top of page

Как да разпознаваме качествените етерични масла ?

Актуализирано: 27.04.2018 г.

Какво трябва да знаем когато си купуваме етерични масла, на какви условия трябва да отговарят те, как да различим "добрите" от "лошите" масла, дали цената е гаранция за качество.


Потребителите са объркани от изключителното разнообразие от етерични масла, които може да се намерят на пазара и в интернет. Има обаче няколко прости правила, които трябва да се следват при избора на качествено етерично масло.


Използвайте само качествени продукти ! Въпросът е: как да ги разпознаем ?


На първо място, #етеричното масло, което купувате трябва да е #чисто и #натурално, с определен хемотип и ботаническа идентификация.

Те не трябва по никакъв начин да са смесени с други масла с подобен аромат, с цел заблуда (например да ви продадат палмароса вместо розово масло или още по-лошо, да са добавили синтетични аромати към маслото). Гаранция за това е етикета върху продукта, на който е указан производителя, както и пълни данни за самото масло: пълното ботаническо наименование на латински (#Malaleuca #Alternifolia), популярно наименование на съответния език (#Tea #Tree), страната на произход на растението (Австралия), частта от растението, от което е извлечено маслото (листа, коренища, цъфтящи връхчета, кора...), начинът по който е извлечено маслото (парна дестилация, пресоване), партидата, основните ароматни молекули типични за маслото, алергените, които също естествено се съдържат в дадено масло и т.н.


Изключително важно е, етеричното масло, което ще използвате да е от #сертифицирано #биологично производство, или от #диворастящи растения.

За целта търсете масла със световно признати #сертификати, така ще сте сигурни и в качеството на продукта.

Сертификатът гарантира, че това, което е изписано върху шишенцето се намира и вътре. Говорим за признати и утвърдени сертификати, а не за такива, които са създадени от самите фирми за собствените им продукти. Всеки производител изследва партидите си в собствените си лаборатории, но това не е достатъчно, необходимо е да има и допълнителен сертификат, който да гарантира биологичния произход на продукта.


Купувайте масла, които са произведени за ароматерапия, а не за парфюмерийната индустрия!

Етеричните масла се добиват чрез парна дестилация, в повечето случаи, освен тези от цитруси, които се добиват чрез студено пресоване на кората, но реално, въпреки, че се изписват като етерични масла, те се класифицират като есенции. За да има обаче маслото терапевтични свойства, дестилацията трябва да е пълна, да са спазени определени условия като налягане, времетраене и др. Само тогава в маслото може да се намерят молекулите, които оказват терапевтично въздействие върху организма, характерни за всяко масло.


Дали цената на маслото определя неговото качество ?

В повечето случаи да, въпреки, че има масла с неоправдано ниски, както и необяснимо високи цени.

Търсете логиката в ценообразуването, когато купувате етерични, а и базови масла.

Гледайте етикетите, сертификатите, това дали маслата са сертифицирани за вътрешна употреба, ако ще ги приемате през устата.


Не забравяйте, че маслата дори когато проникват чрез кожата, достигат до всяка една клетка на нашия организъм и оказват, чрез активните си молекули, мощно въздействие върху него.


Ароматерапията е наука, нека подходим към нея с необходимото уважение...

1229 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page