Астма и комбинация от етерични масла за астма

Актуализирано: янр 3

Можем ли да направим ефикасна комбинация от етерични масла за астма?

Астма и етерични масла, има ли начин да облекчим това състояние с помощта на ароматерапията? Ако ви кажа, че ще излекувате астмата си с етерични масла това няма да е вярно, защото астмата е следствие на възпаление на дихателните пътища (в частност бронхиолите) и повишена свръхчувствителност, причините за които може да са многобройни. Астма може да се отключи от различни външни и вътрешни фактори по всяко време. Засегнатите хора получават астматичен пристъп, който се характеризира със задух, хрипове, посиняване на устните, учестен пулс, кашлица, изпотяване...

На практика астмата е синдром, а белият ни дроб е само жертва на липсата на добро оросяване в организма. Много зависи какво стои зад нея, дали е алерген, дали е възпаление. Нещата са доста сложни.

В ароматерапията има изключително ефективни комбинации от етерични масла за астма.

Комбинации от етерични масла за астма от АРОМАЗОН.БГ

Какво представлява астмата, накратко?

Астмата е респираторно заболяване, напоследък доста лекари я наричат синдром, за което причините са неизяснени. Повишената свръхчувствителност към различни стимули, сходна с тази при алергиите. Астма не се развива при всеки, поставен в равни условия, а при определени хора. Защо това е така е загадка за медицината, именно това се опитват да установят учените по целия свят.

Има различни видове астма, но няма да се спирам подробно на тях тук а по-скоро ще разкажа повече за това какви комбинации от етерични масла за астма може да се направят за всяка една от тях.

Комбинации от етерични масла за астма, които ще облекчат симптомите, какво е важно?

За да направим качествена комбинация от етерични масла за астма трябва да познаваме самите етерични масла и техните свойства. Има етерични масла, които са наистина супер ефективни при астматици. Моята цел е да ви разкажа подробно за тях. Ще разгледам подробно някои от по-непознатите етерични масла, техните свойства, ще дам примерни комбинации от етерични масла за астма, които да прилагате в ежедневието си.

Катафрай, Cedrelopsis grevei - етеричното масло от катафрай е безцветна до жълто-зелена течност, която има много приятен свеж аромат, дървесен и едновременно балсамов. Най-важните молекули в състава на това масло са: Ишваран (до 45%); Алфа-химахален (до 15%); Бета-елемен (до 12%); Алфа-копаен (до 9%). Катафрай стимулира надбъбречните жлези, т.е. има кортикоподобно действие. Това го прави много ценен продукт при астма - за дифузия или в стик за инхалация.

Едно отклонение, катафрай е маслото, което в комбинация с вечнозелен кипарис, използвам в рецепти за нощно напикаване!

Ето и моята рецепта при нощно напикаване: 0,5 мл катафрай, 0,5 мл вечнозелен кипарис в 10 мл жожоба или лешник, с масаж върху корема. Подходяща за деца над 5-6 години. Тази рецепта може да се обогати според детето, разбира се.

Като бонус, на това масло се приписват още много качества и свойства: противовирусни, антималарийни, противоракови - може да прочетете повече ТУК - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23459148/.

Може да го намерите при нас: органично масло от катафрай - 10 мл - 30 лв, 5 мл - 18 лв.

Aromazone.bg - страдате от астма? Етерични масла за астма!

Келла, Ammi visnaga - първото сред най-добрите масла за астма, маслото, което дилатира коронарните съдове, уретъра (пикочопровода, не бъркайте с уретрата), бронхите, стомашно-чревния тракт...едно от малкото, да не кажа единственото...незаменимо, без аналог!

Това е масло с мощно спазмолитично действие, най-вече на гладката мускулатура, но и напречно-набраздената.

Основните ароматни молекули, линалоол, фуранохромоните (келин), пиранокумарини (виснаган)...Внимание, това етерично масло е фоточувствително. Освен това има леко антикоагулантно действие, защото кумарините, които се съдържат в него инхибират действието на някои фактори, отговорни за кръвосъсирването, а именно плазмения тромбопластин.

Знаете ли, че растението Келла е в основата на много медикаменти за лечение на астма (деривати на фуранохромона келин)?

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/13150702/

Келла регенерира кожата, има активно действие върху кръвообращението...ценно масло, едно от моите любими при бронхит, астма, алергична астма, бронхиолит, силна кашлица...

Използва се за дифузия, вдишване, нанасяне върху кожата с базово масло.

Може да го намерите при нас: органично масло от келла - 5 мл - 60 лв.

И още малко инфо: Дрогата от лечебното растение Келла е била известна и се прилага много отдавна и при кожни заболявания. От средата на миналия век се прилага изолираният от нея келин като спазмолитично средство, понижаващо тонуса на гладката мускулатура — действа разхлабващо на стените на кръвоносните съдове, на пикочните и жлъчните пътища, на бронхите, особено на коронарните съдове. Затова и маслото от келла, както и самата билка, намират приложение при хронична коронарна недостатъчност и бронхиална астма, ангина пекторис, инфаркт на миокарда, някои видове диспнея, белодробно сърце, бъбречни, жлъчни и чревни колики, коклюш и други.

Естрагон - етерични масла за астма от Aromazone.bg

Естрагон, Artemisia dracunculus при астма - силно спазмолитично действие, действа благоприятно при спастична кашлица, астма, алергичен ринит, хълцане...

Ни препоръчвам дългосрочното използване на масло от естрагон. Ако се налага по-продължителна терапия използвайте ароматен хидролат.

При хълцане, астма или алергична кашлица: 1 капка масло от естрагон в чаена лъжичка мед или зехтин, или върху ¼ бучка захар се приема през устата /вътрешен прием не се препоръчва за деца до 5 години без съвет от терапевт/ х 2 до 3 пъти на ден за 3 до 5 дни. Внимание, за вътрешен прием само масла, които са разрешени като храна!

Евкалипт лимон, Еucalyptus citriodora - Лимоновият евкалипт "eucalyptus citriodora" не трябва да се бърка с другите видове евкалипт: Глоболус, Смиити или Радиата. Органичното етерично масло от Евкалипт Лимон е съставено от 90% монотерпенови алдехиди и цитронелал, които му придават противовъзпалителни, антиревматични, аналгетични, храносмилателни, спазмолитични, антиалергични и репелентни свойства.

Има силно спазмолитично и противовъзпалително действие. Част от неговите съставки го правят подходящо масло при астма и астматичен бронхит.

Вратига, едногодишна, Tanacetum annuum - Хамазуленът, разбира се, вълшебната молекула, която придава синия цвят на немската лайка, едногодишната вратига и белият равнец...тя е основнен антихистаминов агент в маслото, има противовъзпалително и успокояващо действие. При алергии, астма, уртикарии, особено, когато имате силен сърбеж...

Може да го намерите при нас: органично масло от едногодишна вратига - 5 мл - 85 лв, 1 мл - 20 лв.

Гигантска ела, Abies grandis - Ако нямате Келла, вземете гигантска ела..., тя също има благотворно действие при астма и астматични пристъпи. Подобрява отхрачването, прочиства бронхите, успокоява кашлицата, раздразненията, заздравява и отпуска мускулите. Етеричното масло от гигантска ела успокоява пристъпите на кашлица.

Бял бор, Pinus sylvestris - и тук, свойствата на етеричното масло се определят до голяма степен от неговия биохимичен състав - монотерпени: алфа-пинен (35-40%), бета-пинен, лимонен, делта-3-карен, борнилацетат (терпенов естер). Използва се разреден върху кожата, защото е дразнещ в чист вид, особено за хора с астма, които като цяло имат и алергичен терен. Може да се използва и за дифузия, както и за инхалация (вашият терапевт трябва да ви препоръча рецепта, според случая).

Белият бор има кортико-подобно действие, имайте го предвид при употреба.

Исоп /хисоп/ полегнал, Hyssopus officinalis var. Decumbens - внимавайте да не объркате хемотипа, защото другият хисоп е токсичен, като масло.

При астма препоръчвам масло от полегнал хисоп (Hyssopus officinalis var. decumbens) – да не се бърка с масло от аптечен исоп (Hyssopus officinalis ssp officinalis), невротоксичен и абортиращ, силно натоварен с кетонови молекули и строго противопоказан при деца. Полегналият исоп има отхрачващи, антикатарални и антивирусни свойства. Може да се ползва при деца над 5-6 години. Отличен анти-астматик, без противопоказания!

Петигрен бигарад листа - познато масло за повечето от вас, регулатор на вегетативната нервна система, балансьор на парасимпатиковата и симпатиковата НС. Използва се най-вече в рецепти за астма от нервен произход (психогенна астма).

Желателно е да се вложи в комбинация при астма, особено, ако напрежението в нервната система предизвиква пристъп и задушаване. Знаете, че когато сме подложени на силни емоции води до освобождаване на хистамин, който е медиатор на възпалението. Един от неговите ефекти е спазъм на гладките мускули на бронхите, придружен от чувство на задух и суха кашлица...в този смисъл етеричното масло от петигрен бигарад би било много полезно.

Ето и още подходящи етерични масла за астма

Ето и още ... Сибирска ела; Ияри, Занаполи, Роза дамасцена, Rosa damascena; Лавандула ангустифолия; Мащерка линалол; Кипарис вечнозелен, Cupressus sempervirens; Хималайски кедър; Коноп - и като етерично масло и под формата на CBD; Тамян, Boswellia Carterii, Serrata; Кимион, Cuminum cyminum; Мирта червена /миртенил ацетат/; Чаено дърво, Melaleuca alternifolia; Ниаули, хемотип неродиол; Фрагония, Agonis fragrans; Немска и римска лайка...

Гемотерапия при асмта

Не мога да не кажа и няколко думи за пъпката от касис, ГЕМОТЕРАПИЯ КАСИС, от 3 месеца до над 99 години...Касисът има силно антиоксидантно действие. Той е наричан, не случайно, еликсир на дълголетието. Това е най-мощният антиоксидант , пъпката от касис (Cassis) е известна с това, че укрепва защитните сили на организма, бори се с алергии, астма и умора. Подходящ е както за деца, така и за възрастни хора. Всеки от семейството може да се възползва от неговото благотворно действие. За най-малките го предлагаме в D1 форма, а за деца над 6 години и възрастни, като концентрат.

Моите предложения за синергии с етерични масла за астма:

При астматичен пристъп: етерично масло от Келла, само и единствено. Една капка върху китката, вдишва се непрекъснато през 1-2 минути, докато се усети подобрение.

Допълваща лечението смес от етерични масла при астма:

ЕМ Келла 0,5 мл

ЕМ Петигрен бигарад 0,5 мл

ЕМ Лавандула ангустифолия 1 мл

ЕМ Хисоп (Исоп) полегнал 0,5 мл

ЕМ Ияри 0,5 мл

ЕМ Катафрай 0,5 мл

Растително масло от кайсия или лешник до 15 мл

или

ЕМ Естрагон 0,5 мл

ЕМ Римска лайка 0,5 мл

ЕМ Гигантска ела 1 мл

ЕМ Червена мирта 1 мл

ЕМ Тамян 0,5 мл

Растително масло от кайсия или лешник до 15 мл

Сместа се използва върху стъпалата, сутрин и вечер, поне 3 седмици. Дозировката е според възрастта: за бебета до 3 години - 5 капки, за деца до 7 години - 10 капки, след 7 години и за възрастни - 15-20 капки.

Хората, които страдат от астма са доста чувствителни към аромати, ако ароматът се понася добре може да се нанесе и върху гърба, за още по-добър ефект.

Ако не разполагате с всички масла може да си ги закупите при нас, а ако решите може да си поръчате готовата смес. Свържете се с екипа ни за повече подробности.

Неподходящи етерични масла за астма, и такива, които са противопоказни при астматици

Няма как да не спомена и маслата, които не ви съветвам да употребявате, особено чрез дифузия и близо до лицето.

Не препоръчвам етерични масла с високо съдържание на 1,8 цинеол - евкалипт радиата, глобулус, смити, евкалипт кочии, розмарин цинеол, лютива мента и другите менти, честно казано...Внимание с ниаули 1,8 цинеол, равинтсара, зелена мирта с 1,8 цинеол (за разлика от нея, червената, която е с миртенил ацетат е подходяща при астма)...Не забравяйте, че всеки човек има различна чувствителност, при някои горните масла може и да нямат дразнещ ефект. Може да направите сами опит за вас.

Внимание, това е допълваща терапия, никога не спирайте това, което е назначено от лекар!

Ако искате да получите персонална консултация за вашия проблем може да се свържете с мен или да си запишете час ТУК. Ще ви изготвя индивидуална програма, съобразена с вашето състояние и потребности.

Ако искате да научите повече за комбинациите от етерични масла, които може да ползвате за превенция и решение на различни проблеми може да се запишете за някои от курсовете, които организира центъра по ароматерапия.

Всички рецепти и насоки са с информативен характер, нито една от тях няма претенциите, че лекува. Тази информация не заменя лекарското мнение и консултация. Внимание, етеричните масла трябва да се употребяват разумно и внимателно. Консултирайте се с квалифицират специалист по ароматерапия. Не се доверявайте на непроверена информация, може да си навредите!

    980
    2