top of page

Коронавирус – етеричните масла са подходящи за превенция при вирусни инфекции

Актуализирано: 23.03.2020 г.

Коронавирус – кои етерични масла са подходящи за превенция и третиране на вирусни инфекции?


За COVID-19 лек до момента не е намерен, но защо да не се обърнем към природата и да видим какво ни предоставя тя, кой знае, може пък с нейна помощ да го победим!


Етеричните масла имат много широкоспектърно действие, една от техните най-силни страни е борбата с вирусите. Те могат да повишат нашата антивирусна имунна система, да засилят общия ни, естествен имунитет и дори да атакуват и унищожат самия вирус.

В случая с коронавируса, кои са етеричните масла, които може да се използват, за предотвратяване и борба с него ще разберете малко по-надолу. Нека сега видим какво представлява той и кои са неговите особености.


Първо, ето важните неща, които трябва да знаете за коронавируса:


  • Коронавирусите са голямо семейство от вируси, които причиняват заболявания, вариращи от обикновена настинка до тежки състояния като SARS (тежък остър респираторен синдром ).

  • Вирусът, идентифициран в Китай, е нов коронавирус.

  • Той беше наречен 2019-nCoV.

  • Стандартните хигиенни мерки (измиване на ръцете, почистване на повърхността) са доста ефективни при борбата с него.


Какви са симптомите на коронавирусната респираторна инфекция?


Основните симптоми са висока температура и кашлица или задух. В по-тежки случаи пациентът може да има остър респираторен проблем, остра бъбречна недостатъчност или дори мултивисцерална недостатъчност, която може да доведе до смърт.


Колко сериозно е заболяването?


Сред случаите, докладвани до момента, доста пациенти са развили тежка форма на заболяването, някои от които са починали.

Вирусът може да причини симптоми, подобни на тези на обикновения грип, но и доста по-тежки симптоми. Заболяването може да прогресира с течение на времето. Пациентите с вече съществуващи хронични заболявания (като хипертония, сърдечно-съдови заболявания, диабет, чернодробни заболявания, респираторни заболявания) се оказва, че са по-склонни да развият тежки форми на заболяването. Това важи и за възрастните хора.


Заразна ли е болестта и как се предава?


Известно е, че предаването става от човек на човек, но все още не е определен броят на заразените, спрямо носителите. В момента се провеждат разследвания за определяне на степента на заразност и начините на предаване на коронавируса. Описани да доста случаи на заразени семейства, както и на лекари, които са ги лекували, но които не са спазвали основни хигиенни изисквания.


Как се разпространява този вирус?


Заболяването се предава по въздушно-капков път, чрез пръски (кихане, кашляне), за предаване на болестта е необходим близък контакт . Има опасност за човек, който е споделял същото жилищно пространство като болния, когато последният е проявил симптоми (семейство, същата болница или друго лечебно заведение) или е имал пряк контакт, лице в лице с вирусоноситуля , по-малко от 1 метър от болния в момента на кашлица, кихане или по време на разговор без вземането на ефективни защитни мерки.


Как се установява диагнозата коронавирусна пневмония?


За потвърждаване на 2019-nCoV инфекцията е необходимо специфично биологично изследване. Тестът за бързо откриване е разработен от френският националния референтен център за респираторни вируси. Към днешна дата с него разполага Института Пастьор, както и някои други лаборатории.


Какви лечения се предлагат?


Към днешна дата не е установено специфично лечение за този нов коронавирус. Няколко лечения, използвани понастоящем при други вирусни патологии, се оценяват от СЗО, които да се използват срещу 2019-nCoV. Междувременно лечението е симптоматично.


Трябва ли да използваме маска?


Носенето на хирургическа маска се препоръчва на болни хора, които имат симптоми, тоест когато кашлят или кихат, за да избегнат разпространението на болестта чрез капки от слюнката (дихателните пътища). Носенето на този тип маска от неболното население, за да се избегне заразата с болестта, не е доказана като ефективна мярка. Според СЗО инкубационният период варира между 2 и 10 дни, като последните данни показват, че той може да бъде удължен и до 21 дни.


Етерични масла за профилактика и третиране на вирусни инфекции, а защо не и за профилактика при коронавирус


Коронавирусът е „ обвит вирус “ с едноверижно РНК, следователно доста уязвим от етеричните масла и чувствителен към тях. Като превантивна мярка е добре да стимулирате имунната система, по-специално "Natural killer" клетките /Клетки естествени убийци (от английски Natural killers), по-известни като NK-клетки/ с етерично масло от карамфил, безсмъртниче от Мадагаскар, Черен пипер...


След това, ако почувствате необичайни симптоми: кашлица, треска и др., и имате основателна причина да мислите, че сте били изложени на вируса, използвайте етерично масло от Лаврово дърво: Масажирайте двата крака с 5 чисти капки на всеки крак, няколко пъти на ден.


Изключителна важна за превенция и не-разпространение на заразата е ДИФУЗИЯТА. Може да си направите бленд с едни от най-добрите анти-инфекциозни масла: равинтсара, ниаули, евкалипт радиата, каяпут...


Ние не даваме лек срещу новият коронавирус, а само споделяме нашите знания и опит относно антивирусните свойства на етеричните масла. Освен това споделяме и опита и знанията на редица френски лекари и фармацевти по тази тема.

Ако имате нужда от съвет или насока как да се пазите от вируси и бактерии са свържете с нас. Ще ви дадем безплатна консултация!


Публикациите в този сайт нямат за цел да лекуват COVID-19. Към този момент няма доказано лекарство за този вид КОРОНАВИРУС. Публикациите вземат предвид опита на лекари, фармацевти и ароматерапевти при предни епидемии от коронавирус, като например САРС и МЕРС. Запознайте се с токсичността на етеричните масла и опасностите, които крие неправилната им употреба преди да прибегнете до самолечение.

1242 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page