top of page

Маслено почистване на лицето ?

Актуализирано: 2.07.2021 г.

Да, подходящо е за всеки тип кожа, стига да изберем правилното растително масло за това !


Ако искате да имате здрава, гладка и добре хидратирана кожа, почистването на лицето с растително масло е наистина една добра идея. Базовите масла може да донесат на вашата кожа многобройни ползи, дори и да не ви се вярва, особено као имате мазна или смесена кожа.

Всичко се свежда до това, добре да подберете маслото, които да използвате за вашата маслена баня на лицето.



Вече не е на "мода" твърдението, че маслата са тежки и трябва да се избягват в козметиката и козметичните грижи; напротив, правилното масло може да ви бъде полезно при редица кожни проблеми и да донесе на кожата ви блясък и красота.


Хората, които има суха кожа може да използват базовите масла ежедневно, освен като измивно средство, и като добавка към грижата си за лице.

Тези, които имат мазна или смесена кожа може да включат базовите масла в своя ритуал по почистване на кожата на лицето един или два пъти седмично.


Погрешно е да се смята, че всички растителни масла са комедогенни, че запушват порите, че водят до образуване на микрокисти и пъпки.


Всяко масло има комедогенен индекс, но ако се подбере правилно според типа и състоянието на кожата, то ще направи чудеса за вас.

Кожата ни секретира мазнина, така че мазнината е необходима, за да може тя да функционира правилно. Базовите ( растителните масла ) и маслените извлеци защитават кожата, поддържат нейната влага и по този начин я балансират и "лекуват".


Няма нищо по-добро от мазнината за разтваряне и премахване на нечистотийте по нашето лице!


Нека не забравяме, че маслото се разтваря в масло, т.е. прекомерната секреция на себум може да се "разтвори" не от водата, а от масло, и след това да се отмие по-лесно. Така кожата остава дълбоко почистена и хидратирана.

Кожните несъвършенства може да са плод на хормонален дисбаланс, бактерии, натрупване на мъртви клетки, неправилно хранене и лоша хигиена на живот.


Ето няколко практични съвета какво масло да подберем според типа на нашата кожа.


Масло от Маслина - универсално и прекрасно масло, подходящо за всеки тип кожа;

Масло от Рицин - универсално масло, има силни почистващи свойства, хубаво е да добавите 10%, 20% или 30% рициново масло към някое от останалите масла в зависимост от типа на вашата кожа (суха и нормална, смесена, мазна); не го използвайте чисто, за да не пресушите кожата си;

Масло от Жожоба - особено подходящо за смесените и склонни към омазняване кожи, тъй като регулира секрецията на себум, и тъй като има близка до него структура;

Масло от Арган - подходящо за всеки тип кожа, особено за по-зряла;

Масло от Кайсиеви ядки - подходящо за дехидратирана и суха кожа;

Масло от Сладък бадем - подходящо за всеки тип кожа, особено за смесена и склонна към омазняване;

Масло от Шипка - прекрасно сухо масло, което прониква дълбоко в кожата, за да я регенерира и подпомогне производството на колаген;

Масло от тиквени семки - нежно и щадящо кожата, подходящо за всеки тип.

Наясно сме, че списъкът е дълъг, тук далеч не сме изредили всички растителни масла, с които може да правите маслено почистване. Вески може да тества според потребностите на своята кожа и сам да открие перфектната рецепта.


Ритуалът при маслено почистване на лицето


Нанесете няколко капки от маслото или сместта от масла върху лицето и деколтето, с нежни и кръгообразни движения (ако носите лещи е желателно преди това да ги свалите); може да сложите топла кърпа, за да направите маслен компрес, а след това отстранете излишъка с мека влажна кърпа или памучен тампон, или директно измийте лицето с хладка вода и след това го подсушете с мека кърпа.


#Масленото #измиване ще стане още по-приятно и ефикасно, ако към смес от базови масла добавите няколко капки подходящо етерично масло: чаено дърво, здравец, сантал, иланг-иланг...


Примерни рецепти за измиващо олио за:

Мазна кожа - смесете в шишенце от 50 мл:

15 мл рициново масло

35 мл масло от маслина или масло от жожоба

5 капки етерично масло от чаено дърво


Смесена кожа - смесете в шишенце от 50 мл:

10 мл рициново масло

40 мл масло от маслина или масло от бадем

5-6 капки етерично масло от здравец


Чувствителна кожа - смесете в шишенце от 50 мл:

20 мл бадемово масло

80 мл масло от маслина

5 капки етерично масло от римска лайка или маточина


Суха кожа - смесете в шишенце от 50 мл:

5 мл рициново масло

45 мл масло от маслина или масло от кайсиеви ядки

5 капки етерично масло от палмароса


Зряла кожа - смесете в шишенце от 50 мл:

10 мл масло от шипка /чилийска роза/

40 мл масло от маслина или масло от арган

5 капки етерично масло от роза или цистус /лавдан/


След като сте измили лицето си ще е чудесно, ако го напръскате за тонизиране с хидролат от лавандула (ако имате смесена или мазна кожа) , хидролат от роза или маточина (ако имате чувствителна кожа, както и всеки друг тип) , хидролат от естрагон (ако имате алергична кожа), хидролат от безсмъртниче (ако имате уморена кожа)...

И накрая, един много важен коментар, който трябва да направим - за да има добър резултат и за да не останете разочаровани използвайте само масла, в чийто качество сте абсолютно сигурни, 100% натурални, студено пресовани и без добавки.



1040 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page