone...

Списъкът е дълъг, но именно тези молекули са "отговорни" за действието на етеричното масло от Пало Санто върху нашата психика, емоции и физика.

Така например d-лимоненът притежава и

АРОМАЗОН.БГ - етерично масло от Пало Санто

имуномодулираща активност, т.е. способността да модулира имунния отговор със значителен потенциал за клинично приложение.

Трябва да знаете, че освен от дървесината, етерично масло може да се добие и от свежите плодове на дървото, но биохимията на второто масло е различна.

Аз лично използвам етеричното масло дестилирано от дървесината на дървото Пало Санто, хемотип - лимонен.

За какво може да ни е полезно етеричното масло от Пало Санто

Нека се върнем на прекрасното етерично масло от Пало Санто и поговорим по-подробно за него.

Неговият аромат е дълбок и балсамов, с дървесни и същевременно свежи и плодови нотки. Мога да кажа, че както при повечето етерични масла, ароматът се развива постепенно. Има нещо много мистично в това масло, особено, ако го изучим добре.

Това е масло, което трябва да ползваме пестеливо и много разумно, защото този вид е обявен за застрашен в Перу. Ако не сме отговорни рискуваме да спрем да се наслаждаваме на това природно благо. Една интересна подробност относно дестилацията: етеричното масло от дървесината на Пало Санто се получава чрез парна дестилация на изсъхналата сърцевина на зрели дървета. Дървесината трябва да е паднала естествено, а не да се сече безразборно. Бъдете внимателни и търсене етерично масло от Пало Санто, което е добито по устойчив начин.

Колко добре е направила нещата майката природа...Това "свещено дърво" има особеност, която му позволява по някакъв начин да се самосъхрани: за да може дървесината и маслото от нея да са от най-високо качество, материалът трябва да бъде обработен няколко години след като дървото завърши естествения си жизнен цикъл. Трябва да се изчака дървото да умре естествено, за да може да се ползва ароматната сила на неговата дървесина. Така се предотвратява и изчезването на вида.

Етеричното масло от Пало Сандо - дух и емоции

Това магическоизключителните си качества във вибрационната и холистична ароматерапия. Да започнем от емоциите и психиката... Етеричното масло от Пало Санто е безценно при медитация и при работа с етерното и духовното ни тяло. Това го прави подходящо за работа при йога и енергийни практики. Полезно е за медитация, за подобряване на концентрацията и засилване на креативността и паметта.

Етеричното масло от Пало Санто е способно да балансира нервната система и да ни тонизира (тонизира симпатиковата нервна система). То ни помага да намалим напрежението, да успокоим ума и да възстановим силите си след тежко боледуване, например.

Може да се каже, че етеричното масло от Пало Санто е заземяващо, носещо мир и спокойствие на тялото и душата. То ще помогне за подобряване на настроението и ще прогони лошите мисли надалеч.

Терапевтично действие на етеричното масло от Пало Санто от Аромазон.БГ

Терапевтични свойства на маслото от Пало Санто върху физическото ни тяло

Да, наистина, освен всичко останало маслото от "свещено дърво" притежава редица терапевтични свойства. То е ефикасно обезболяващо и противовъзпалително средство. С него може да се третират настинки, грипоподобни симптоми, главоболие...Успешно може да се използва при болки в тялото, възпаления (молекули съдържащи се в маслото от Пало Санто инхибират адхезията на левкоцитите и преминаването им в тъканите), навяхвания, ревматизъм, болки в ставите и сухожилията. Разбира се, най-добре е да бъде разредено в растително масло, например сусам, лешник, слънчоглед, калофила, арника...според случая. Така може да се възползваме и от терапевтичното и допълващо действие на тлъстите масла и техните биологично активни съставки.

В народната медицина на южноамериканските страни, където се среща се използва традиционно като потогонно и диуретично средство, при стомашни болки, рани, кожни проблеми.

Смесено с растителен алкохол и вода може да се ползва като репелент.

Етерично масло от Пало Санто - за какво може да е полезно?

- Благодарение на терпените, които съдържа, това масло е концентриран източник на анти-оксиданти; етеричното масло прикова към себе си вниманието, защото се спряга за едно от маслата, които може да се окажат полезни при борба с канцерогенни заболявания и възпалителни процеси, очакваме с нетърпение новини...

- маслото от Пало Санто има много добро обезболяващо, антисептично и противовъзпалително действие - при болки в мускулите, ставите, сухожилията, при алергии;

- прекрасно масло за преодоляване на прекомерния стрес и тревожността, масло за релаксация и отпускане на цялото ни същество, полезно и при безсъние; а комбинацията между тамян и Пало Санто е направо като естествен анксиолитик...особено чрез вдишване на аромата;

- ако имате главоболие също може да посегнете към маслото от Свещено Дърво;

- безценното Пало Санто ще ни е от полза и при борба с вирусите и настинките;

- ако решете може да го използвате и като репелент, като сложите няколко капки в дифузера;

Дървесина за дестилация на Пало Санто - Аромазон.БГ

Как да използваме етеричното масло от Пало Санто, някои рецепти?

Ето някои идеи за употреба, които може да изпробвате с етеричното масло от Пало Санто. Внимание, ако сте чувствителни или имате алергия бъдете внимателни с нанасяне върху кожата. Не се препоръчва употреба върху кожата за малки деца, бременни жени и кърмачки, както и за чувствителни групи: епилептици, астматици, хора с дихателни проблеми и др. без съвет с ароматерапевт или компетентен лекар.

За пречистване на дома от лоша енергия и късмет...да, това е основното предназначение и на дървесината и на етеричното масло от Пало Санто. Сигурно сте чували, че се кади с Пало Санто за късмет и пречистване на пространството, в което живеем или работим. Може да сложите 2-3 капки етерично масло във водата на дифузера и да се насладите на резултата. По желание смесете с друго любимо етерично масло.

Етерично масло от Пало Санто (Bursera graveolens) - 2 капки

Етерично масло от тамян (Boswellia carterii) - 1 капка

И по желание...Етерично масло от (Cedrus atlantica) - 1 капка

За успокояване на ума и балансиране на емоциите след дълъг и изтощителен ден...нанесете капка от етеричното масло от Пало Санто от вътрешната страна на всяка китка, като втривате с кръгообразни движения. Или нанесете капка върху слепоочието, за отпускане на ума преди сън. Ако имате чувствителна кожа разредете етеричното масло от Пало Санто с растително масло.

По желание може да го смесите с капка смирна.

Или опитайте да направите естествен анксиолитик:

Етерично масло от Пало Санто (Bursera graveolens) - 2 капки

Етерично масло от тамян (Boswellia carterii) - 1 капка

Етерично масло от Мандарина (Citrus reticulata) - 2 капки

Растително масло от сусам, лешник, жълт кантарион - 10 капки

За отпускане на мускулатурата и физическото напрежение...3-4 капки в 10 мл растително масло: сусам, слънчоглед, кайсия, лешник...направете си самомасаж, чрез който ще раздвижите лимфата и кръвообращението, да облекчите болките в мускулите и ставите...

Етерично масло от Пало Санто (Bursera graveolens) - 10 капки

Етерично масло от лавандула ангустифолия (Lavandula angustifolia) - 10 капки

По желание може да се добавят 2-3 капки босилек, едър зелен или тропически, а защо не и тулси...

Подобрете настроението с етерично масло от Пало Санто...нанесете 1-2 капки от маслото или синергията, разредено на слънчевия сплит и вдишайте дълбоко аромата. Може да комбинирате всичко това с дихателни упражнения, ефектът ще е още по-добър.

Етерично масло от Пало Санто (Bursera graveolens) - 2 части

Етерично масло от грейпфрут (Citrus paradisi) - 1 част

Етерично масло от петигрен бигарад (Citrus aurantium ssp amara) - 1 част

Подобрете паметта и концентрацията с етерично масло от Пало Санто...може да дифузирате, да накапете върху ароматна възглавничка или да сложите в инхалерче...

Етерично масло от Пало Санто (Bursera graveolens) - 4 капки

Етерично масло от лимон (Citrus limonum) - 4 капки

Може да се добави и малко етерично масло от грейпфрут за подсилване на ефекта, 2-3 капки, например.

Вътрешният прием на етерично масло от Пало Санто НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА, особено за хора без опит.

Доброто етерично масло от Пало Санто може да се използва по всякакъв начин - дифузия, масаж, фрикции, олфактотерапия, в някои случаи и вътрешно, но вътрешният прием е само след консултация с клиничен ароматерапевт. По принцип няма данни за цитотоксичност (токсично за клетките) и тератогенен ефект (опасност от увреждане на плода), но ако се употребява вътрешно дългосрочно или в прекалено големи количества може да е хепатотоксично (токсично за черния дроб). FDA например разрешава вътрешният прием на етерично масло от Пало Санто (21CFR182.20), но само такова, което е с високо качество.

При нас може да видите етеричното масло от Пало Санто "на живо", може да усетите неговия аромат, може да получите компетентен съвет и мнение за всичко, което ви вълнува.

Използвана литература:

https://en.wikipedia.org/ - Bursera graveolens;

https://tisserandinstitute.org/aromatherapy-and-plant-medicine-in-peru/ ;

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23059811/ - "D-лимоненът модулира активността и жизнеспособността на Т лимфоцитите";

https://www.iucnredlist.org/species/67836767/144249196

https://draxe.com/health/palo-santo/

Нашите съвети не заменят лекарското мнение!

Ако се интересувате от етеричните масла и искате да се научите да приготвяте смеси за различни ваши нужди и проблеми, заповядайте при нас!

Ние провеждаме редица обучения, семинари, ателиета, на които подробно разглеждаме различните етерични масла.

На разположение сме при всякакви въпроси свързани с етеричните масла. При нас може да направите тест за алергии към всяко едно масло (до 10 масла, тестът е БЕЗПЛАТЕН ). Всеки ден, от 10.30 до 17.00 ч. може да направите безплатна кратка консултация по телефона, може да заповядате и в нашия офис, както и да се свържете с нас по имейл.

Ако искате да ви дадем указания за изготвяне на индивидуален бленд се свържете с нас.

Информацията на този уебсайт идва от референтни източници за ароматерапия и се предлага само за информационни цели. Съветите по никакъв начин не представляват диагноза, нито заместват професионален медицински съвет, нито ангажират с отговорност АРОМАЗОН.БГ. За всяка терапевтична употреба на продуктите, моля, обърнете се към специалист по ароматерапия.

Да не се използва при малки деца, възрастни хора, хора с епилепсия, бременни и/или кърмачки. Разредете добре преди употреба. Трябва да се направи тест за чувствителност преди употреба за хората с чувствителна кожа.

Ароматните молекули могат да бъдат спътник и помощник за вашата красота, емоционално и физическо здраве.

Пак напомням, ползвайте етеричните масла отговорно и осъзнато! Публикациите в този сайт нямат за цел да лекуват. Запознайте се с токсичността на етеричните масла и опасностите, които крие неправилната им употреба преди да прибегнете до самолечение.

    2770
    5