top of page

COVID-19 - етеричните масла и коронавирус, КАК и ЗАЩО?

Актуализирано: 23.03.2020 г.

Коронавирусът, Corona Virus Disease 2019, официално "стъпи" и на българска земя.

Тази информация неминуемо създаде смут и леки притестения дори и у "най-смелите". Трябва ли да се притесняваме и да изпадаме в паника? Не, паниката е лош съветник, но не трябва и да подценяваме ситуацията и да сме нехайни относто личната си хигиена.

Има изключително много информация по повод предпазните мерки, които трябва да се вземат, за да се предпазим, много съвети от специалисти и вирусолози. Истината е, че знаем много малко за този щам и не можем да бъдем категорични в нито едно изказване. Ние ви съветваме да следвате препоръките на СЗО за предпазване от коронавирус, както и да правите всичко необходимо, за да избегнете заразата.


Няма яснота по въпроса, изследването на вируса продължава, но ще разгледаме подробно въпроса за това, как и защо не е абсурдно да се говори за етерични масла в борбата с коронавирус.


Има два вида вируси, "голи" и "обвити". Обвитите вируси са защитени от липидна мембрана, която ги прави "невидими" за нашата имунна система и им позволява да се адаптират по-добре. Такъв е коронавирусът.

За да може да се атакува и разруши такъв тип вирус трябва да имаме мастноразтворимо вещество. Такова се явяват етеричните масла, тъй като те са изцяло липофилни.


Ароматните молекули на етеричните масла имат изключителни противовирусни свойства.


Научно е доказан анти-вирусния потенциал на някои етерични масла. Как става това на практика:

- чрез неутрализиране на вируса преди той да проникне в клетката;

- чрез "промяна" на капсида или обвивката на вируса;

- чрез блокиране на достъпа до клетките, захващайки се за рецепторите, които вирусът използва, за да проникне в клетката;

- чрез инхибиране, вътре в клетката, на репликацията на вируса;

- чрез ужищожаване на капсида, протеиновата обвивка на вируса.Как действат КОРОНАВИРУСИТЕ?

"Предишни изследвания показват, че коронавирусите превземат клетките, чрез протеини "шипове", но те имат различна форма при различните коронавируси. Описанието на формата на шиповите протеини на COVID-19 е ключът към разбирането как да се атакува вируса, обяснява Джейсън МакЛилан (Jason McLellan), старши автор на изследването и професор по молекулярни бионауки в Университета на Тексас в Остин.

Въпреки че коронавирусите използват много различни протеини за да завладяват клетките, шиповите протеини са най-разпространени по повърхността им и се използват за свързване с рецептор - друг протеин, който действа като врата в човешката клетка. След като шиповият протеин се свърже с рецептора от човешката клетка, мембраната на вируса се слива с тази на клетката, позволявайки на генома на вируса да премине в човешката клетка и да започне инфекцията. Така че "ако можете да предотвратите свързването и сливането, ще предотвратите и навлизането", обяснява МакЛилан. Но за да се прицелим в протеина е нужно да знаем как изглежда той."


Какъв е опитът с етеричните масла при предни щамове коронавируси?


Вирусът Covid 19 също се нарича SARS-CoV-2, защото е част от същия биологичен вид като SARS-CoV, друг коронавирус, който предизвика епидемията от SARS през 2003 г. След тази епидемия, бяха направени in vitro проби, за да тества ефективността на някои етерични масла срещу този коронавирус, чрез инхибиране на репликацията на вируса в клетката.


Заключението след изследването, проведено от екип от университета в Калабрия, е следното: "силна антивирусна активност на етеричното масло от Лаврово дърво (или дафинов лист, както го наричаме популярно)" срещу SARS-CoV (източник: Loizzo, M. R., Saab, A. M., Tundis, R., Statti, G. A., Menichini, F., Lampronti, I., … Doerr, H. W. (2008). Phytochemical Analysis andin vitro Antiviral Activities of the Essential Oils of Seven Lebanon Species. Chemistry & Biodiversity, 5(3), 461–470. doi:10.1002/cbdv.200890045).


Кои антивирусни етерични масла са с широкоспектърно действие?


Равинтсара - Cinnamomum camphora CT Cineol - най-доброто широкоспектърно противовирусно етерично масло

Каяпут - Melaleuca leucadendron - анти-инфекциозно масло с афинитет към дихателната система, антикатарално

Чаено дърво - Melaleuca alternifolia - широкоспектърен антибиотик

Евкалипт радиата - Eucalyptus radiata - антибактериално масло, муколитик и експекторант

Балсамова ела - Abies balsamea - анти-инфекциозно, анти-катарално, белодробен деконгестант, антисептик за въздуха

Риган и Мащерка тимол, Канела касия кора, Канела цейлонска кора или листа, ако вече имате оплаквания.

Лимон - антисептик за въздуха

Лаврово дърво - активатор на НК клетките, с афинитет към белия дроб и храносмилателната система.


Бленд за дифузия:

ЕМ Чаено дърво

ЕМ Равинтсара

ЕМ Евкалипт радиата

ЕМ Лимон

Равни части от маслата се смесват и се дифузира с цел превенция и обеззаразяване на помещенията.

Ако не разполагате с всички масла, може да изберете две от тях, но РАВИНТСАРА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА!
На разположение сме при всякакви въпроси свързани с етеричните масла. При нас може да направите тест за алергии към всяко едно масло (до 10 масла, тестът е БЕЗПЛАТЕН ). Всеки ден, от 9.30 до 18.00 ч. може да направите безплатна кратка консултация по телефона, може да заповядате и в нашия офис, както и да се свържете с нас по имейл.

Ако искате да ви дадем указания за изготвяне на индивидуален бленд се свържете с нас.


Научни публикации:


Публикациите в този сайт нямат за цел да лекуват COVID-19. Към този момент няма доказано лекарство за този вид КОРОНАВИРУС. Публикациите вземат предвид опита на лекари, фармацевти и ароматерапевти при предни епидемии от коронавирус, като например САРС и МЕРС. Запознайте се с токсичността на етеричните масла и опасностите, които крие неправилната им употреба преди да прибегнете до самолечение.

2361 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

コメント


bottom of page