top of page

Оцетът на четиримата крадци, или антидотът на голямата чума...

Актуализирано: 3.10.2021 г.


Днес ще ви разкажа една позната история, историята за 4-ма крадци и тяхната чудодейна „тинктура“, или „отвара“, за която от край време се пишат „романи“, и в Бълрагия, а и по света.


Не знам защо, но съвсем скоро направих връзката между "маслото на крадците", рецепти за което заливат нета, и тази рецепта - "Оцетът на 4-мата крадци".


Откъде тръгва всичко, и каква е оригиналната рецепта... ще видите след малко.

Благодарение на това старо францисканско лекарство, 4-ма крадци, мислели, че се предпазват от чумата, докато обират домовете на починали хора, а и самите хора. Тази рецепта се е пренасяла през годините, до времето на Голямата Чума, която ударила Марсилия през XVIII –ти век. Без да се знае дали въпросният оцет е притежавал всички тези качества, през 1748 г. е бил записан във френската Фармакопея.


Това, което ще ви споделя намерих в една стара книга, която си купих от един антиквар при последното ми пътуване до Южна Франция. Сигурно е случайно, а може и да не е, но точно там, през Средните векове започва всичко...

Ето и историята...През 1628 г, по време на жестоката епидемия от чума в Тулуза, четирима крадци намерили начин, чрез който да обират къщите на болни от чума хора без да се заразяват: те разтривали телата си, ръцете и лицето с отвара от оцет, в която киснели различни билки. Когато разбойниците били арестувани те издали тайната си рецепта, за да не бъдат обесени. Историята не помни техните имена, но тяхната отвара и досега е известна под името „Оцетът на четиримата крадци“. Смята се, че те са я взели от Acetum bezoardicum, рецепта измислена през XVI-и век от францисканците. През тази епоха виното и оцета са влизали в състава на многобройни рецепти.


Век по-късно, през 1720 г., когато голямата чума е ударила Марсилия отново се е заговорило за този оцет, и местни бандити отново започнали да го ползват при своите обири.

Произходът на този известен оцет остава и до днес спорен. Някои мислят, че е измислен в Тулуза по време на голямата чума, възникнала между 1628 и 1631 г. Други твърдят, че именно в Марсилия през 1720 г. е открита тази „чудодейна“ рецепта. Човек може да си помисли и, че съперничество между аптекарите на Тулуза и тези на Марсилия е в основата на тeзи спорове.

По-късно рецептата е подобрена от фармаколозите, те добавят чесън (толкова скъп за Марсилия по онова време) и признат още от древността за лекарство, заради своите доказани действия по време на епидемии (Гален, Парацелс).


„Този ​​оцет се използва като предпазно средство при заразни заболявания. Разтриваме ръцете и лицето си; горим го в домовете си, пълним го във флакони, за да се вдишва при синкоп /припадък/. " Енциклопедичен речник на медицинските науки.






Така тайната на оцета на 4-мата крадци се разпространява по целия свят.
Дори и днес, когато вече почти да не се използа толкова масово е интересно да преоткриете тези стари лекарства, които при много обстоятелства предлагат естествена алтернатива на химическото лечение.

Има две формули в литературата, едната от Тулуза, другата от Марсилия, ще ви ги представя и двете.


Формула от Тулуза

Трябва да сложите в 8 либри добър оцет /ябълков или винен/ по една шепа от следните билки :

Седефче / Ruta graveolens/, мента, абсент / Пелин, Artemisia absinthium/ и ланавдула; може да добавите, ако желаете, шепа мащерка и 1-2 зърна плод от хвойна.

Инфузирайте 8 дни в лакиран глинен съд, върху горещи въглени, оцедете, като изстискате билките. Разтопете 1 унция камфор и съхранете оцета в добре затворени бутилки.


Формула от Марсилия

Силен оцет от бяло вино — 3 пинти

Пелин — 1 шепа

Полски хвощ — 1 шепа

Дива майорана — 1 шепа

Салвия — 1 шепа

Карамфил — 50 плодчета

Корени от nulla-​campana — 2 унции

Ангелика — 2 унции

Розмарин — 2 унции

Пчелинок / Marrubium vulgare/ — 2 унции

Камфор — 3 зърна

А ето и формулата от ФРЕНСКАТА ФАРМАКОПЕЯ

Оцетът на 4-мата крадци

Формула от Фармакопеята, записана през 1758 под името Acetum Antisepticum Vulgo des Qua­tre Voleurs, и малко по-късно като " Acetum Aromaticum Alliatum"

Пелин обикновен/ Artemisia absinthium/ — 40g

Пелин черноморски Artemisia pontica — 40g

Розмарин — 40g

Салвия — 40g

Мента — 5g

Седефче — 5g

Лавандула — 5g

Блатен айр /Cala­mus aro­mati­cus — 5g

Канела — 5 g

Карамфил — 5g

Мускатово орехче — 10g

Чесън — 5g

Камфор — 10g

Оцетна киселина 40g

Бял оцет — 2500g

Оставете да киснат всички билки в оцета 10 дни; прецедете с преса; добавете камфора, разтворен в оцетната киселина; филтрирайте.

Формулата от моята книга – Пречистващ оцет

Вдъхновенот оцета на 4-мата крадци, ето една рецепта, която може да направите сами, вкъщи. Може да използвате тази настойка за омекотяване на водата във ваната, за ометокяване на водата, с която плакнете косата след измиване, за блясък в косата; против въшки, за обеззаразяване на дома. Може да я използвате за успокояване на сърбежи, за справяне със сухаат кожа, за намаляване на акнето по лицето и тялото.


Съставки:

20 гр Розмарин

20 гр Лавандула

20 гр Салвия

20 гр Пелин

20 гр Седефче

20 гр Мащерка

20 гр Мента

3 гр Мускатово орехче /стрито/

30 бр. Плодчета карамфил, или 3 г стрит карамфил

3 гр канела на прах

3 скилидки чесън

5 г камфор

Начин на приготвяне:

В 1 литър хубав ябълков оцет накиснете всички съставки. Оставете да престоят 10-15 дни, след това филтрирайте и сложоте в бутилки. Съхранявайте на прохладно и сухо място, далеч от светлина.

Оцетът е готов. А сега, за какво може да се ползва


Можете спокойно да го причислите към семейната аптечка.


Приложения :

Акне : с тампонче, един път на ден върху пъпките.

Афтър-шейв : разреден с хидролат или вода може да се ползва след бръснене

Бронхит : Като компрес, затоплен, както и за инхалации.

Зъбобол, кариеси, устна лигавица : Върху четката, чрез жабурене и гаргара.

Дезинфектант : за ранички и други.

Екзема : при мокра екзема и при хора, както и при кучета, може да се смеси 50/50 с вода. За лигавици : лигавица на носа, уста, интимна зона /разреден, разбира се/, като топъл компрес при менструални болки и болки в яйчниците .

Паразити : Въшки, краста, комари, бълхи… За кучета, за хора, за листни въшки, разредено с вода – правят се фрикции /разтривки/

Кожа: С разтривка, върху кожата при редица проблеми и при сърбежи /херпеси, екзема/, пречиства кожата.

Ухапвания от комари, паяци и други: Като компрес върху засегнатото място.

За косата и косъма на домашните любимци /кучета/ : омекотява косата и козината, слага се в последната вода, с която се плакнете.

Синузит : като компрес върху синусите, чрез инхалация.

Потене : под мишниците, разреден 50/50 с вода.

На база на тези рецепти може да си направите и смес от етерични масла, в базово масло, които ще имат подобни свойства.

Тъй като етеричното масло от обикновен пелин е забрането за масова употреба, просто направете вашия бленд без него. Ползвайте силно разредено и с мярка.



Запознайте се с токсичността на етеричните масла и опасностите, които крие неправилната им употреба преди да прибегнете до самолечение. Ако не сте сигурни в употребата на дадено масло и неговите свойства се консултирайте с нас на телефон 0888 345635 ! Регистрирайте се, за да получавате първи нашия бюлетин.

Библиография:

„Библиотека на Нацианалната Академия по медицина на Франция „

Книгата „Древни рецепти“

Лаборатоар Алто, „Практически наръчник за нашите активни съставки“

Dic­tio­n­naire Ency­clopédique de Sci­ences Médicales

1590 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page