top of page

Етерични масла и хормони!

Когато се интересуваме от ароматерапия и искаме да използваме етеричните масла за нещо повече от АРОМАТ, трябва да се запознаем и с техните противопоказания и странични действия, които, в много случаи не са за пренебрегване.


Днес ще се спра на едно от най-коментираните и дискутирани свойства за някои етерични масла, а именно ХОРМОНО-ПОДОБНОТО, или т.нар. ХОРМОН-ЛАЙК /Hormon-like/.



Имат ли етеричните масла действие на хормони?


Да, някои етерични масла /по-скоро техните молекули/ имат имитиращо хормоните действие!


Ще се опитам да го обясня на разбираем език - част от етеричните масла съдържат молекули, за които се смята, че са способни да активират жлезите, които са отговорни за производството на хормони в нашето тяло; или молекули, които "приличат" на хормони и които имитират тяхната дейност в организма.


Не се ангажирам да дам в момента пълен и подробен списък с тези масла, тях разглеждаме подобаващо на нашите курсове и ателиета, но ще дам малко по-надолу информацията, с която разполагам, за да може да сте наясно с кои етерични масла трябва да внимавате, ако имате хормоно-зависими патологии.


С какво може да ни е полезно хормоно-подобното действие на етеричните масла?


Етеричните масла/говоря само и единствено за качествените такива/ са ценни субстанции, които могат да съпътстват жените, а защо не и мъжете, през целият им хормонален цикъл - от малко момиченце или момченце, до зряла жена в менопауза или мъж в андропауза. В лицето на етеричните масла можем да намерим добър съюзник при много видове хормонален дисбаланс. Трябва да запомним, обаче, че е необходимо особено внимание и знание, за да ги използваме в тази сфера.


Има невероятно есенции, с които можем да стимулираме хипоталамуса и яйчниците, например; с други, с които можем да балансираме липсата на прогестерон в нашето тяло...

Това, което подчертавам, е че не е никак лесно, трябва добре да се балансират смесите, дозите, продължителността!

В противен случай рискуваме да претоварим организма с токсини, или, както се казва, вместо да изпишев вежди, да извадим око.


Масла и хормони!


Етеричните масла са съставени от фармакологично активни молекули, които оказват действие на различни нива в нашето тяло. В зависимост от структурата на тези молекули, както и тяхната фармакодинамика и фармакокинетика, те действат на определена система, орган или тъкан. Например, хормоналната система или ендокринната система също може да се регулират от ароматни молекули, съдържащи се в определени етерични масла.


В някои вслучаи това може да е полезно, но има случаи, при които това трябва да се избягва или да се вземат предвид специфични особености на човека, който ще ползва маслата.


Естроген, прогестерон, тестостерон, адреналин, кортизол, инсулин...Хормоните са важни химически субстанции, които се секретират от различни жлези в нашето тяло: щитовидна, надбъбречни, хипофиза, яйчници, тестиси, панкреас.

В нашето тяло има много хормони, и не винаги, когато говорим за хормон-лайк действие на етеричните масла трябва да мислим за ЕСТРОГЕНА! Истина е, че за нас, жените, той е един от най-важните хормони и всеки спад или покачване на нивата на естрогена ни се отразява видимо.


Кои са основните ароматни молекули, които имат хормоно-подобно действие и кое е то?


Анетол /фенел, анасон зелен, звездовиден анасон, екзотичен босилек, естрагон.../ - по данни от различни проучвания стимулира естрогените;

Склареол /салвия скларея - по данни от различни проучвания стимулира естрогените;

Големи полемики в ароматерапията се водят около хормоно-подобното действие на маслото от Салвия скларея /мужду различните школи/. Едните твърдят, че склареолът няма естрогено-подобно действие, другите обратно...Къде е истината - няма достатъчно доказателства, които да потвърждават факта, че салвията /като цяло, и склареята в частност/ не влияе върху естротено-зависими патологии.

МОЯТ СЪВЕТ: не препоръчвам употребата на салвия /скларея, официналис, лавандулова/ при наличие на естрогено-зависима патология /рак на гърдата, когато е естрогено-зависим, миома, кисти, рак на яйчниците, рак на тестисите.../!

Виридифлорол /ниаули, каяпут, цистус лавдан, салвия официналис.../ - по данни от различни проучвания стимулира хипофизата, въздейства върху оста: хипофиза-тестиси, яйчници + кортико-надбъбречните /кортекса/;

Тимол /мащерка тимол, мащерка туянол.../ - по данни от различни проучвания стимулира естрогените;

Кедрол /кедър, кипарис / - по данни има кортикоподобно действие, както и леко естрогено-подобно действие;

Алфа и бета пинен, сабинен /тамян, черен смърч, бял бор.../ - по данни от различни проучвания имат кортизон-лайк действие...


Кои заболявания са хормоно-зависими - в повечето случаи става въпрос за канцерогенни заболявания, които засягат органи, регулирани от хормоните. Пример: тумори на яйчниците, простатата, матката, гърдите, тестисите, щитовидната жлеза и др. При тези патологии, растежът и след това развитието на туморите, до голяма степен се стимулират от хормони. Хормоните се "прикрепят" към туморните клетки със специфични рецептори и по този начин стимулират тяхното размножаване и насърчават развитието на тумора.


Как ни помагат етеричните масла с хормон-лайк действие?


За всички други случаи, изключая хормоно-зависимите патологии, при които трябва да се консултирате със специалист, хормон-лайк действието на етеричните масла може да бъде много ценно:


1/ Имате занижени нива на прогестерона? На помощ идват етеричните масла от бял равнец, розмарин ВЕРБЕНОН, мускатово орехче, маточина...


2/ Имате ниско ниво на естрогена в тялото? Обърнете се към салвия скларея, лътива мента, мастиков храст, ниаули, кедър атласки, вечнозелен кипарис, естрагон, екзотичен босилек, фенел, нард от Хемалайа, дива или немска лайка, пачули...


3/ Надбъбречните ви жлези са изтощени? Може да ги подпомогнете и балансирате с мащерка борнеол, черен смърч, катафрай, тамян...


4/ Имате алергичен ринит и страдане от сенна хрема? Хисоп, лайка немска, лайка римска, катафрай...етерични масла, с изявено анти-хистаминово действие...


5/ Искате да подпомогнете панкреаса? Бурбонският здравец идва на помощ със своето благотворно действие върху тази така важна жлеза...


6/ Имате хипо- или хипер- функция на щитовидната жлеза? Зелена мирта, мускатово орехче, цистус, карамфил, чесън, смирна...в зависимост от патологията.


Ароматните молекули могат да бъдат вашият спътник и помощник за вашата красота, емоционално и физическо здраве. Пак напомням, ползвайте етеричните масла отговорно и осъзнато!


Ако се интересувате от етеричните масла и искате да се научите да приготвяте различни смеси, за различни проблеми в ежеднението, и не само, заповядайте при нас. Ние провеждаме редица обучения и семинари, различни ателиета, на които подробно разглеждаме различни етерични масла. При нас може да видите всяко едно масло "на живо", може да усетите неговия аромат, може да получите компетентен съвет и мнение за всичко, което ви вълнува.


703 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page