Сенна хрема и алергичен ринит – облекчаване на симптомите с етерични масла!

Актуализирано: 21.04.2020 г.

Пролетта в повечето случаи се свързва с началото на сезонните алергии. Кихане, кашляне, течащ нос, възпалени очи, гъдел по небцето...това са само част от симптомите на сенната хрема.


Можем ли да облекчим симптомите на сенната хрема и алергичния ринит с етерични масла?

Да, има решение и протокол, който може да следвате, за да намалите възпалението и да се облекчите. Това, което трябва да кажа, обаче e, че ако става въпрос за остра реакция и опасност от анафилактичен шок, трябва да се вземат навременни мерки и да се потърси лекар. Не трябва да си правите експерименти.Какво е сенна хрема?

Сенната хрема е поленова алергия, която, ако не се лекува навреме може да прерастне в астма.

Сенната хрема е алергична реакция на организма, причинена от полени. Има различни видове полени: от дървета (кипарис, дъб, бряст, клен, бреза, хвойна, маслина...), цветя, треви и др. Този прашец се смесва с въздуха, ние вдишваме всичко това и при някои хора се получава алергична реакция.


Какво се случва с тялото ни?

Сенната хрема е реакцията на организма ни към полените, наречени алергени. Тези алергени, които поемаме чрез дихателната система, предизвикат възпалителна реакция и предизвикват дразнене на лигавиците на носа, гърлото, бронхите, очите. Те задействат производството на антитела, за да защитят тялото ни от „нашествениците“. По този начин се получава дисбаланс на имунната система. Организмът освобождава хистамин, който провокира разширяване на кръвоносните съдове на носа и възпаление на лигавиците на носа, гърлото...

Приемайки антихистаминови препарати, ние успяваме да контролираме този процес, както и симптомите свързани с отделянето на хистамин.


Какви са симптомите на сенната хрема?

Симптомите при сенна хрема са почти същите като тези на обикновената хрема. Когато обаче започнат да парят очите или да ви сърби небцето, както и да кихате неудържимо ...няма съмнение, става въпрос за сенна хрема.

Най-честите симптоми са:

- Серии кихане

- Парене на очите

- Течащ нос

Малко по-рядко се срещат още:

- Умора и раздразнителност

- Запушен и сърбящ нос

- Болки в гърлото и кашлица

Всички тези възпаления и външните им проявления може да бъдат третирани със средствата на природната медицина: хомеопатия, ароматерапия, билколечение, гемотерапия.


Какви етерични масла са препоръчителни за облекчаване на симптомите?

За да си помогнем с ароматерапията трябва да подберем внимателно есенциите, които да ни донесат облекчение и изцеление. В зависимост от целите, които си поставяме ще подберем и етеричните масла:

- Първи етап: детоксикация на организма с цел изхвърляне на токсините от организма;

- Втори етап: третиране на терена от момента, в който започне цъфтежа;

- Трети етап: терапия по време на криза.


Трябва да подберем етерични, базови масла и хидролати, които:

- Да дренират черния дроб и бъбреците;

- Да намалят възпалението на лигавиците на носа, гърлото, както и възпалението на очите;

- Да отпушат носа и отбъбнат лигавиците, да изведат секрета извън тялото;

- Да успокоят духа и тялото, да балансират нервната система;

- Да ни дадат енергия и да подобрят концентрацията;

- Да балансират имунната система.

- Да създадат антисептична среда, за да избегнем болките в гърлото, ларингита, ринита, бронхита, конюнктивита и т.н.

Когато се лекуваме с етерични масла е много важно да сме сигурни, че те са добри. Освен това е необходимо да съблюдаваме свички изисквания за безопасност, както и терапевтичните дози, съобразени с възрастта. Трябвада сте много внимателни с рисковите групи: бебета и деца, бременни и кърмачки, астматици, епилептици... При колебание се свържете с ароматерапевт, който да ви насочи.


Арома-аптечка при сенна хрема и алергичен ринит


Тук ще говорим само за свойствата на етеричните масла, които имат пряка връзка със сенната хрема, а не за всички свойства.


Етерични масла:


- Римска лайка – противовъзпалителна, намалява сърбежа, има седативен ефект, има анти-алергично действие при алергичен ринит, екземи, раздразнения на кожата; ефикасно средство при алергична астма, успокоява стреса, тревожността, нервните кризи и безсъние. Може да се използва след 3 месец на бремеността, както и за деца над 3 години в терапевтичните дози. Може да се ползва за бебета при болезнено никнещи зъбки в малка концентрация.


- Лимон, кора – дренира черния и го пречиства дроб и стимулира работата на бъбреците, действа диуретично, спомага за изхвърлянето на токсините; улеснява храносмилането и спомага за пречистването на храносмилателната система; благоприятства концентрацията, която в такива моменти е нарушена. Може да се използва след 3 месец на бремеността, както и за деца над 3 години в терапевтичните дози. Внимание, това масло е фоточувствително и дразнещо за кожата, не трябва да се ползва преди излагане на слънце и в чист вид върху кожата и лигавиците. Хора, които са на антикоагулантна терапия да го ползват предпазливо, защото разрежда леко кръвта.


- Естрагон – удачно масло при респираторни алергии, намалява сърбежа в носа, сърбежа на небцето и дразнене на гърлото; подходящо масло при алергични астми. Внимание, това масло е дразнещо за кожата, трябва да бъде разредено поне на 50%, ако се прилага върху нея. Не се препоръчва в периода на бременността и кърмене, освен по предписание, както и за деца под 3 години. Не се препоръчва и за дифузия, освен, ако не е доста радредено с равинтсара и лимон. Не трябва да се използва дългосрочно.


- Египетски здравец – противовъзпалително, действа особено добре при възпаление дължащи се на алергии, както и при алергични екземи; може да се дифузира в умерени количества поради силния си аромат. Това масло е подходящо за бебета над 3 месеца, както и за бременни жени след 3-ти месец в терапевтичните дози.


- Катафрай – АНХИСТАМИН: алергии, намалява сърбежа на носа, устата, очите, гърлото; противовъзпалително при алергии, алергични екземи, противооточно и обезболяващо; Не се препоръчва в периода за бременността и кърменето, както и за деца под 12 години без предписание от ароматерапевт.


- Лавандула спика – деконгестант за носа при алергичен ринит; облекчава кихането, течащия нос, кашлицата. Не се препоръчва за бременни и кърмачки, както и за деца под 6 години. Да се ползва внимателно при епилептици и астматици. Не трябва да се използва дългосрочно.


- Лавандула ангустифолия, истинска или още наречена „вера“ – антисептична за белите дробове, благоприятства изхвърлянето на секретите; успокоява стреса, тревожността, намалява депресивните състояния, улеснява заспиването; регенерира кожата, намалява сърбежа от алергии. Това масло е подходящо за бебета над 3 месеца, както и за бременни жени след 3-ти месец в терапевтичните дози. Не трябва да се ползва непрекъснато и без почивка.


- Гренландски рододендрон – противоалергичен, подходящ при сенна хрема и раздразнена от алергии кожа; регенерира черния дбор, изключително подходящ при вирусен хепатит. Не се препоръчва в периода за бременността и кърменето, както и за деца под 6 години без предписание от ароматерапевт.


- Немска лайка – мощно противовъзпалително масло, противоалергично, намалява сърбежите, подходящо при кожни алергии и сенна хрема. Не се препоръчва в периода за бременността и кърменето, както и за деца под 6 години без предписание от ароматерапевт. Не се препоръчва за хора с хормоно-зависичи онкологични заболявания.


- Лютива мента – отпушва носа и действа противоалергично при ринит, синузит; дренира черния дроб, бъбреците и червата, детоксикира организма, стимулира панкреаса, улеснява храносмилането. Да не се ползва в периода за бременността и кърменето, както и за деца под 6-8 години без предписание от ароматерапевт, защото има опасност от бронхо-спазъм. Не се препоръчва да се използва чисто поради риск от хипотермия. Да не се използва от хора с високо кръвно налягане. Не се препоръчва за хора без жлъчка.


- Бял бор – кортикоподобни свойства, но без странични ефекти; антисептична за респираторния тракт: бронхити, синузити, ринити, кашлица, ларингит. Не се препоръчва в периода за бременността и кърменето, както и за деца под 6 години без предписание от ароматерапевт. Леко хипертинзивен и дразнещ за кожата, препоръчва се разреждане до 20% в базово масло.


- Равинтсара –подходяща при алергичен ринит, хрема; увеличава защитните сили на организма – идеално за предпазване от епидемии през зимата, както и през възстановителния периоз след дълго боледуване. Това масло е подходящо за бебета над 12 месеца, както и за бременни жени след 3-ти месец в терапевтичните дози. Да се ползва внимателно при хора с астма.


- Балсамова ела – балсам за респираторния тракт, антисептик за въздуха – подобрява дишането и облекчава течащите носове; намалява възпалението на респираторния тракт. Не се препоръчва в периода за бременността и кърменето, както и за деца под 6 години без предписание от ароматерапевт. Леко хипертинзивно масло и дразнещо кожата, препоръчва се разреждане до 20% в базово масло.


- Вратига – антиалергично масло, антихистамин – намалява сърбежите, облекчава течащите носове и раздразнените очи. Не се пие, не се дифузира без предписание от терапевт! Не се препоръчва в периода за бременността и кърменето, както и за деца под 6 години без предписание от ароматерапевт. Не се препоръчва за хора с епилепсия. Не се препоръчва за хора с хормоно-зависичи онкологични заболявания. Леко хипертинзивно и дразнещо кожата, препоръчва се разреждане до 20% в базово масло.