top of page

Етерично масло от РОЗА ДАМАСЦЕНА

Rosa Damascena 

Хемотип:  Damascena - Citronnellol, Géraniol

Използвана част:  цветове

Произход:  България, Турция, Мароко

Метод на екстракция: Дестилация с водна пара 

 

Аромат: цветен, характерен

 

Основни ароматни молекули, характерни за това етерично масло: Citronellol, Damascenone, Geraniol, Linalool, Nerol, Phenylethyl alcohol, Terpinene-4-ol

 

Описание и свойства:

Авицена, блестящ философ и лекар от десети век, казва, че Розата има способността да повишава бдителността на ума и силата на мозъка.

Лечебните и полезни свойства на роза дамасцена са известни още от древността. Това етерично масло, Кралицата на маслата и красотата, има много козметични свойства: то тонизира нежно кожата, и това го прави особено препоръчително лечение за деликатна и чувствителна кожа. Ефективно ще лекува малки зачервявания и несъвършенства на кожата. Действайки върху микроциркулацията, етеричното масло от Роза Дамасцена има анти-стареещ ефект върху кожата.

Отвъд дерматологичния ефект, финият аромат на Розата стимулира емоциите и насърчава благосъстоянието и релаксацията. Тази активност върху психичното състояние му придава хармонизиращи, антидепресивни свойства; то действа като афродизиак. Препоръчва се при нервни разстройства, свързани със стреса, за облекчаване на нервното напрежение.

Етеричното масло от роза дамасцена е маслото на жените, то балансира хормоните и емоциите, моделира настроението.

 

Съвети за употреба:

Разрежда се максимум на 1% в базово масло или друг носител.

 

Върху кожата: Много малко количество розово масло е достатъчно, за да се постигне много; може да се разреди с масло от жожоба или арган и да се ползва като анти-ейдж серум. Никога не използвайте розовото масло чисто върху кожата.

 

През устата: приемът на етерични масла през устата се осъществяма само след консултация с терапевт, и се прилага само за масла, които изрично са сертифицирани за вътрешна употреба;

 

Чрез дифузия: Може да се комбинира с различни етерични масла и да се дифузира, за да балансира настроението и емоциите.

 

Примери за подходяща синергия:

Хармония – с масло от бурбонски или египетски здравец, ванилия, сантал

Спокойствие – с бергамот, горчив портокал, палмароса

 

ВНИМАНИЕ:

Не се препоръчва през първите 3 месеца на бремеността, както и при деца под 7 години, поради риск от алергии. Да не се използва дълго време без предписание от ароматерапевт.

ЕМ РОЗА.jpg
bottom of page