top of page

Ароматни хидролати...5 причини да ги използваме

Актуализирано: 30.01.2022 г.

Няма как да говорим за ароматерапия и да не стане дума за ароматните хидролати. Те са неразделна част от нея. Какво представляват те и за какво са полезни?

Казано с няколко думи: ароматните хидролати допълват етеричните масла, те са едно цяло, те са като Ин и Ян в ароматерапията!

Нека най-напред обясня какво представляват ароматните хидролати и какво ги различава от други подобни продукти на пазара. Внимание, ароматен хидролат не е вода, към която е добавено етерично масло ( и това се среща в търговските вериги ). Трябва да направим разграничение между хидрозол, ароматен хидролат и ароматна вода.

  1. Ароматна вода - вода, която е овкусена с растителен естествен аромат, или такава, която е претърпяла някакъв процес на дестилация;

  2. Хидрозол - продължително "импрегнирана" с ароматни растения или етерични масла, чиста вода (според френската школа) ;

  3. Ароматен хидролат - ароматните хидролати, според научните дефиниции дадени в различни трудове са: "медикаменти, съставени от вода и летливи молекули, които са се "съединили" при процеса на парната дестилация на ароматни растения" (Източник - Nouveau Dictionnaire De Medecine vol 2). Това са дестилати единствено от ароматни растения!

Бележка: има и хидролати, които са дестилирани от неароматни растения, каквито са например хидролатът от метличина /синчец/, липа, хамамелис...тях наричаме просто хидролати или хидрозоли.


Според някои автори думата ХИДРОЛАТ идва от латинското "хидро" - вода и старофренското "лат" - мляко, защото течността, която излиза от колбите след дестилация е мътна като мляко. С други думи това е водният дестилат, след парната дестилация на растенията, и след дефазирането на маслото и водата в колбата за есенция.



Доста често се среща наименованието флорална вода, какво представлява тя? Това е просто хидролат, който е получен от парната дестилация на цветове. Нещо много важно, което трябва да уточня - ароматният хидролат, който получаваме при процеса на парна дестилация е много малко, около 20-30 литра. Добавянето на детсилирана вода към първоначално добития хидролат РАЗВАЛЯ неговото качество, за сметка на количеството.

За разлика от етеричните масла, които са липофилни, ароматните хидролати са хидрофилни, т.е. разтварят се перфектно във вода. Те имат наситен аромат и доста силен вкус. Предполагам, че най-интересното за вас е това, което ще може да правите с тях.


5 причини да използваме ароматните хидролати. За какво и как може да ни бъдат полезни?

  1. Хидролатотерапия - като хранителна добавка, ако производителят е сертифицирал продукта за вътрешна употреба;

  2. Като козметично средство, което може без проблем да нанасяте върху кожата, косата;

  3. Като основа за направата на спрей или различни видове лосиони;

  4. Като ароматизатор в сушилнята, особено подходящ е хидролат от нероли, пробвали сме го, наистина е прекрасен...

  5. В дифузор с вода, като добавка към водата - една лъжичка е достатъчна, а ароматът е изключително траен и се усеща, докато работи дифузора;

За разлика от етеричните масла ароматните хидролати са напълно безвредни. С тях не може да се нараните, да се изгорите, да раздразните лигавиците и кожата. Хидролатотерапията може да се нарече "ХОМЕОПАТИЯТА НА АРОМАТЕРАПИЯТА"!


Кой може да ползва хидролатите:

  1. Бременни жени и кърмачки;

  2. Бебета и малки деца;

  3. Възрастни хора;

  4. Всички могат да ползват почти всеки хидролат...

Като единствен недостатък на ароматните хидролати мога да посоча тяхната сравнително малка трайност. Те са капризни и след отваряне е задължително да се държат в хладилник. Срокът на годност след отваряне е от 3 до 6 месеца, обикновено.

Биохимичният състав на хидролатите е различен от този на етеричните масла. Поради тази причина тяхното действие също може да бъде различно, въпреки, че голяма част от свойствата им се припокриват. Може да ви се стори странно, но има хидролати, които притежават дори по-мощни свойства от етеричните си масла. Въпреки, че са от едно и също растение хидролатите може да имат различен аромат и вкус, спрямо етеричните масла от същото растение. Интересно е, че ароматният хидролат се третира от някои специалисти като структурирана вода. По отношение на водата може да погледнете трудовете на д-р Масару Емото от Япония, който има интересни разсъждения по темата. В тази връзка, учени от Франция са установили, че хидролатите са нещо като "хомеопатична" версия на съответните етерични масла и въпреки, че и двете произлизат от едно и също растение, ароматният хидролат носи допълнителна и различна информация, която е изключително благотворна за организма. Ароматният хидролат е носител на информационните послания и на растенията, и на водата.

Не можем да очакваме чудеса от терапията с ароматни хидролати, но в никакъв случай не трябва да ги подценяваме, още повече, че те на практика са безвредни. Съветвам ви да се възползвате максимално от тях.


Как можем да смесваме ароматните хидролати?

Както можем да правим синергии с етерични масла, за да бъде терапията ни по-ефективна, така може да смесваме и хидролатите, за да третираме определени проблеми. Ще дам конкретни примери за смеси, като уточнявам, че за посочените проблеми може да се ползват и по отделно.


Ето някои идеи за тяхната употреба при определени неразположения и патологии:

  1. Като меки антибактериални агенти - хидролат от риган, мащерка, карамфил, канела, чубрица...

  2. Като средство за борба с кожни инфекции и проблеми : екзема и псориазис - бял равнец, роза дамасцена, безсмъртниче, цистус...; изгаряния - жълТ кантарион, лавандула, мента лютива, безсмъртниче...; абсцес, инфектирани рани - чаено дърво, мащерка линалол или туянол...; кожни алергии - римска лайка, бял равнец, хамамелис...

  3. Като козметично средство - за суха кожа, за мазна кожа, за смесена кожа, за алергична кожа, за коса...

  4. Като средство за лечение на очни проблеми - хидролат роза дамасцена, римска лайка и синчец...

  5. Като средство за лечение за проблеми в устната кухина - хидролат мента лютива, лаврово дърво, карамфил...

  6. Като средство за подобряване на храносмилателните функции - хидролат риган, хидролат босилек, хидролат чубрица...

  7. Като средство за подобряване на респираторните функции - евкалипт глобулус, равинтсара, мащерка линалол или туянол...

  8. Като средство за борба със стреса, при патологии на уринарния тракт, при болки в опорно-двигателния апарат - хидролат нероли, лаваднула, маточина; здравец, чаено дърво, мащерка линалол и туянол; хвойна, лаврово дърво...



Давам и няколко идеи за смеси, които може да направите сами:

при конюнктивит - хидролат лайка римска, хидролат синчец, хидролат роза се смесват в равни части и се правят компреси върху очите; ако нямате всички хидролати смесете поне 2;

при ечемик - хидролат лайка римска и хидролат от лавандула спика се смесват в разни части и се прави тампонада, локално по 3 до 4 пъти на ден;

при болки в гърлото - хидролат от мащерка туанол, смесен в равни части с хидролат от чубрица се пръскат в гърлото по 5-6 пъти на ден до подобрение;

при безсъние и трудно заспиване, при хиперактивни деца - смес от хидролати от нероли и маточина - по 1 лъжичка във водата на дифузора и по 1 лъжичка във вода или чай /приема се вътрешно, ако е сертифициран за вътрешен прием/;

при сенки под очите и подпухнали очи - хидролат от синчец...

при косопад - хидролат от розмарин и хвойна се смесват в равни части и се впръскват в корените на косата...

за детокс на черния дроб - хидролат от гренландски рододендрон, розмарин вербенон и равинтсара се смесват в разни части и се приемат вътрешно за 20 дни...

при прекомерно изпотяване - равни части хидролат от салвия /не се препоръчва в периода на бременността/ и хидролат от хамамелис се смесват в пулверизатор и се ползват като дезодорант.


Има още много приложения и рецепти, ще се опитам да дам постепенно максимално полезна информация за тези прекрасни продукти, които наистина си струва да имате в своята арома-аптечка. Хидролатите, които цитирам в статията са биосертифицирани за вътрешен прием.

Ароматните молекули могат да бъдат спътник и помощник за вашата красота, емоционално и физическо здраве. Пак напомням, ползвайте етеричните масла отговорно и осъзнато!


Нашите съвети не заменят лекарското мнение!

Ако се интересувате от етеричните масла и искате да се научите да приготвяте смеси за различни ваши нужди и проблеми, заповядайте при нас!

Ние провеждаме редица обучения, семинари, ателиета, на които подробно разглеждаме различните етерични масла.

При нас може да видите всяко едно масло "на живо", може да усетите неговия аромат, може да получите компетентен съвет и мнение за всичко, което ви вълнува.

От 1-ви септември 2020 ви очакваме в новия ни "ЦЕНТЪР ПО АРОМАТЕРАПИЯ" в София, на "Джеймс Баучер" №2.

399 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page