top of page

Дразнеща и упорита кашлица, какво да направим?

Кашлица (на латински: tussis) е физиологичен защитен рефлекс, възникващ в резултат на дразненето на дихателните пътища от секрети, дразнещи вещества, чужди частици и микроби, и помага за спокойното дишане на организма. В зависимост от продължителността на проява на признаците на кашлица тя бива: остра, подостра и хронична. От това дали се образува храчка или не, тя бива суха и продуктивна. /https://bg.wikipedia.org/.

Какво да направим, ако не успяваме да преборим упорита и дразнеща кашлица?*

От гледна точка на ароматерапията има какво да се направи, наистина доста етерични масла и хидролати са ефикасни за такива състояния.

Като начало трябва да сме наясно каква е кашлицата: суха или влажна? Така ще можем да подберем и най-точното етерично масло или ароматен хидролат.

Природата отново ни дава широк набор от средства, с които да преборим това неприятно състояние. Ще се опитам да разгледам подробно всеки един вид кашлица и да дам някои съвети. Те са общи, ако има съпътстващи заболявания или индивидуални особености е добре да се направи допълнителна консултация.





Суха кашлица


Масло номер 1 за сухата кашлица е етеричното масло от вечнозелен средиземноморски кирапис - Cupressus sempervirens! Това е чудесно масло и върши изключителна работа, стига да е качествено и да се ползва правилно. Защо етерично масло от вечнозелен кирапис? То наистина има интересни противокашлечни свойства, и наистина спира кашлечните рефлекси благодарение на действието си върху автономната нервна система.

Сухата кашлица обикновено е непродуктивна, няма секрет или ако има, то той е много малко. Това е причината, поради която трябва да се ориентираме към адаптогенни ЕМ, каквито са естрагон, екзотичен босилек, немска лайка, мента лютива...както и други ЕМ богати на хавикол метил етери и сесквитерпени.

Друго интересно масло за този тип кашлица е маслото от непалски кипарис, подходящо е и за деца в определено разреждане. Може да го намерите в нашата ароматека и да прочетете повече за него ТУК.

Когато ни мъчи често суха кашлица е добре да се замислим дали това не се дължи на алергичен или астматичен терен. Тогава подходът е по-различен и е предмет на задълбочена консултация.


Съвети при суха кашлица:

  1. Дифузия с ултразвуков дифузор с вода - може да се дифузират горните масла, като се дава превес на вечнозеления кипарис, непалския кипарис, балсамовата ела, сибирската ела, белия бор, балсамовата ела. За хора с астма дифузия с такъв дифузор не се препоръчва, би могъл да се използва небулизатор, без вода!

  2. Може да се направи смес за мазане, с етерично масло от кипарис, мирта червена, полегнал хисоп, катафрай, масло от равинтсара, равенсара ароматика или ниаули, а ако доказано има и инфекция може да се добави масло от розмарин вербенон или мащерка линалол. Концентрацията е добре да е поне 30%, за да има ефект. За деца и бременни жени маслата и концентрациите са други.

  3. Ако етеричното ви масло от кипарис или лютива мента е за вътршна употреба може да приемате по 1-2 капки, до 2 пъти на ден върху пастила или в зехтин, за да успокоите кашлицата /без деца, бременни и кърмещи жени, както и хора с бърречна недостатъчност и хипертония - за ментата/.

  4. При по-тежко състояние, за деца и за хора с астма, може да се поръчат и свещички с ЕМ от Келла, полегнал Хисоп, Естрагон.

Ето примерна синергия за дифузия,флакон от 10 мл:

3 мл ЕМ кипарис /вечнозелен или непалски/

2 мл ЕМ червена мирта /хемотип миртенил ацетат/

2 мл ЕМ катафрай

2 мл ЕМ ниаули или каяпут

1 мл ЕМ от Лавандула ангустифолия

по 5-6 капки от сместта се слагат във водата на дифузора и се дифузира по един или два пъти на ден.

Може да дифузирате, добавени към водата, някой от следните хидролати: кипарис, мирта, хисоп, нероли, лавандула.

Внимание, има хора, които получават дразнене от дифузията с вода, в такъв случай се препоръчва суха дифузия.

*Ако кашлицата продължи повече от две седмици е добре да се консултирате с лекар, разбира се.

Много е важно винаги да правите терапевтични прозорци при употребата на етерични масла, както и да спазвате принципите за безопасност. Смсите трябва да се използват внимателно при бременни жежи, кърмачки, малки деца, както и хора с хронични заболявания.


С това не изчерпваме синергиитее за сухата кашлица, защото тя може да е астматична, задушаваща, алергична ...но при по-сериозните патологии трябва да се вземат предвид доста неща и няма как да се даде информация публично.


Влажна кажлица


Когато кашлицата е влажна, продуктивна, първото нещо, което трябва да направим е да направим нещо, което ще втечни секрета и ще го изкара извън нашия организъм. Влажнта кашлица говори за патогени, които са се настанили в нашите бели дробове и трябва, чрез секретите, да бъдат изхвърлени от тях.

В такива случаи използваме мощни, широкоспектърни анти-инфекциозни масла, които са тропизъм към дихателната система. Трябва ни масло, което да втечни секрета, масло, което да го отлепи и масло, което да го изкара навън. Избираме маслата според човека, за който се касае, според проблема, възрастта и състоянието.


Съвети при влажна, продуктивна кашлица /ларингит, ритофарингит, трахеит, бронхит/

  1. Дифузия, водна - равинтсара, ниаули, каяпут, евкалипт радиата, зелена мирта, сибирска ела, лавандула ангустифолия...

  2. Смес за мазане върху гърдите и гърба: евкалипт глобулус, лаврово дърво, лавандула спика, евкалипт лимон...

  3. Пийте топли чайове от билки за дрениране на организма с цел по-бързото извеждане на патогените.

Кои ЕМ са подходящи при влажна кажлица /муколитични и експекторанти/:

- ЕМ от ниаули, равинтсара, равенсара ароматика, каяпут, евкалипт радиата или глобулус, зелена мирта /хемотип 1л8 цинеол/ - втечняват секретите и имат отхрачващо действие;

- ЕМ от чаено дърво, приморски бор, терпентин, ароматен оман - имат силно отхрачващо действие;

- ЕМ лавандула, балсамова ела, черен смърч, тамян - имат успокояващо действие и действие върху надбъбречните жлези.


Ароматните молекули могат да бъдат спътник и помощник за вашата красота, емоционално и физическо здраве. Пак напомням, ползвайте етеричните масла отговорно и осъзнато! Когато ги прилагате за самолечение винаги ги разреждайте, неразредени могат да се ползват само определени масла и то след консултация със сертифициран ароматерапевт.


Нашите съвети не заменят лекарското мнение!

Ако се интересувате от етеричните масла и искате да се научите да приготвяте смеси за различни ваши нужди и проблеми, заповядайте при нас!

Ние провеждаме редица обучения, семинари, ателиета, на които подробно разглеждаме различните етерични масла.

При нас може да видите всяко едно масло "на живо", може да усетите неговия аромат, може да получите компетентен съвет и мнение за всичко, което ви вълнува.

От 1-ви септември 2020 ви очакваме в новия ни "ЦЕНТЪР ПО АРОМАТЕРАПИЯ" в София, на "Джеймс Баучер" №2.

Последни публикации

Виж всички
bottom of page