top of page

Противовирусна ароматерапия - да продължим с етеричните масла, полезни срещу вирусите?

Актуализирано: 21.04.2020 г.

Доста говорим напоследък за КОРОНАВИРУСИ, а покрай тях забравихме за грипа, който също върлува и също взема жертви, и не от вчера...

Нека тук си припомним за още няколко анти-вирусни масла, с много добро действие, с които можем да се предпазим от грип и други вирусни инфекции.


Нека видим как етеричните масла действат срещу вирусите...


Знаем, че всички вируси са паразити!


Тъй като те не могат да се възпроизвеждат /реплицират/ сами, те имат нужда от "гостоприемна" клетка, на която да нарушат нормалните функции, и да я използват за своите цели, за своята репликация. Вирусите са изградени от генетичен материал, ДНК или РНК, и е "защитен" от протеинова обвивка. Когато попадне в организма, вирусът може да се "обвие" с мембрана, подобна на тази на нашите клетки и да стане невидим за имунната ни система, съответно "непобедим" за лекарствата.


Как етеричните масла действат при вирусни атаки
Ароматерапия и вируси

Как действат етеричните масла срещу вирусите?


Някои етерични масла имат невероятната способност да се закрепват върху външната мембрана на вируса и да пробият обвивката, която го защитава. Така "оголен" вирусът става видим за имунната ни система, която го разрушава. Това директно противовирусно действие на етеричните масла се комбинира с други техни свойства и ни помага да се борим с този вид инфекции.


Равинтсара, Равенсара ароматика, Евкалипт радиата, Саро, Чаено дърво, Лаврово дърво, Розово дърво, Хо, Мащерка линалол, Мащерка туянол, Палмароса, Ниаули, Каяпут, Мирта зелена, Розмарин цинеол, Канела клонки и Канела кора, Карамфил...те са ясни, непрекъснато говорим за тях и ги споменаваме в почти всички зимни блендове, но нека видим тези, които забравяме да споменем, но които имат също огромно значение в анти-инфекциозната, в частност анти-вирусната ароматерапия.


Започваме от Сладката майорана ( Origanum majorana ), която най-често споменаваме в синергиите за релакс, сън, Zen, хормонален баланс, но сме позабравили, за нейните невероятни противирусни свойства за УНГ сферата. Сладката майорана е доста ефикасна, в комбинация с други масла, и при варицела, както и при различни кожни проблеми като гъбички и псориазис.


Тук е мястото да споменем и още едно прекрасно масло, а именно етеричното масло от полегнал Хисоп (Hyssopus officinalis var. Montana). Знаем за свойствата на хидролата от полегнал Хисоп при проблеми свързани с УНГ инфекции, и особено подходящ за малки деца, но сега ще поговорим за етеричното масло от това нежно и прекрасно растение. То има невероятно действие при УНГ инфекции, бронхити, бронхиолит и грип. Особено добре действа като се вдишва или нанася чрез масаж върху кожата, разредено с подходящо базово масло.

Етеричното масло от полегнал Хисоп е подходящо и за кърмачета в определено разреждане, особено при бронхиолити.

Знаете ли, че това етерично масло е особено подходящо при астматици? Те могат да правят сухи инхалации с него.


Още едно много добро антивирусно масло е етеричното масло от Кориандър (Coriandrum sativum). Прекрасно за стимулиране на паметта, при умора, при храносмилателни проблеми и др., но изключително полезно за зимния период поради анти-инфекциозните си свойста, особено респираторни инфекции (бронхит, синузит, грип), уринарни инфекции...


За да се борим с вирусните инфекции, ароматерапията ни дава няколко способа:

- дифузията, тя е задължителна, за да обеззаразим въздуха и оздравим атмосферата*

- инхалацията /върху кърпа, с инхалерче, или с топла вода/

- нанасянето върху кожата /в определена концентрация и с определена честота, за да има ефект/

- вътрешне прием /само по предписание от ароматерапевт и само етерични масла, които са сертифицирани за вътрешна употреба, в определени дози и с честота по предписание/


*Нека обърнем внимание на някои важни подробности, за които също не говорим често, но които са много важни, особено в този момент. Когато говорим за терапевтична дифузия в ароматерапията, става въпрос за суха дифузия на етерични масла, особено при пандемия, и особено на обществени места. При ултразвуковата дифузия, дифузия с вода, концентрацията не е висока и въздухът не може да се насити толкова обилно с етерични масла, за да има терапевтичен ефект. Ултразвуковата дифузия, а и дифузията като цяло, е допълнение към антиинфекциозната терапия. Благодарение на ултразвуковите дифузори имаме възможност и да йонизираме, както и да овлажним въздуха, който дишаме.


Не можем да разчитаме само на дифузия, за да победим инфекцията, защото не инхалираме достатъчно количество етерични масла, за да стопираме заразата. Но с дифузора пречистваме въздуха от вируси, гъбички и бактерии и СТОПИРАМЕ ТЯХНОТО РАЗПРОСТРАНЕНИЕ.


Това става и посредством спрейове с етерични масла, които са перфектен начин да оздравим атмосферата.


Нашите бързи и лесни рецепти:


Грип и настинка, при първи симптоми :

Равинтсара 1 мл

Лавандула Истинска 1 мл

Базово масло черен кимион 8 мл


По 20 капки се нанасят на стъпала, гръб и гърди, като се редува, 5-6 пъти на ден за 3-5 дни. Дозата и честотата може да се коригират според състоянието.


Суха кашлица :

2 капки ЕМ Кипарис

10 капки масло от Лешник или Кайсия


Нанася се на гърба високо горе, или гърдите, 2-3 пъти на ден, за 5 до 7 дни.


Влажна кашлица :

2 капки Евкалипт радиата

6 капки Лавандула истинска

10 капки масло от Лешник или Кайсия


Нанася се на гърба, високо горе, или гърдите, 2-3 пъти на ден, за 5 до 7 дни.


За кърмачета и малки бебета препоръчваме ароматни хидролати, безопасни за употреба и без странични ефекти: нероли, лайка, маточина, розмарин, синчец, кипарис, тамян, равинтсара.


Внимание с бебета, деца, бременни жени, кърмачки, хора с хронични заболявания, хора с епилепсия и астма, както и хора с канцерогенни заболявания. За тези рискови групи може да направите допълнителна консултация с нас, за да модулираме съответната рецепта.


Напомняме, че преди всяка употреба на ЕМ трябва да правите тест за толерантност в свивката на лакътя.

Нашите съвети и рецепти не заменят посещението и консултацията с лекар!


Ако не сте сигурни в употребата на дадено масло и неговите свойства се консултирайте с нас на телефон 0888 345635 !



1355 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page