top of page

Лавандула, лавандула и пак лавандула...

Познаваме ли наистина маслото от лавандула?


Често срещаме по рафтовете на аптеките и магазините бутилчици с етерично масло от различни видове лавандула. Аромат, който ни връща назад във времето; аромат, който ни напомня за природата, който ни вдъхва чувство за спокойствие и релакс. Знаете ли, обаче, какви особености отличават разлчните видове лавандулово масло?

Нека ги разгледаме подробно и вникнем малко по-дълбоко в различните ботанически видове на това прекрасно растение – ЛАВАНДУЛАТА.

Когато говорим за лавандула се сещаме за прекрасните полета на южна Франция, обагрени в ливаво, а напоследък това е гледка, на която можем да се насладим и в нашата страна. Етимологията на думата „лавандула“ идва от латинското „lavare“, което означава „изпиране“. Във франция лавандулата е била използвана от перачите - „лавандиери“, за да ароматизира прането.



Видове и сортове лавандули


Има най-различни видове и сортове лавандула: най-общо те се разделят на две групи - лавандули и лавандини. Лавандинът е хибриден сорт, кръстоска между истинската лавандула и широколистната лавандула СПИКА.


Лавандула СТОЕЧАД или наречена още лавандула пеперуда, морска лавандула - Lavandula stoechas: расте в близозст до морско равнище, ароматът е не е толкова фина като истинската лавандула, невротоксично и абортивно етерично масло, използва се много рядко, само след консултация със специалист.


Лавандула СПИКА – широколистна, Lavandula spica или latifolia: расте от 100 до 800 метра надморска височина, дива, селска лавандула, която обича местностите в близост до морето.


Истинска лавандула, фина лавандула или лавандула официналис, Lavandula angustifolia, vera: един и същ ботанически вид. Всички тези масла имат подобни терапевтични свойства, но променлива биохимия и аромат, в зависимост от мястото на отглеждане и / или типа култура.

Истинска лавандула, Lavandula vera или angustifolia: Дива лавандула, която расте от 800 до 1800 метра надморска височина, особено добре вирее в Алпите на От-Прованс. Събира се на ръка и се дестилира на място. Колкото по-високо расте, толкова по-добро е качеството и.

Фина лавандула, Lavandula angustifolia или Лавандула официналис, Lavandula officinalis: Сорт Истинска лавандула, която е култивирана, а не диворастяща. Съществува ЗНП (Защитено наименование за произход) „Фина лавандула от От- Прованс“, която обозначава лавандулата от вида Lavandula angustifolia, култивирана в отделите Дром, Воклюз, Прованс. В България също имаме много индустриални култури от лавандула официналис, на доста по-ниска цена и различно качество.


ЛАВАНДИНИ - Лавандин супер, Lavandula hybrida, super clone: Растението Lavandula vera е женско растение, Lavandula spica - мъжко цвете. На около 800 метра надморска височина те се опрашват от пчелите и раждат хибриден вид лавандула: лавандин. Освен това, този вид може и да се култивира и има три разновидности: Лавандин гросо, Lavandula hybrida, clone grosso – Лавандин супер, Lavandula hybrida, clone super – Лавандин абриал, Lavandula hybrida, clone abrialis. Етеричното масло от лавандин супер е биохимично най-близко до истинското или финото лавандулово етерично масло. Лавандините предлагат култури с по-високи добиви, етерични им масла са с аромат близък до лавандулата, но по-остъп, и по-евтини.


Нека не навлизаме в големи подробности, а само да разгледаме най-употребяваните лавандули: Лавандула спика, Истнинска лавандула, Лавандин супер.

Лавандула спика, или широколистна, Lavandula spica или latifolia


Химичен състав: около 40% линалол и гераниол, около 35% евкалиптол, 10% кетони /камфор или борнеон/

Основни приложения на Лавандула Спика:

- Леки рани и повърхностни изгаряния

- Ужилвания, ухапвания от насекоми или влечуги, изгаряне от медузи

- Кашлица и жилав секрет УНГ системата

Забeлежка: тъй като маслото от този вид лавандула съдържа борнеон /невротоксичен вид камфор/ и евкалиптол, тя не се препоръчва за бременни жени и малки бебета и деца под 7 години, не се препоръчва в периода на бременността, за хора с епилепсия и астма. За всички рискови групи е необходима консултация с терапевт при приложението на Лавандула спика.


Истинска лавандула, фина лавандула, Lavandula vera или angustifolia


Химичен състав: около 50% линалил ацетат и терпенил ацетат..., около 40% линалол, лавандулол, терпинеол, около 4% кетони /камфор или борнеон/

Основни приложения на Лавандула ангустифолия и вера:

- Леки рани и повърхностни изгаряния,

- Раздразнена кожа, акне

- Мускулна умора, болки от различен характер

- Отпускане на нервната система, за седиране, при безсъние

- Намаляване на кръвното налягане

- Възстановяне след прекарани инфекции на дихателните пътища

- Анти-паразитна – въшки и гниди

Забeлежка: маслото от този вид лавандула е изключително меко и добре толерирано от кожата; изключително подходящо за всеки и всяка възраст, дори и бебета. Може да се прилага безопасно. Все пак да се избягва през първите три месеца от бременността – тогава се забраняват всички етерични масла.


Много хора се интересуват по какво се различава френската от българската лавандула. Отговорът е: по химичния профил! Във френската лавандула преобладава компонента Линалил ацетат, докато в по-голямата част от култивираната напоследък българска лавандула профилът е обърнат, за сметка на линалолът. Всеки, който желае може да ни посети, за да види и усти на живо аромата на различните видове лавандула.


Лавандин супер, Lavandula hybrida, clone super


Лавандинът е сравнително евтино етерично масло, което се използва изключително в козметичната и парфюмерийна индустрия. С това етерично масло са напоени почти всички сувенири и ароматни възглавнички в малките магазинчета в Прованс и цяла Франция...

Химичен състав: около 50% линалил ацетат, геранил и борнил..., около 30-40% линалол, гераниол, лавандулол, около 5-6% кетони /камфор или борнеон/

Основни приложения на Лавандин Супер:

- Болки и мускулни схващания

- Възпаления от различен характер

- Отпускане на нервната система и седиране

- Тревожност и стрес

- Въшки и гниди

Забeлежка: тъй като маслото от лавандин съдържа борнеон /невротоксичен вид камфор/, то трябва да се използва внимателно за деца под 7 години, не се препоръчва в периода на бременността, за хора с епилепсия и астма. За всички рискови групи е необходима консултация с терапевт при приложението на маслото от Лавандин.


Как да употребяваме етеричното масло от лавандула - ангустифолия и спика?

Интернет и книгите изобилстват от рецепти, аз няма да давам такива тук и сега, просто ще кажа, че това уникално масло трябва да бъде част от всяка една арома-аптечка.

Как да го прилагаме: върху кожата, в дифуроза, чрез вдишване или през устата, в някои случаи и след консултация с терапевт. Ако имате съмнения не се колебайте да ни потърсите за съвет.


И...на последно място - Лавандула СТОЕЧАД – Лавандула Пеперуда , Lavandula stoechas - непознатата лавандула!

Изключително красивата лавандула стоечад дава едно доста опасно етерично масло, което почти не се предлага за масова употреба. Ето какъв е и неговия химичен състав: около 80% кетони – феншон и борнеон, от 5 до 15% окиси – евкалиптол, около 20-25% монотерпени и монотерпеноли.



Маслото от този вид лавандула е силно анти-инфекциозно. То е много добро при серозен отит, келоидни белези, както и при един определен патоген, който причинява редица вътрешно-болнични инфекции, а именно Pseudomonas aeruginosa, действа като деконгестант за дихателните пътища, има цикатризиращо и липолитично действие. Може да се прилага за кратко време и на определени места от тялото.

Може да се прилага само след съвет с ароматерапевт, забранена е по време на бременност, кърмене, малки деца и пациенти с епилепсия и астма.


И така, надявам се, че като посегнете към шишенцето с лавандула, вече ще ви е ясно какви свойства има то. Освен това ще знаете каква е разликата между отделните видове на това прекрасно растение.


На разположение сме при всякакви въпроси свързани с етеричните масла. При нас може да направите тест за алергии към всяко едно масло (до 10 масла, тестът е БЕЗПЛАТЕН ). Всеки ден, от 9.30 до 18.00 ч. може да направите безплатна кратка консултация по телефона, може да заповядате и в нашия офис, както и да се свържете с нас по имейл.


Ако искате да ви дадем указания за изготвяне на индивидуален бленд се свържете с нас.

Публикациите в този сайт нямат за цел да лекуват. Запознайте се с токсичността на етеричните масла и опасностите, които крие неправилната им употреба преди да прибегнете до самолечение.



617 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page