top of page

Етерично масло от Каяпут - непознатото, но вълшебно

Етерично масло от каяпут /Melaleuca cajuputii = leucadendron /- това масло е непознато за по-голяма част от хората в България, често пренебрегвано от специалистите по ароматерапия, често засенчвано от своите братовчеди - чаено дърво и ниаули.


Популярното му наименование е БЯЛО ЧАЕНО ДЪРВО, широко разпространено е в Австралия, Индонезия, Виетнам...
Какво представлява етеричното масло от каяпут?


Нека започна с неговото описание, съвсем накратко, защото повече информация съвсем скоро ще има в секцията АРОМАТЕКА на нашия сайт. В тази статия ще се концентрирам върху анти-инфекциозните му свойства.

Ботаническо наименование: Melaleuca cajuputii = leucadendron

Популярно наименование: каяпут, бяло чаено дърво

Произход: Австралия, Виетнам, Индонезия

Ботаническо семейство: Миртови (Myrtaceae)Маслото от каяпут се получава чрез парна дестилация на листата на дървото. Истинското масло от каяпут не се намира лесно, много често то е "реконструирано" като му е добавен пинен, което променя и неговия профил. Само по себе си това не е скъпо масло, дори бих казала, че е едно от най-достъпните. Основните му терапевтични свойства се


дължат на присътвието в големи количества на Оксиди /50-65%/ и Монотерпени /31%/.


Етеричното масло от каяпут е използвано като лечебно средство против холера и ревматизъм още преди векове, от народите на Малайзия и Ява. Днес, то е доказало своите антивирусни и анти-грип свойства, което го прави едно от най-добрите противогрипни етерични масла.Не е случайно, че етеричното масло от cajeput залегна в рецептите на доста ароматерапевти. Аз също залагам на него по време на епидемии и го препоръчвам горещо за дифузия и нанасяне върху кожата. То има прекрасни анти-инфекциозни и антисептични свойства, успешно се бори с остри вирусни патологии. Също така е много подходящо за третиране на възпаления на дихателните пътища, а има и отлични отхрачващи свойства и спира течащия нос, поради леко изсушаващото си действие върху лигавицата. Няма противопоказания във физиологичните дози, но бременните жени трябва да внимават с локалната употреба, тъй като има леко хормоно-подобно действие, не се препоръчва до третия месец от бременността, не се препоръчва при астматици. Може да се използва и за деца, в подходящо разреждане.
Съвети и рецепти с масло от каяпут


Какво може да направите, ако вече имате в своята арома-аптечка етерично масло от каяпут?


  1. Смес за дифузия - подходяща би била смес от следните етерични масла:

    1. Чаено дърво, каяпут, лимон;


  1. Задръстен нос и бронхи, течащ нос

    1. Чаено дърво, Каяпут в базово масло от облепиха, например, за масаж върху кожата /гърдите, гърба/ и върху носа, може да направите и точков


самомасаж в основата на носа;


  1. Херпес зостер или симплекс

    1. Херпес симплекс - 1 капка ЕМ каяпут, директно върху устните, ако става дума за лабиален херпес, или директно върху мястото, на което е излезнал, или усещате, че ще излезне; за най-добър ефект е добре да се слага по 1 капка на всеки час, 4-5 пъти през деня и да продължите това


поне;

  1. херпес зостер - може да се комбинира с лавандула спика, вратига, цистус и тамян в базово масло и гел алое вера + мента лютива, ако възрастта го позволява, с цел леко охлаждане.

Нещо, което може да се окаже революционно в борба с пандемията от KOBИД19

Защо казвам всичко това. Защото за пореден път имаме научни доказателства, че този природен дар е проявил невероятно с


войства в борбата с настоящата пандемия от СOVID19 и е накарало учените да задълбочат своите изследвания в тази посока.


"Много фармакологични проучвания показват, че основните съставки на етеричното масло от Melaleuca cajuputi са 1,8-цинеол и α-терпинеол , които имат антибактериално, противогъбично и антипаразитно действие...Изследването демонстрира силните инхибиторни ефекти на активните вещества на съединенията в етеричното масло от Каяпут върху протеините ACE2 и PDB6LU7. Следователно, те са от решаващо значение за използването на етеричното масло от каяпут за предотвратяване на вируси, които причиняват грип, пневмония като цяло и SARS-CoV ‐ 2 в частност." Пълният текст може да видите на: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7300966/.


Ето и още един много полезен материал, свързан с настоящата пандемия, който може да намерите на https://link.springer.com/article/10.1007/s10787-020-00744-0.

Статията се казва "СОVID-19 и терапия с етерични масла с антивирусни, противовъзпалителни и имуномодулиращи свойства".


Ароматните молекули могат да бъдат спътник и помощник за вашата красота, емоционално и физическо здраве. Пак напомням, ползвайте етеричните масла отговорно и осъзнато! Когато ги прилагате за самолечение винаги ги разреждайте, неразредени могат да се ползват само определени масла и то след консултация със сертифициран ароматерапевт.


Нашите съвети не заменят лекарското мнение!

Ако се интересувате от етеричните масла и искате да се научите да приготвяте смеси за различни ваши нужди и проблеми, заповядайте при нас!

Ние провеждаме редица обучения, семинари, ателиета, на които подробно разглеждаме различните етерични масла.

При нас може да видите всяко едно масло "на живо", може да усетите неговия аромат, може да получите компетентен съвет и мнение за всичко, което ви вълнува.

От 1-ви септември 2020 ви очакваме в новия ни "ЦЕНТЪР ПО АРОМАТЕРАПИЯ" в София, на "Джеймс Баучер" №2.450 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page