top of page

Розмарин...масло, билка и красив декоративен храст

Едва ли има човек, който да не е виждал розмаринов храст, така характерен за средиземноморските държави. Розмаринът се среща и по нашето Черноморие, както и в градските ни паркове напоследък.

Тълкуванията за произхода на името са различни, но доста хора от Средиземноморието отъждествяват розмарина с "морска роса" - ros marinus /на латински/. Други приписват гръцки произход на думата - rhops myrinos /от гръцки/, или ароматен храст. Трети търсят библейския произход /Розата на Мария - Rose of Mary...Няма да се впускам в подробности за името, а ще разкажа за свойствата на маслото от този вълшебен храст.

Розмаринът е включен в "De materia medica"

Различни хемотипи на етеричното масло от розмарин
Етерично масло от розмарин цинеол

Това, което е важно и трябва да знаем, че розмаринът е лечебно растение, описано още в "De materia medica", и използвано от векове по време на всякакви ритуали и епидемии. От египтяни, през гърци и римляни и до днес, розмаринът е залегнал дълбоко в битието на хората. Той е особено ценен от средиземноморските народи. По време на големите епидемии от чума в Гърция, древен Рим и Галия /сегашната Франция/, са горели клонки от розмарин и други билки, за да се противопоставят на заразата..


Класификация и научно наименование на растението РОЗМАРИН


Малко ботаника:

царство: Растения (Plantae)

отдел: Васкуларни растения (Tracheophyta)

(без ранг): Покритосеменни (angiosperms)

(без ранг): Еудикоти (eudicots)

(без ранг): Астериди (asterids)

разред: Lamiales

семейство: Устноцветни (Lamiaceae)

род: Розмарин (Rosmarinus)

вид: Розмарин (R. officinalis)


"Розмаринът (Rosmarinus officinalis) е многогодишно тревисто растение с дървенисто стъбло и миризливи вечнозелени игловидни листа. Той расте в района на Средиземноморието. Член е на семейството на ментата и мащерката Устноцветни, което включва и много други билки и подправки. Расте в различни форми, от изправен, до пълзящ. Изправените форми достигат 1,5 m на височина, рядко до 2 m. Листата са вечнозелени, 2 – 4 cm дълги и 2 – 5 mm широки, зелени отгоре и бели отдолу с гъсти къси власинки. Цветовете са различни на цвят – бели, розови, морави, сини. Източник - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%BE%D0%B7%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD"


И сега, от растението към флакончето с етерично масло


Етеричното масло от розмарин се получава чрез метода на парна дестилация на СВЕЖИТЕ цъфтящи клонки на растението Rosmarinus officinalis. За да се получи качествено етерично масло  трябва да бъдат спазени няколко неща:

- ароматното растение да се бере в определен момент на цъфтежа, за розмарина това е през пролетта, началото към средата на април, в зависимост от годината;

- клонките не трябва да се смилат преди дестилация, това води до по-голям добив, но по-ниско качество на маслото;

- дестилацията трябва да се прави с подходяща вода, за предпочитане изворна, която да не е варовита /за да не се налага използването на препарати против котлен камък/, или замърсена с пестициди и други "отрови";

- процесът трябва да се осъществява при ниско налягане, за розмарина това е между 0.05 и 0.10 bar, за да не се получи свръх-окисление на маслото, каквото се получава при високото налягане когато гоним единствено високия добив/;

- важна е температурата, трябва да е ниска, за да може дестилацията да е бавна и пълна, това позволява максимален брой молекули да "преминат" от растението в маслото, то да е интегрално и качествено.

Това важи за дестилацията на всяко едно етерично масло, разбира се има леки вариации в налягането и температурата, НО, ВАЖНОТО Е, да не се гони количество и бързина, а качество!И ето, в ръцете си държим флаконче с безценното масло от розмарин. Какви свойства има то? Едва ли ще ви учудя като ви кажа, че свойствата зависят от химотипа на розмарина, който сме дестилирали!


Растението РОЗМАРИН - Rosmarinus officinalis, има три хемотипа, с коренно различни свойства.

За разлика от мащерката /Thymus vulgaris/, където хемотипът се определя от расата на растението, при розмаринът той се определя от географското местоположение и от климата, при който той расте.


Етерично масло от розмарин - ползи и приложения
Розмарин - изключително ценен за ароматерапията

Кои са трите хемотипа на растението розмарин?


Rosmarinus officinalis CT camphoriferum - розмарин КАМФОР, основна молекула, която определя хемотипа - камфор или борнеон, което го причислява към семейството на КЕТОНИТЕ.

Свойства: болкоуспокояващо, отпускащо мускулатурата, муколитично /втечнява секрета/, тонизира нервната система...

Показания: Крампи, разширени вени и някои други сърдечно-съдови проблеми, тендинити, болки във врата /тортиколис/...

Противопоказания: не бих го препоръчала за дифузия, заради високото съдържание на кетони, не се препоръчва за бебета, деца, бременни и кърмещи жени, хора с епилепсия и неврологични заболявания. За разлика от останалите два хемотипа, етеричното масло от розмарин камфор не е противопоказно при хора с високо кръвно налягане! За разлика от останалите два хемотипа, етеричното масло от розмарин камфор не е противопоказно при хора с високо кръвно налягане!


Rosmarinus officinalis CT 1-8 cinеole (eucalyptol) - розмарин ЦИНЕОЛ, основна молекула, която определя химотипа - 1,8 цинеол, което го причислява към семейството на ОКИСИТЕ.

Свойства: отхрачващо, муколитично, анти-бактериално, противовирусно, противогъбично...

Показания: може спокойно да се използва за дифузия, облекчава респираторни заболявания, умора, лошо оросяване на мозъка...

Противопоказания: бременност и кърмене, деца под 3 години, хора с епилепсия и астма, хора с високо кръвно налягане.

Rosmarinus officinalis CT verbеnone - розмарин ВЕРБЕНОН, основна молекула, която определя хемотипа - вербенон, което го причислява към семейството на КЕТОНИТЕ. Това е най-скъпото масло от розмарин, и най-рядко срещаното.

Свойства: стимулира черния дроб, детоксикира черен дроб-жлъчка, има муколитични свойства, има прогестерон-лайк действие, има липолитично действие, хипохолестеролемично действие /намалява нивата на холестерола/; спазмолитично, противогъбично, анти-инфекциозно действие; стимулира нервната система в ниски дози, има цикатризиращо действие...

Показания: висок холестерол, хепатит, псориазис, вирусни, гъбични и бактериални инфекции, ниско кръвно налягане, храносмилателни проблеми, детокс на черния дроб ...

Противопоказания: не бих го препоръчала за дифузия, заради високото съдържание на кетони, не се препоръчва за бебета, деца, бременни и кърмещи жени, хора с астма, епилепсия и неврологични заболявания, хора с високо кръвно налягане.

По предписание на квалифициран специалист по ароматерапия, всяко етерично масло от розмарин може да намери приложение и при рисковите групи. Важно е да е правилно определена дозировката, честотата на приложение и продължителността на третирането.


Ароматните молекули могат да бъдат спътник и помощник за вашата красота, емоционално и физическо здраве. Пак напомням, ползвайте етеричните масла отговорно и осъзнато!


Нашите съвети не заменят лекарското мнение!

Ако се интересувате от етеричните масла и искате да се научите да приготвяте смеси за различни ваши нужди и проблеми, заповядайте при нас!

Ние провеждаме редица обучения, семинари, ателиета, на които подробно разглеждаме различните етерични масла.

При нас може да видите всяко едно масло "на живо", може да усетите неговия аромат, може да получите компетентен съвет и мнение за всичко, което ви вълнува.

От 1-ви септември 2020 ви очакваме в новия ни "ЦЕНТЪР ПО АРОМАТЕРАПИЯ" в София, на "Джеймс Баучер" №2.

277 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page