top of page

Етерични масла "терапевтичен клас" ?

Етерично масло "терапевтичен клас", що е то ?

Кои етерични масла са терапевтични?

Има ли етерични масла "терапевтичен клас"? Отговорът ми може да ви учуди, но...няма терапевтичен клас масла, всяко висококачествено етерично масло има терапевтичен ефект. Има различни класове етерични масла, но това касае качеството им: много висок клас, висок клас, среден клас, нисък клас. Има етерични масла, които са много добри, други - много добри, трети - не толкова добри, четвърти са лоши, а пети много лоши...и т.н., съответно и терапевтичното им действие е различно, или отсъства.

Има етерични масла, наречени фармакопейни, медицински и др., но терапевтичен клас – НЕ. Може би ще се повторя няколко пъти, но всяко истинско етерично масло има терапевтично действие и оказва терапевт

Има ли терапевтичен клас етерични масла - Aromazone.bg
Клинично изпитване на етеричните масла - Aromazone.bg

ичен ефект, къде по-силно, къде по-слабо. Действието на етеричното масло зависи от това как е отгледано ароматното растение, къде е расло, при какви условия, върху каква почва, кога е събрано, как е дестилирано, как е съхранено маслото и т.н.

Няма терапевтичен клас масла, всяко едно висококачествено етерично масло има терапевтичен ефект и терапевтично действие.

Понятието терапевтичен клас е въведено от някои компании с маркетингова цел. Преди много, много години, дори векове, когато не е имало сертифициращи органи, лаборатории и т.н. билкарите, шаманите, лекарите, лечителите са събирали сами своите растения и са правили извлеци от тях. Те са подбирали най-силните и здрави растения, защото са знаели, че в тях се крие природната лечебна мощ и силен терапевтичен ефект. Така е и сега при дестилацията на етеричните масла. Подбират се най-добрите растения, в точно определен момент от техния вегетативен стадий; дестилират се при точно определени условия, за да се получи т.нар. „терапевтичен клас“ етерично масло. Но всъщност това е изкуството на дестилацията, то е валидно за всяко едно етерично масло.


Дестилатор за етерични масла - Aromazone.bg
Терапевтично действие на етеричните масла - Aromazone.bg

Сертификатът върху етеричните масла значи много, но не е всичко, особено напоследък!

Това, че едно етерично масло е био сертифицирано не го прави автоматично първокласно и с добро терапевтично действие, както и това, че едно масло не е био сертифицирано не го прави третокласно и без терапевтично действие. За терапевтичното действие на етеричните масла е важен е производителя, важно е доверието, което има сред клиентите, а то трябва да е подплатено и със съответното качество: на суровината, която отглежда и използва; на дестилационните си умения; на процеса на производство, съхранение, опаковка и т.н.

Искам да кажа нещо много важно: задължително ползвайте цитрусови есенции от биологични или диворастящи култури от чисти райони, за да имате терапевтичен ефект, но без странични ефекти. Цитрусовите „масла“ са опасни, ако са от конвенционално производство, защото има опасност да са пълни с пестициди и други химикали, супер отровни за нас, хората, както и за животните. Преди време проведохме една онлайн среща на тема "Как да изберем качествено етерично масло", ако се интересувате от това може да гледате видеото по въпроса. Има подробна информация относно това, от какво зависят терапевтичните свойства на маслата.


Терапевтично действие на природните продукти!

Много пъти, с мои клиенти, сме засягали темата за фитотерапията, гемотерапията и ароматерапията, и какво може да постигнем с тях. Отново повтарям, че нито билките, нито гемо-препаратите, нито етеричните масла са панацея. Те обаче могат да бъдат прекрасно средство за превенция в ежедневието ни. Профилактиката е по-добра от лечението, това е основен принцип на ТКМ /традиционната китайска медицина/, Аюрведа и други лечебни системи. Смятам, че той важи с пълна сила и сега, и винаги ще е актуален.

"Ароматерапията е изкуството да се лекуваме с етерични масла", са казали много именити лекари – АРОМА-терапевти. Техните последователи го твърдят и днес. Когато говорим за ароматерапия и терапевтично действие на етеричните масла, наистина говорим за изкуство. Майсторство е да подбереш точното етерично масло, което да подейства на точното място и в точния момент.

Не е достатъчно да направиш синергия, в която ще сложиш 20 ароматни есенции без да вложиш мисъл, защото така е написано някъде в интернет, от някой нямащ понятие от ароматерапия. В правилната синергия се крие и красотата на терапевтичния ефект.


Насаждения от лавандула край морето - Aromazone.bg
Лавандула - Аромазон.БГ

Терапевтична употреба на етеричните масла

Може да използваме етеричните масла за терапия в различни направления, както споменах по-горе, добрите масла имат добро терапевтично действие. Тук трябва да направим разлика между "Семейната ароматерапия" и "Клиничната ароматерапия". Много неща, които са позволени във втората не са позволени в първата. Различните аспекти на ароматерапията и терапевтичното действие на етеричните масла са предмет на задълбочено изучаване, клинична практика, изследвания и проучвания. За съжаление малко са хората, които влагат пари в клинични проучвания относно терапевтичното действие на етеричните масла, защото няма възвръщаемост на инвестициите: етеричните масла не може да се патентоват, съответно няма да донесат печалби такива, каквито биха донесли медикаментите. Това е предмет на друга тема, която изобщо не мисля да засягам.


От какво зависи терапевтичното действие на етеричните масла?

От много неща, е правилният отговор, от тяхната биохимия, разбира се, но и от неща, за които до момента няма обяснение, а именно от енергията, която носят и вибрациите, които излъчват. Да, нека вземем като пример етеричното масло Равинтсара Cinnamomum camphora (L.). Неговото основно терапевтично действие е антиинфекциозно, в частност силно противовирусно. Това терапевтично действие се обяснява с комбинацията от молекули, най-вече присъствието на хидроксилна група ( -OH) в част от съставляващите я молекули. Да, но имаме ли обяснение за това защо, ако вдишаме ревинтсара през деня ще се почувстваме ободрени, а ако я вдишаме вечер ще ни се доспи? Ето това е ароматерапията, това е терапевтично действие и терапевтичен ефект…равинтсара за херпес зостер или симплекс, равинтсара при безсъние, равинтсара при депресия, равинтсара при УНГ инфекции, равинтсара при мононуклеоза, равинтсара при тревожност, равинтсара при спад в имунитета, равинтсара при грип…

От правилният подбор на етеричните масла и съчетаването им в адекватни комбинации зависи и терапевтичния ефект. Това се постига с много умения, задълбочено изучаване и познаване на маслата, тренировки, практика.


Терапевтично действие и ползи от ароматерапията

В заключение мога да кажа, че терапевтично действие на етеричните масла е едно, но ползите от ароматерапията е нещо съвсем друго. Разликата е в умението да насочим терапевтичното действие в правилната посока, тогава от ароматерапията има истинска полза. Това е възможно единствено, ако се посветим и изучим етеричните масла и тяхното терапевтично действие из основи. Това ни позволява да постигнем терапевтичен ефект, или по-скоро да превърнем терапевтичното действие в терапевтичен ефект и полза за нашите клиенти и пациенти.

На разположение сме при всякакви въпроси свързани с етеричните масла. При нас може да направите тест за алергии към всяко едно масло (до 10 масла, тестът е БЕЗПЛАТЕН ). Всеки ден, от 9.30 до 18.00 ч. може да направите безплатна кратка консултация по телефона, може да заповядате и в нашия офис, както и да се свържете с нас по имейл.


Ако искате да ви дадем указания за изготвяне на индивидуален бленд се свържете с нас. Съветите ни не заменят консултацията с лекар или друг специалист.

Публикациите в този сайт нямат за цел да лекуват. Запознайте се с токсичността на етеричните масла и опасностите, които крие неправилната им употреба преди да прибегнете до самолечение.

Ако ароматерапията е вашата страст, ако искате да научите повече - вижте нашите индивидуални консултации и обучения ТУК.

121 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page