top of page

ГОМЕНОЛ, един от най-мощните растителни антисептици!

Актуализирано: 2.10.2021 г.

Знаете ли какво е всъщност гоменол?


Това е етеричното масло от Ниаули, уникално и лечебно дърво от семейството на чаеното дърво – Melaleuca quinquenervia или viridiflora.


Ще ви разкажа нещо интересно за това прекрасно дърво. За пръв път изследвания за неговите свойства са правени от немския ботаник Гертнер през 18 век. Той му дава научното име Мeлалеука, което буквално означава „черно-бял“, от гръцки „melas“ = черен и „leukos“ = бял. Това наименование идва от факта, че при пожар кората на дървото става от бяла, черна. Знаете ли, че кората на това чудодейно дърво е способна да го предпази при пожар. Дори местните жители навремето са увивали бебетата с кора от дърво ниаули, за да ги предпазят при евентуално бедствие. Това дърво е разпространено в Австралия, Нова Каледония и Мадагаскар.


Ниаулито е ценно етерично масло, въпреки, че цената му не е висока. През първата световна война то е било високо ценено от войниците от френската армия, както и от лекарите на фронта. По време на войната, през 1916 г., и след нея, френското правителство е поръчало на своята колония, Нова Каледония, да увеличи проивоздството на Ниаули, защото фармацевтите са започнали да го влагат в много помади и лекарства, с които са третирари изгаряния, септични рани, и други.


За какво е ценно маслото от ниаули в наши дни?


Маслото от ниаули се използва при деца за превенция и третиране на респираторни остри и хронични инфекции, както и за подсилване на имунната система. Важно е да знаете, че НИАУЛИТО има имуно-модулиращо действие.

Ниаулито има изключителни анти-инфекциозни свойства. То отпушва носа, бронхите и е идеално за борба с хроничните респираторни заболявания и синузита.


С него може да се сваля температура, може да се инхалира или да се нанася чисто или разредено върху кожата, на малки участъци, без никакъв риск. То се препоръчва и като предпазен щит при лъчетерапия.

Етеричното масло от ниаули има и още свойства: то е силно противовирусно масло и успокоява лигавиците при херпес симплекс и варицела - зостер.



За ихналации с цел превенция и подсилване на имунитета: Сложете 2 капки ниаули върху кърпичка /памучна/ и сложете детето да подиша сутрин, обед и вечер за по 1 минута.

При хрема: смесете 1 мл от маслото от ниаули с 1 мл чаено дърво в 5 мл базово масло от сладък бадем и правете масаж с по 5-6 капки от сместта върху гърдите и гърба, 3 до 4 пъти на ден за 3 дни.

АНГИНА, ВЪЗПАЛЕНИЕ НА СЛИВИЦИТЕ:

За деца над 3 години: 1 капка ЕМ Ниаули в лъжица мед или в зехтин по 2 х на ден за 5 дни или до подобрение

За възрастни: 1 капка ЕМ Ниаули в лъжица мед или в зехтин по 4 х на ден за 5 дни или до подобрение

Или


Гаргара с:

1 капка ЕМ Ниаули

1 капка ЕМ Мащерка туянол

1 щипка сол

/маслата се накапват върху солта, след това се слага всичко в чаша топла вода, но не гореща, и се прави гаргара без да се пие по 3 пъти на ден.

Маслото от ниаули може да се дифузира в атмосферата. Може да се комбинира с други масла за по-силен ефект. Ако дифузорът е с вода се слагат 5 капки на всеки 50 мл вода и се дифузира по 3 пъти на ден за по 20 до 40 минути.

Ако дифузорът е за суха дифузия, етеричното масло /6-7 капки/ се накапва дипуктно в стъклената колба и се дифузира по 10 до 20 минути х 2 пъти на ден.

Може да се използва в чист вид само върху стъпалата.


Ако се прави масаж трябва да се разреди в базово масло.


Разбира се, не се препоръчва за хора с астма, бременни до 3-ти месец, бебета /без консултация с терапевт/, както за дълготрайна употреба за хора с хормонозависими /естрогено-зависими/ онкологични заболявания.


Ако не сте сигурни в употребата на дадено масло и неговите свойства се консултирайте с нас на телефон 0888 345635 !




Публикациите в този сайт нямат за цел да лекуват COVID-19. Към този момент няма доказано лекарство за този вид КОРОНАВИРУС. Публикациите вземат предвид опита на лекари, фармацевти и ароматерапевти при предни епидемии от коронавирус, като например САРС и МЕРС. Запознайте се с токсичността на етеричните масла и опасностите, които крие неправилната им употреба преди да прибегнете до самолечение.

565 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page