top of page

COVID-19 VS Етеричните масла

Актуализирано: 3.04.2020 г.


КОРОНАВИРУС ПРЕВЕНЦИЯ - практически съвети и рецепти за превенция на вирусни инфекции с етерични масла


Няма как да не говорим по наболялата напоследък тема, КОРОНАВИРУС COVID-19, както стана ясно, пандемията няма да бъде овладяна още дълго време, а пикът тепърва предстои.

За пореден път призоваваме да няма паника. Нека всички спазваме мерките за безопасност, нека бъдем дисциплинирани и не позволяваме на заразата да се разпространи в България.


Носете маски, на тях може да накапете смес от етерични масла, или да сложите медицинска марля напоена с 2-3 капки ЕМ. Така, освен естествена бариера срещу вирусите, вие ще може да инхалирате директно етеричните масла и да предпазите дихателната система.

Очакваме скоро такива „арома-маски“ да бъдат налични и при нас. Ще ви информираме своевременно как и откъде може да се снабдите с такива.



ОБЩИ СЪВЕТИ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ - COVID-19


1. Терапия с витамин D3: Възрастни и тийнейджъри: 2000 единици всяка сутрин, деца 400 единици всяка сутрин.

2. Терапия с липозомен витамин С или ацерола: 500 mg на ден за възрастни и тийнейджъри над 15 години.

3. Опитайте се да си осигурите здравословен сън: когато сте уморени отслабвате имунитета си.

4. Направете детокс на черния дроб с чайове, поне 8 дневен курс, или с етерични масла ( лимон, розмарин вербенон, морков, кервиз, девесил, мента...). Ако искате рецепти се свържете с нас за подробности, защото има някои специфики според състоянието на всеки човек.

Минете на по-ниско въглехидратен режим, като намалите тестените изделия и захари. Препоръчваме ви хипотоксичен режим, богат на антиоксиданти и минерали /цинкът е изключително важен в този случай/.

5. Направете всичко възможно да намалите напрежението и стреса, защото от състоянието на нервната система зависи и вашия имунитет. Етеричните масла дават прекрасна възможност да това.

Мислете положително, не оставяйте паниката и страха да ви завладеят. Не се поддавайте на създалата се психоза. Не подценявайте ситуацията, бъдете отговорни и спазвайте инструкциите за безопасност.


Какво може да направите, за да подсилите имунната система?


Дезинфекция на ръцете

Препоръчително е да миете ръцете си възможно най-често, със сапун и вода, както и да ги почиствате с хидроалкохолен дезинфекциращ разтвор или гел. Може да поставите 1 капка етерично масло от лаврово дърво върху дланите и да разтриете ръцете, за защита. Правете това 2-3 пъти на ден.


Засилване на защитните сили

Ето една рецепта на известната д-р по фармация Од Майар, едно от светилата в ароматерапията във Франция.


Рецепта за „Затворена защита на носа и УНГ пътищата“


Силно се препоръчва да впръскате маслен разтвор с разредени в него определени етерични масла, директно в носа, като използвате шишенце с назален накрайник, като този на спрейовете за нос (може да ги намерите в магазините за опаковки).

Защо да го правим? При контактът на етеричните масла с носната и дихателната лигавици се създава незабавен имунитет към патогените , благодарение на силните антиинфекциозни свойства на етеричните масла. Ароматният липофилен филм обгражда дихателната лигавица, за да намали шансовете за репликация на вируса. Фактът, че етеричните масла са липофилни им позволява да прекъснат обвивката и капсида на вируса, за да го унищожат.


Как да направите Защитен маслен ПРОТИВОВИРУСЕН спрей за нос – 30 мл:


ЕМ Лаврово дърво Laurus nobilis - 6 капки

ЕМ Равинтсара Cinnamomum camphora CT 1,8 cinеole – 6 капки

ЕМ Чаено дърво Melaleuca alternifolia – 6 капки

Допълва се до 30 мл с масло от невен или кайсиеви ядки

Ако нямате всичко необходимо, ние можем да го направим за вас.


Как се употребява този назален маслен спрей?

Когато сте на обществено място или сред повече хора, направете по едно впръскване във всяка ноздра, максимум до 3 пъти на ден (не се препоръчва за деца под 13-15 години, за астматици, епилептици, бременни, кърмещи жени, както и за хора с редовни кръвотечения от носа).

Важно е да се знае, че всички рецепти и блендове са с цел предпазване от COVID-19, както и за третиране при първи симптоми. Те са плод на личните разработки на д-р Од Майар, която иска да сподели своя опит в борбата с различни вирусни пандемии през годините.



Малко повече за маслото от лаврово дърво


ЛАВРОВОТО ДЪРВО Е МАСЛОТО, КОЕТО Е НЕЗАМЕНИМО ПРИ КОРОНАВИРУС. Това е маслото на победителите! Дали пък то няма да победи наистина този вирус?

Какво е важно да знаем за него? Етеричното масло от дафинов лист, или лаврово дърво, има имуностимулиращи свойства, то е природен антибиотик и действа именно при вируси с РНК, какъвто е коронавируса, причинител на остри респираторни синдроми.

Друго важно нещо, което го прави толкова специално в този случай е, че етеричното масло от лаврово дърво има тропизъм, афинитет, точно към белия дроб. То има анти-катарално действие и за горните, и за долните дихателни пътища, и е добър муколитик и експекторант, втечнява секрета и позволява отхрачването. Етеричното масло от лаврово дърво може да бъде използвано от всеки, от кърмачета до много възрастни хора, като се спазват протоколите и дадените разреждания. Позволено и при бебета, деца, бременни жени и кърмачки, както и при хора с неврологични заболявания.

ЕМ от Лавровото дърво има доказано силно анти-вирусно действие, доказано при предишни епидемии от коронавирус и грип.


Как да направим бленд с етерични масла при първи симптоми?

Първо да видим кои са те: висока температура, рязко отпадане на организма и загуба на тонус, суха кашлица, затруднено дишане!

Първият жест, който трябва да имаме е да носим маска и да не я сваляме, за да не разпространяваме заразата.


Може да направите следната смес от етерични масла, която е доказала своята ефикасност при Остър респираторен синдром SARS-CoV-2.


Сместта се прави във флакон 30 мл:

Смес № 1

ЕМ Лаврово масл: 10 мл

ЕМ Чаено дърво: 10 мл

ЕМ Мащерка линалол: 5 мл

ЕМ Копайба: 5 мл


или, още една смес, с лека модификация ва етеричните масла:

Смес №2

ЕМ Лаврово масл: 10 мл

ЕМ Чаено дърво: 10 мл

ЕМ Тамян картерии: 5 мл

ЕМ Джинджифил (от пресни корени или сушени корени): 5 мл


Задължителните масла тук са Лаврово и Чаено дърво, масло номер три може да бъде или мащерка линалол, или тамян олибан, а четвъртото масло може да бъде или копайба, или джинджифил.


Използваните етерични масла имат доказани анти-вирусни свойства, специално при коронавируси и грип, стимулиращи имунната система свойства, противокашлечни свойства, активиращи НК клетките свойства.

Противопоказания :

Деца под 7 години, бременност, кърмене, астма, алергия към някое от етеричните масла, атопична кожа и кожа с екзема, не се препоръчва в случай на епилепсия.

Начин на употреба при доказани симптоми (треска, грип, кашлица и отпадналост, задух, затруднено дишане):

Възрастни и юноши над 15 години: Нанасяйте 20 капки върху стъпалата, върху гърба и гърдите на всеки 30 минути, като разреждате нанасянията при подобрение. Редувайте мястото на приложение всеки път, за да не даде реакция кожата ви. Препоръчват се максимум 8 нанасяния на ден. Добавете малко кайсиеви ядки или базово масло от гроздови семки, ако кожата ви е чувствителна и реактивна.

Деца от 10 до 14 години: Нанасяйте 7 капки върху стъпалата или върху гърба, гърдите, на всеки час, като разреждате нанасянията при подобрение. Редувайте мястото на приложение всеки път, за да не даде реакция кожата ви. Препоръчват се максимум 5 нанасяния на ден. Добавете малко кайсиеви ядки или базово масло от гроздови семки, ако кожата ви е чувствителна и реактивна.

Деца от 7 до 10 години: Нанасяйте по 5 капки, разредени в същото количество растително масло от кайсиеви ядки върху стъпалата или върху гърба / гърдите, на всеки час, като интервалите се увеличават при подобрение на симптомите. Препоръчват се максимум 8 нанасяния на ден.

Ако няма подобрение след 5 часа може да нанасяте сместта ректално:

В тъмно стъклено шишенце от 100 мл разредете 10 мл от тази синергия от етерични масла в 90 мл мацерат от невен или кайсиеви ядки. Инжектирайте ректално 3 ml (доза за възрастни) от този бленд, като използвате пластмасова спринцовка (без игла, разбира се) 6 пъти на 24 часа. Да се прилага от 3 до 5 дни, ако е необходимо. Намалете прилагането до 5 пъти на ден на 3-ия ден, след това до 4 пъти на ден през оставащите дни.

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ : бременни жени, кърмачки, деца под 15 години.

В случай на доказана инфекция с коронавирус се препоръчва употребата на етерични масла с цел модулиране на възпалителната и имунната реакция и подпомагане на тялото да управлява по-добре имунния шок, както и да подпомогне възстановяването на организма и по-бързото отслабване на вируса.


ДИФУЗИЯТА на етерични масла също е задължителна с цел обеззаразяване на въздуха.

Етеричните масла подходящи за дифузия в тази случай са:

Чаено дърво, Равинтсара, Саро, Евкалипт радиата, Лавандула истинска, Лимонена трева, Лаврово дърво, Розмарин цинеол....

Дифузирайте по 10 минути с небулизатор на всеки 2 часа.


ВАЖНО! Оставаме на ваше разположение за консултация, пишете или се свържете с нас.

Очаквайта още актуални рецепти и информация.


Референции :


Ако не сте сигурни в употребата на дадено масло и неговите свойства се консултирайте с нас на телефон 0888 345635 !



Публикациите в този сайт нямат за цел да лекуват COVID-19. Към този момент няма доказано лекарство за този вид КОРОНАВИРУС. Публикациите вземат предвид опита на лекари, фармацевти и ароматерапевти при предни епидемии от коронавирус, като например САРС и МЕРС. Запознайте се с токсичността на етеричните масла и опасностите, които крие неправилната им употреба преди да прибегнете до самолечение.


1072 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page