top of page

Как да се пазим след карантината?

Карантината по повод пандемията COVID-19 е отменена, на този етап, но какво трябва да направим, за да намалим вероятността да се заразим с вируса?


Какви етерични, антивирусни масла да изберем, за да поддържаме имунитета в "изправност"?


Какво да направим когато свалим маските?

Как да си направим гел за дезинфекция на ръцете, според изискванията на СЗО, който да е ефикасен?

Много, много въпроси си задаваме...


  1. Важно е да се върнем към активен начин на живот, със спорт, активности на открито, много движение;

  2. Задължително е да балансираме своята психика и да се грижим да имаме здрав и качествен сън, който да ни осигури пълноценна клетъчна регенерация, детоксикация, жизнена енергия;

  3. Задължително е да се храним пълноценно и здравословно;

  4. Важно е да се погрижим да нашия имунитет с помощта на някои хранителни добавки /витамини и минерали, микроелементи и други/;

  5. Задължително е да мислим позитивно и да успокоим нервната система, а ароматерапията е чудесен начин за това.



Докато в началото на епидемията имаше много неивестни относно действието на етеричните масла върху вируса, сега вече има повече яснота - молекулите на етеричните масла определено действат, защото са фармакологично активни молекули, а в момента, редица държави правят и сериозни клинични проучвания по въпроса. Тъй като темата е дълга, ще направя допълнителен пост по този повод.


По време на 2-месечната карантина всичко се промени за много от нас. Обездвижването и липсата на активна физическа дейност сред природата, похапването пред компа или пред телевизора оказаха своето влияние...Всичко това се отрази не само на фигурата, но и на психиката, както и на всички процеси в организма. Сега сме уязвими и трябва да предприемем необходимите мерки.


Алтернативна защита от вируси с етерични масла
Противовирусна ароматерапия след карантина

Какво да правим? Как да се опазим? Как да намалим количетвтото на вирионите*?

Нашата цел е да намалим темпа на разпространение на заразата /като намалим количеството на вирионите*/ и така да увеличим шансовете да не се разболеем, а ако се разболеем да оздравеем бързо, както и да намалим интензитета на симптомите на заболяването. Това ваши за всички вируси и корона-вируси, не само за КОВИД-19.


* вирионите са формата, в която вирусите съществуват извън клетката на гостоприемника, най-просто казано


1- Спазване на дистанция, ограничаване на контактите, ПРЕВЕНЦИЯ!

Това е основното, което ще ни предпази от инфекция. Това е механична преграда срещу вируса, и тя е първото нещо, което трябва да изградим.


2- Носене на ръкавици в определени ситуации

Внимавайте да не си пипнете устата, носа, очите - в някои случаи носенето на ръкавици може да се окаже по-опасно...веднага ги свалете щом се приберете или влезнете в колата, например.


Същевременно трябва да имаме безупречна хигиена на живот. Ароматерапията осигурява добра защита и е в помощ на всички останали "ритуали" които рбва да правим дори след падане на карантината, а именно:


3- Дезинфекция на повърхностите

- Може да го направите с белина, въпреки, че има рискове от изгаряне и проблеми с дихателните пътища /особено при хора с астма/;

- Може да направите дезинфектант с етерични масла, но етеричното масло трябва да е поне 30%, а алкохолът да е 90 градуса /излиза доста скъпо/.


4- Дезинфекция на ръцете

Спазвайте съветите за често миене на ръцете със сапун и дезинфекция. Може спокойно да добавите етерично масло във вашия сапун за ръце, ако е течен - количеството е 2 мл на 500 мл течност. Маслото, което трябва да изберете е желателно да има противовирусни свойства.


Знаете ли, че корона-вирусът е по-чувствителен към сапун, отколкото към спирт и хлор?

Може да направите и сами своя дезинфектант, стига да спазите препоръчите на СЗО за това, а именно:

  • Алкохол /Етанол/ 96° - 83%

  • Кислородна вода на 3% - 4,17%

  • Глицерин - 1,45%

  • Етерични масла - 5% /чаено дърво, саро, лаврово дърво, равинтсара/

  • Дестилирана или преварена вода до 500 мл - до 100%


Може да сложите едно от горните етерични масла и в чист вид за дезинфекция на ръцете.



5- Предпазване на носа и устата - тук може да приложим силата на АРОМАТЕРАПИЯТА!


- Суха инхалация на ЕМ за защита на носа - смесете равни части евкалипт радиата, равинтсара, бял бор или балсамова ела, лимон. Може да слагате по 1-2 капки върху китката на ръката и да вдишвате дълбоко 5 пъти от сместта;


- Мокра инхлация /вода на 50-60 градуса/ вечер, преди лягане - с морска сол и етерично масло /максимум 1 капка за 500 мл вода/, или, още по-добре, 2-3 листа лаврово дърво, 1-2 щипки мащерка, риган и молска сол...Противопоказна за хора, които имат кръвотечение от носа!


- АРОМАТНА МАСКА ЗА ЛИЦЕТО - Тъй като трябва да носим предпазни маски, ето моят съвет:

Вземете си двупластова, трипластова масла, или такава с филтър. Ако има джобче може директно да направите филтър /от марля/ - за етерични масла, или етерични масла и прополис, който да пъхнете вътре след като накапете 1 капка от съответното етерично масло или смес /може да използвате горната, действа доста добре/. Така ще съчетаете аромата на етеричните масла и въздействието им върху вашата психика, с тяхното действие срещу вирусите.


- Може да си направите назален спрей за защита от COVID-19 и всякакви вируси:

  • 6 капки ЕМ равинтсара /при норма 1 мл = 30 капки/,

  • 6 капки ЕМ чаено дърво /при норма 1 мл = 30 капки/,

  • 6 капки ЕМ лаврово дърво /при норма 1 мл = 30 капки/,

  • до 30 мл базово масло от невен.

Този спрей може да се използва и за защита на лигавицата на устата!

Може да прочетете подробности и начин на приложение, както и противопоказания ТУК. Има подробни обяснения защо и как действа. Искам да споделя, че вече редица лекари и медицински лица, както и много други хора, го ползват успешно. А и напоследък излезнаха редица статии, в които е описано, че вирсът атакува носната лигавица най-напред и я прави уязвимо място.

Ако спазвате инструкциите и рецептата, ако нямате алергии или непоносимост към някоя от съставките, ако нямате кръвотечения от носа, няма да имате никакъв дискомфорт при прилагане на този спрей. Може да се използва 5 от 7 дни, по 2-3 пъти на ден, но само при нужда / когато сте сред хора, вътре или навън/.


6- АРОМАТНА ДИФУЗИЯ

На последно място в списъка, но не и на последно по значение! Честотата и количеството на етеричните масла за ароматната дифузия в период на пандемия, епидемия или просто за превенция, зависи от вида на дифузора, който имате.


Вариантите, които ще разгледам са два - небулизатор /дифузор с ефект вентури/ и ултразвуков дифузор.

Още сега искам да кажа, че преди да дифузирате трябва добре да проветрите, ПРЕДИ, а не СЛЕД ТОВА, защото иначе имате нулев ефект. Ароматните моликули трябва да се задържат във въздуха поне 30 минути, за да неутрализират вируси, бактерии, спори...

Ако има чувствителни хора е добре те да не са в помещението, докато дифузирате, а да дойдат след това.


Дифузор с небулизация /Вентури/ - препоръчва се дифузия по 10 минути на свеки два часа, ако имате електрически, който е с таймер го оставете да работи в рамките на един цикъл, обикновено той е два часа. Необходимо е да сложите поне 1 мл етерично масло, за да има желания ефект.

Дифузията тук е мощна, ефектът е незабавен, действието е силно и трайно. Може, обаче, да се раздразнят лигавиците, ако не подберете подходящите масла.

Проучванията показват, че с този тип дифузори се осигурява обеззаразяване на помещението до 80%, ако разбира се се ползват точните ЕМ.


Очаквани ползи:

  • мощна дезинфекция

  • ИНТЕНЗИВНА дифузия

  • обезмирисяване на помещението

  • интензивен аромат, който остава трайно

  • превенция на грипни и вирусни заболявания

Ултразвуков дифузор - препоръчва се дифузия 15-20 минути на всеки 1 ч. или час и половина; необходимо е да се сложат поне 20-25 капки при всяка дифузия, за да има ефект; целта е да се създаде ароматна микро-мъгла.


При този тип дифузия почти няма риск от нетолерантност и дразнене на респираторния тракт, освен за хора с астма, на които влагата пречи. Ултразвуковият дифузор трябва да е адаптиран към квадратурата и кубатурата на помещението.


Очаквани ползи:

  • оздравяване на въздуха в момещението

  • МЕКА дифузия

  • обезмирисяване на помещението

  • мек аромат, отпускане, уелнес

  • управление на стреса

  • препоръчителна употреба за бебета и малки деца

Кои етерични масла са подходящи за дифузия в този период?


  • всички етерични масла от иглолистни /за предпочитане е да се избягват кедровите дървета и туя, в чист вид/ - бор, ела, цуга, смърч, хвойна...

  • евкалипт радиата /глобулус не се препоръчва за честа дифузия, освен, ако не е смесен с други масла/

  • саро и равинтсара

  • ниаули, каяпут, чаено дърво

  • лимонета трева, литцея /върбинка лимонена/

  • розово дърво, дърво хо, лавандула

  • лимон, портокал, грейпфрут


Може да смесвате тези етерични масла, както решите и по ваш вкус. Така може да си направите различни брендове, с различно действие и свойства:


  • действащи върху имунитета и притока на кислород в организма -

  • пречистващи за атмосферата

  • ободряващи физиката и психиката


За финал бих искала да споделя една рецепта за успокоение на нервите и баланс на психиката и подтикване към позитивно мислене:

10-15 капки от сместта на накапват върху назален инхалер и се вдишват периодично пред целия ден.


На разположение сме при всякакви въпроси свързани с етеричните масла. При нас може да направите тест за алергии към всяко едно масло (до 10 масла, тестът е БЕЗПЛАТЕН ). Всеки ден, от 9.30 до 18.00 ч. може да направите безплатна кратка консултация по телефона, може да заповядате и в нашия офис, както и да се свържете с нас по имейл.

Ако искате да ви дадем указания за изготвяне на индивидуален бленд се свържете с нас.


Публикациите в този сайт нямат за цел да лекуват COVID-19. Към този момент няма доказано лекарство за този вид КОРОНАВИРУС. Публикациите вземат предвид опита на лекари, фармацевти и ароматерапевти при предни епидемии от коронавирус, като например САРС и МЕРС. Запознайте се с токсичността на етеричните масла и опасностите, които крие неправилната им употреба преди да прибегнете до самолечение.


158 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page