top of page

Аромазон.БГ - Етеричното масло от лютива мента, как и за какво? - част 1

Актуализирано: 17.03.2019 г.


Етеричното масло от лютива мента - едно от най-полезните и мултифункционални масла в ежедневието! Това е ароматният отговор при болка, истинска първа помощ, която може да използвате навсякъде!


етерично масло от мента от био производство
Етерично масло от мента

Ще говорим за лютивата мента / Mentha x piperita/, която е хибрид между Mentha aquatica и Mentha spicata. Обича глинестите и варовикови почви. Дестилацията на това масло се прави обикновено през юни, точно преди цъфтежа на растението. Дестилират се връхчетата.


Етеричното масло от лютива мента може да ви помогне в много ежедневни неразположения, с него може да се третират и по-сериозни проблеми, стига обаче да знаем как и да го използваме внимателно и по предназначение.


То се препоръчва при нарушено храносмилане, гадене, повръщане, метеоризъм, стомашно-чревен спазъм; но също така и ревматизъм, тендинит, ишиас, спортни травми, настинки, бронхити, треска, мигрена и главоболие, може да се включи в ароматен протокол при вирусен хепатит.

Сезонни алергии, спешна аптечка, раздразнено дебело черво, детокс...във всички тези ситуации лютивата мента ще дойде на помощ.

За да ни бъде полезна маслото от ментата обаче, трябва да знаем доста неща за него, а най-важното е: Как да го използваме правилно?


Какво представлява етеричното масло от лютива мента?


Етеричното масло от мента пиперита се получава чрез парната дестилация на връхчетата на растението #Mentha x #piperita.


мента лютива, мента пиперита био, масло мента
Действието на етеричното масло то лютива мента се обуславя от неговия състав

То съдържа в доста голямо количество:

ментол,

ментон,

1,8 цинеол,

изоментон,

ментил ацетат,

неоментол,

Както и естествено съдържащи се в маслото алергени:

лимонен и линалол.

Внимание, това масло не трябва да се използва лекомислено! Има проитвопоказания!

Въпреки, че може да се използва по всички възможни начини /ако се приема вътрешно, задължително трябва да е сертифицирано за вътрешен прием!/, маслото от лютива мента е забранено за деца под 6 годишна възраст, особено за директна инхалация, защото може да причини ларингоспазъм. Забранено е и при бременни и кърмещи жени, тъй като има абортивни свойства! Забранено е при хора с епилепсия.

Поради факта, че съдържа съставки, които има естрогено-подобни действия не се препоръчва и при хора с естрогено-зависими заболявания. Не се препоръчва вътрешна и продължителна външна употреба при хора, които нямат жлъчка. Не се препоръчва дълготрайна употреба перорално и върху кожата при хора, които имат камъни в жлъчката.

Да се пазят очите!

Не използвайте маслото от мента върху кожата на голяма повърхност, тъй като рискувате да ви причини хипотермия!

Какви са основните свойства на етеричното масло от мента пиперита?

•Локални анестезиращи свойства +++

•Тонизиращи и стимулиращи +++

•Антибактериални ++

•Противовирусни ++

•Противогъбични ++

•Противопаразитни ++

•Анти-спазмолитични ++

•Противовъзпалителни ++

•Хормоноподобни /естрогено-подобни/, абортивни ++


Консултирайте се с лекар или ароматерапевт преди употреба! Никоя информация не заменя консултацията със специалист!


Ментата /маслото от мента/ може да се използва върху кожата, но тъй като е дермокостична трябва да се разреди с базово /растително/ масло, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!

В чист вид може да се прилага единствено на много малка площ, и то инцидентно, защото дразни. Но ние ви съветваме да не експериментирате.


Маслото от лютива мента може да се използва и перорално, ако е сетифицирано като био храна, според указанията дозировките на производителя на маслото.


Етеричното масло от #мента #пиперита може да се използва и за дифузия, но трябва да се смеси с други масла, защото е доста силно и може да е невротоксично в големи дози.

Внимание, хората с епилепсия трябва да го избягват в дифузор, тъй като може да се окаже невротоксично за тях.


Вземайки предвид фармакологичните свойства на маслото от мента може да се каже, че то би било подходящо при сенни хреми и алергични ринити; при синдром на раздразненото дебело черво; за облекчаване на ежедневни проблеми като главоболие, умора, гадене и повръщане свързано с пътуване...но, за всичко това ще ви разкажем в следващата ни статия...


Ползвайте масла с мярка и познание!

Очаквайте новата ни статия съвсем скоро...

А, за да сте първите, които ще прочетат новините от нашия блог се абонирайте за бюлетина ни!



83 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page