top of page

Натурални средства с отхрачващо действие

Влажна или суха кашлица, задръстен нос или бронхи...често се сблъскваме с такива проблеми и знаем, че са доста трудни за лечение. Ароматерапията отново идва на помощ, за да ни отърве от жилавия секрет и запушения нос. Не трябва да стоим и да чакаме да ни мине, трябва да действаме още при първи симптоми.


Природата ни е дала прекрасни естествени средства за отхрачване, т.нар. експекторанти.

Етеричните масла и ароматните хидролати са едни от тях...те имат невероятните способности да втечняват секретите и да ги отвеждат извън организма. Списъкът е дълъг, разнообразието голямо, а изборът е труден.

За да направим правилна комбинация трябва да имаме добри познания и относно етеричните масла и хидролатите, и относно физиологичните процеси, които протичат в нашето тяло.Постарала съм се да ви дам някои насоки за приложение и идеи за блендове, с които може да третирате различни симптоми и проблеми. Направила съм и кратък списък с най-често използваните масла, и техните свойства.


Как действа тези масла: те разреждат секретите и улесняват тяхното извеждане извън организма; намаляват вискозитета на мукуса, увеличават неговия обем, за да може да бъде елиминиран. По този начин се елиминират и част от патогените, които причиняват възпалителните процеси.


Етерични масла и хидролати с изявено втечняващо секрета и отхрачващо действие:


- ЕМ каяпут и неговият хидролат - отлично антивирусно, анти-инфекциозно и антисептично действие, прекрасен експекторант; етеричното масло от каяпут може да се използва и за инхалации с водна пара, за изготвяне на блендове за дифузия и масаж.

- ЕМ Евкалипт - химотип глобулус и неговият хидролат- втечнява секретите и действа отхрачващо, идеалното етерично масло при всякакви патологии на долните дихателни пътища; може да се използва за дифузия, но задължително смесено с други масла, за масаж, за инхалации за възрастни /също смесено с други ЕМ/.

- ЕМ Розмарин - хемотип цинеол и неговият хидролат - втечнява секретите и действа отхрачващо, използва се успешно за борба с всички инфекции на дихателната система; може да се използва за парни инхалации, за дифузия и за масаж.

- ЕМ Тамян олибан и неговият хидролат - добър експекторант, особено подходящи при хора, които имат астма или астматичен бронхит; подходящо за дифузия, за масаж и за парна инхалация.

- ЕМ Оман ароматен и неговият хидролат - мощно втечняващо секрета и отхрачващо масло; етеричното масло не се препоръчва за малки деца в големи количества, защото може да предизвика изключително обилно отделяне на секрет; за децата е подходящ хидролата.


Отхрачнащо и втечняващо секрета действие имат още: лавандула спика, равинтсара, евкалипт радиата, розмарин вербенон, розмарин камфор, зелена и червена мирта, копър, кардамон...


Като цяло, етеричните масла с отхрачващо и муколитично действие не се препоръчват при хора с алергии, астма, епилепсия; както и за бременни жени и кърмачни, за бебета и много малки деца.


Ароматните молекули могат да бъдат спътник и помощник за вашата красота, емоционално и физическо здраве. Пак напомням, ползвайте етеричните масла отговорно и осъзнато!

Нашите съвети не заменят лекарското мнение!

Ако се интересувате от етеричните масла и искате да се научите да приготвяте смеси за различни ваши нужди и проблеми, заповядайте при нас!

Ние провеждаме редица обучения, семинари, ателиета, на които подробно разглеждаме различните етерични масла.

При нас може да видите всяко едно масло "на живо", може да усетите неговия аромат, може да получите компетентен съвет и мнение за всичко, което ви вълнува.


От 1-ви септември 2020 ви очакваме в новия ни "ЦЕНТЪР ПО АРОМАТЕРАПИЯ" в София, на "Джеймс Баучер" №2.

409 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page