top of page

Мащерката и нейните етерични масла

Актуализирано: 29.08.2022 г.

Едно чудодейно растение и неговите още по-чудодейни етерични масла!


Мащерката е невероятно ароматно растение, което човечеството употребява от векове, под всякакви форми. Нейните лечебни свойства са добре познати и всепризнати.

Мащерката се използва като билка, подправка, етерично масло, хидролат...

Едва ли има човек, който да не познава нейния аромат. Това нежно растение има невероятно силно действие и от векове влиза в състава на различни лечебни сиропи, мехлеми, отвари, настойки, тинктури...

Освен всичко това, мащерката служи и като нектар за пчелите, откъдето те "правят" ароматния си мед, който също има доказани лечебни свойства.


Латинското наименование на мащерката е Thymus. В света са познати над 350 вида но това ароматно растение. Аз ще се спра на някои от тях, като ще обърна специално внимание на различните мащерки, както и различните хемотипи, които представляват най-голям интерес за аромотерапията.


Всеки е пил и чувал за чай от мащерка, пастили с мащерка, отвара от мащерка...Ако в билколечението говорим само за "мащерка", в ароматерапията ясно трябва да дефинираме за коя мащерка става въпрос, защото разликата е огромна, а многобройните видове и хемотипи на етеричните масла от мащерка може да ни объркат.

В ароматерапията хемотипът на маслото има огромно значение!

Когато посегнем към флакона с етерично масло от мащерка непременно трябва да си зададем един много важен въпрос: каква е тя?



В клиничната ароматерапия винаги говорим за хемотип на етеричните масла. Имам специална статия, в която давам подробно обяснение относно хемотипа на растенията. Тук само ще напомня, че от един и същ ботанически вид, виреещ на различни места и при различни атмосферни и географски условия, може да се добият етерични масла със съвършено различен химичен състав и различни свойства. Това се нарича хемотип, и той се обозначава върху флакона с изписването на преобладаващата биохимична молекула от състава. Такъв е случаят с мащерката...


Сигурно се досещате, че ако на опаковката на вашето етерично масло е изписано само Thymus, това е крайно недостатъчно. Почти същото важи и за случаите, когато е изписано Thymus vulgaris, въпреки че тук поне е дадено цялото латинско наименование на вида на растението. И тук не можем да говорим за етерично масло, което е терапевтично - малко по-нататък ще разберете защо.

Ако на флакона ви не е изписан хемотипа на растението, т.е. преобладаващата или преобладаващите ароматни молекули, вие няма как да сте сигурни, че маслото ви е интегрално, натурално и чисто; както и че не е смесвано с други различни партиди от етерични масла. Реално вие не сте наясно какво масло ползвате.


Ето защо: видът Thymus vulgaris има няколко хемотипа, които имат абсолютно различен биохимичен състав и много различни свойства.


Кои са различните видове и хемотипи на Thymus vulgaris?


Thymus vulgaris CT Thymol - най-широко разпространеният подвид на обикновената мащерка /Thymus vulgaris/, най-масово продаваното етерично масло в България. Почти всеки търговец, който е изписал на флакона само Thymus vulgaris, без други указания, със сигурност ще ви продаде мащерка ТИМОЛ. Тя е най-масова, най-евтина и най-силна, защото съдържа един от най-силните феноли - ТИМОЛ!

Мащерката тимол е изключително ефикасна за простудни заболявания, тя е едно от топ маслата за зимата. Освен това: има невероятно анти-инфекциозни свойства. Не се препоръчва за деца под 6, дори под 10 годишна възраст, за бременни, за кърмещи жени и за хора с чернодробни проблеми, бъбречна недостатъчност, чернодробна недостатъчност. Не я препоръчвам за инхалация; не я препоръчвам и за дифузия, освен като малка част от бленд с други, по-леки етерични масла; не я препоръчвам за приложение върху кожата, освен, ако не е след консултация с терапевт за конкретен случай, защото може сериозно да изгори кожата и лигавиците. В големи дози и продължителна употреба може да е токсична за черния дроб и бъбреците, а при дифузия - за дихателната система. Ако се приема в капсула - задължително приемайте и хепатопротектор!


Thymus vulgaris CT Linalol - една от най-меките, даже бих казала най-меката мащерка. Подходяща за малки деца, за бременни жени след консултация с терапевт. Това е т.нар. ПЕДИАТРИЧНА МАЩЕРКА.

Мащерката линалол може да се инхалира, може да се употребява върху кожата с цел цикатризация /при белези и рани/. Антибактериална и антиинфекциозна с широк спектър на действие, особено подходяща за УНГ сферата; анти-стрес масло с великолепен и нежен аромат. Определено по-рядко срещана, както и по-скъпа. В конкретни случаи, за които ще стане въпрос след малко, може да замести мащерка туянол. Може да се дифузира, инхалира, да се прилага върху кожата и да се приема през устата, ако е регистрирана като хранителна добавка.


Thymus vulgaris CT Geraniol - доста рядко етерично масло, великолепно при кожни проблеми, микози и дерматологични проблеми. Един малък недостатък - не трябва да се използва без предписание след 6-ти месец от бремеността, защото може да има утеротонично действие /да предизвика контракции/. Може да се използва за деца. Препоръчва се за третиране на някои чревни патологии и бактериални инфекции в червата.


Thymus vulgaris CT Thujanoliferum - най-скъпото етерично масло от мащерка, но има защо. Още едно ПЕДИАТРИЧНО МАСЛО от мащерка. Расте в точно определени региони на южна Франция и има много специален биохимичен състав. С мощно анти-инфекциозно действие, но без токсичност за черния дроб, маслото от мащерка туянол дава добра подкрепа за имунната система. Освен това, много важно и ценно негово свойство е, че има регенериращо действие върху клетките на черния дроб при определени патологии. Етеричното масло от мащерка туянол е подходяща при синдром на Рейно, защото има способността да активира циркулацията в крайниците. Твърди се, че има анти-диабетни свойства, мощно действие върху ЦНС, също така е и балансиращо, хармонизиращо и нервнотонично. Може да се дифузира, може да се инхалира, може да се прилага върху кожата, може да се приема през устата, ако е хранителна добавка. Има афинитет към УНГ сферата /особено подходяща при гнойна ангина/, към пикочно-половата система, към черния дроб.


Биохимичен състав на различните видове мащерка от вида Thymus vulgaris
Хемотипи на мащерката - Thymus vulgaris


Смятам да спра дотук с Тимус Вулгарис, за да маркирам набързо и останалите видове етерично масло от мащерка, които имат значение в клиничната ароматерапия.


Какви други видове етерично масло от мащерка се използват за ароматерапия?


ЕМ от Мащерка Борнеол Thymus satureioides - за баланс и стимулиране на надбъбречните жлези, силни анти-инфекциозни свойства... На тази мащерка се приписват имуномодулиращи свойства, което я прави доста интересна при третиране на ЛУПУС и Множествена Склероза. ЕМ от мащерка борнеол има добро действие при мускулни и ставни болки, при астении и при дълбоки хормонални и метаболитни разстройства.


ЕМ от т.нар. Испански риган, което всъщносте масло от мащерка - Thymus Capitatus - тежка артилерия в анти-инфекциозната терапия, но трябва да се ползва целенасочено и само по предписание; мога да потвърдя от личен опит, и след направени клинични тестове, че това етерично масло има изключително силна анти-бактериална, анти-паразитна и анти-гъбична активност. Както казах, то се изписва само по препоръка на терапевт.


ЕМ от Горска майорана - Thymus mastichina - напоследък ми стана доста любимо масло, което започнах да влагам в доста блендове за депресия и тревожност. Оказва се, че действа изключително добре за разпускане на нервната система, улеснява заспиването, намалява стреса и напрежението.


ЕМ от Thymus zygis; ЕМ от Thymus serpyllum...които се използват предимно от ароматерапевти и не се продават масово.


Какво е важно да знаем за етеричното масло от мащерка?


Важно е да знаем, че етеричните масла от различните видове мащерки имат различен биохимичен състав и различни терапевтични свойства.

Важно е да знаем, че едни от тях са подходящи за бебета, бременни жени и деца, а други - НЕ.

Важно е да знаем, че едните може да дифузираме, а други - НЕ.

Важно е да знаем, че част от тях не могат да се нанасят свободно върху кожата, а други - ДА.

Казвам всичко това, за да може да ползвате етеричното масло от различните видове мащерка БЕЗОПАСНО.


Всеки, който желае, може да заповяда при нас, за да усети аромата на всяко едно от цитираните етерични масла от мащерка. Ще се убедите, че светът на мащерките не се ограничава до надписа "Thymus" върху флакона с ароматна есенция...


Ароматните молекули могат да бъдат спътник и помощник за вашата красота, емоционално и физическо здраве. Пак напомням, ползвайте етеричните масла отговорно и осъзнато!


Нашите съвети не заменят лекарското мнение!

Ако се интересувате от етеричните масла и искате да се научите да приготвяте смеси за различни ваши нужди и проблеми, заповядайте при нас!

Ние провеждаме редица обучения, семинари, ателиета, на които подробно разглеждаме различните етерични масла.

При нас може да видите всяко едно масло "на живо", може да усетите неговия аромат, може да получите компетентен съвет и мнение за всичко, което ви вълнува.


1052 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page