top of page

Храносмилане и ароматерапия

Доброто храносмилане е признак за добро здраве!


Всеки е чувал тази фраза и всеки от нас знае, че всичко започва от червата. Когато нямаме добро чревно здраве сме подтиснати, чувстваме дискомфорт, в лошо настроение сме, понякога имаме главоболие, дори мигрена. В интернет пространството има множество съвети как да се погрижим за чревната микробиота, но всеки от нас трябва да намери своя начин, защото чревната флора на всеки от нас е единствена и непотворима. Чувствителността е различна при различните хора и не може да се даде универсална рецепта, но има общи правила, които може да следвате.



Какво е микробиота?


„ЖИВОТЪТ НЕ Е ВЪЗМОЖЕН БЕЗ БАКТЕРИИ“ Луи Пастьор, 1885

Храносмилането, имунитетът, дихателният комфорт, красотата на кожата,

силуетът, настроението ... цялото ни здраве се контролира от микробиотата, или

по-скоро от нашите микробиоти, тъй като ние имаме няколко такива: чревни,

кожни, генитални, очни, на устната кухина,дихателни ... Ако не се погрижим за

тях, те могат да бъдат причина за наднормено тегло или рязко отслабване,

повтарящи се инфекции, алергии, диабет или депресия, запек, разстройство...

Микробиотата е съвкупността от микроби, които живеят върху нас (кожата) и в

нас (червата, белите дробове ...).

Научните изследвания не спират да потвърждават връзката на имунитета

ни с чревното здраве.

Над 70% от имунитета ни зависи от него.

Ето 3 прости метода, с които можем да се погрижим за чревното здраве, които могат да върнат усмивката на лицето ни:

1 – Пречистване и поддържане на чревната флора - Пребиотици (субстанция, която стимулира растежа и активността на добрите бактерии в нашите черва), не само като хранителна добавка, суровата храна също е пребиотик – чесън, лук, аспержи, листа от глухарче...списъкът е дълъг; - Пробиотици ( благотворни микроби, които подобряват чревния баланс и помагат за поддържането на добро здраве) под формата на ферментирали храни – кисело зеле, естествено ферментирали туршии, мисо, квас, истински ябълков оцет, комбуча, кефир... - Симбиотици ( комбинация от про- и пребиотик, която има за цел да подсилят или балансират микробиотата); както го подсказва и самата дума, става въпрос на симбиоза, такава роля в случая може да имат етеричните масла – риган, мащерка линалол, ким... 2 – Управление на стреса – има доста начини и методи за това, ето и някои, които смятам за много приятни и основни: - Ароматерапията на първо място, бих казала, защото има мигновено въздействие върху психикага и емоциите – петигрен бигарад, петигрен мандарина, петигрен лимон, лайка, сладка майорана, бергамот, иланг-иланг; - Движението и позитивното мислене, с които можем да направим емоционален детокс – йога, Qigong (Ци гун), медитация, спорт... - Сърдечна кохерентност, пранаяма дишане - Pranayama Exercises & Poses – за балансиране на сърдечния ритъм и регулиране на симпатиковата и парасимпатиковата нервни системи; - Балансирано хранене - стимулиране на нервус вагус с жива храна...

3 – Детокс на тялото и оптимизиране на имунитета - Чрез хранителен режим - С помощта на етерични масла и хидролати - С подкрепата на някои хранителни добавки

Все още не можем да кажем, между червата и мозъка, кой е "ШЕФ"? Знаем, че химията в червата програмира нашите мозъци, а дали червата наистина на нашият втори мозък, или те дирижират оркестъра на нашето здраве? Мозък – Черва, Черва – Мозък, връзката е двупосочна. Темата е доста обширна, но ще посоча няколко сайта, където може да намерите интересни статии и информация в тази посока.

ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ И ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ НА СЛЕДНИТЕ САЙТОВЕ: hNps ://hmpdacc.org/ , hNps ://www.gutmicrobiotaforhealth.com/metahit/ hNps ://www.biocodexmicrobiotains[tute.com/


Къде е мястото на ароматерапията относно чревното здраве, чревната микробиота?


Напоследък се забелязва една тревожна тенденция, бактериални инфекции, които навремето са били безобидни, стават хронични, нелечими, резистентни на всякакво лечение, дори смъртоносни. Странното е, че тези инфекции понякога са причинени от условно-патогенни организми, които естествено присъстват в нашето тяло /червата, кожата.../ - един такъв пример е Klebsiella pneumoniæ. - Klebsiella pneumoniæ – може да предизвика пневмонии, дори сепсис; - Escherichia coli – инфекции на уринарния тракт, понякога пиелонефрит, сериозни УНГ инфекции;

- Staphylococcus aureus – причинител на много вътрешно-болнични инфекции, много от нас си ги носят безсимптомно, този бацил прави невероятни бели; - Candida albicans – може да стане патоген при дисбаланс на нашата екосистема и да причини сериозни гъбични инфекции РАЗЛИКА МЕЖДУ АНТИБИОТИКА И ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА:

Анти-биотик = против живота;

Етерично масло = EU-biotic , благоприятства живота;

Етеричните масла НЕ унищожават микробиота;

Етеричните масла го пренареждат, освобождават го от патогените и го ХАРМОНИЗИРАТ


Тези рецепти и препоръчи не заменят консултаията с лекар, те са дадени само като информация. Внимание, маслата, които трябва да се ползват е задължително да са такива, които са годни за вътрешен прием!

За изготвяне на индивидуални протоколи може да се свържете с нас.


Ментата не се препоръчва, ако страдате от артериална хипертония, при бременност, кърмене и за деца под 6 години, при хора с епилепсия. Не се препоръчва и за хора, които нямат жлъчка, поради това, че силно стимулира секрецията на жлъчен сок.

Това важи за ментата във всички синергии, които са описани.


Когато използвате етерични масла е добре да се прави почивка /терапевтичен прозорец/. За различните терапии той е различен, поради тази причина, е необходимо да се обърнете към ароматерапевт. В общия случай след всеки 5 дни, 2 дни се почива.


1- Устна кухина


Чаено дърво - кариеси, зъбен камък, дезинфекция, антибиотично действие

Лимон - стягане на венците и пародонтит, дезинфекция

Карамфил - антисептично, при афти и възпаления

Лаврово - успокояващо, обезболяващо при афти и възпаления


Рецепта за превенция от кариес: 1 капка ЕМ от чаено дърво върху пастата при всяко миене на зъбите, осигурява перфектна защита от кариес.


Рецепта при афти:

- 1 капка ЕМ от лаврово дърво, смесено с 2 капки базово масло от кокос се нанася върху афтата до подобряване, поже на де третира до 5-6 пъти на ден.

- Може да смесите 8 капки ЕМ чаено дърво с 2 капки карамфил и да нанасята през деня върху афтата.


Рецепта при недостатъчно слюноотделяне:

- 1 капка ЕМ естрагон, или 1 капка ЕМ мента, върху обратната страна на ръката - ближе се постепенно, докато се поеме цялата капка.


2- Стомах


Мастиков храст /налично при нас на цена от 45 лв за 5 мл/ - гастрит, увредена стомашно лигавица, и извън това - разширени вени, венозен застой, тромбофлебит;

Мента лютива - при гадене и повръщане, както и при гастро-езофагиален рефлукс, при повишена киселинност на стомаха - 1 капка ЕМ мента върху езика до 3 пъти на ден

Лимон - при гадене и повръщане, както и при гастро-езофагиален рефлукс - 1 капка върху езика по 2-3 пъти на ден, подходящо е и за деца и за бременни жени в тепапевтичните дози.

Джинджифил - при повищена киселинност, при подуване на стомаха

Тропически босилек - при спазми, при повишена киселинност на стомаха;

Кардамом - при подуване на стомаха и при лошо храносмилане

Естрагон - при хълцане, подуване на стомаха, лошо храносмилане

Зелена глина /може също да я намерите при нас на цена от 4 лв за 100 грама, достатъчна за 1 месец лечение/ - прави се глинена вода, която се пие всеки ден.


Рецепта при повишена киселинност /трябва да сте сигурни, че имате такава, киселините и гастро-езофагиалния рефлукс не са достатъчен показател, защото може да имате и ниско-киселинен стомах при тези симптоми/:

ЕМ Мента пиперита /лютива/ - 2 мл

ЕМ Джинджифил - 2 мл

ЕМ Тропически босилек 4 мл

1-2 капки се слагат в глинена вода /200 мл/, която се изпива на два приема - сутрин и вечер

Може да смесите 4-5 капки с 1 мл базово масло от кайсия и да се направите масаж в областта на стомаха вечер, след хранене.


Рецепта при подуване на стомаха - аерофагия /внимание, корем и стомах не са едно и също, добре е да разграничите симптомите/:

Лютива мента - 0,5 мл

Динджифил - 2 мл

Естрагон - 2 мл

Кардамом - 0,5 мл

Допълнете с базово масло от кайсиеви ядки до 10 мл

Може да правите масаж на стомаха след хранене с 8-10 капки от сместта, или да приемате по 4-5 капки от нея след всяко основно хранене.



Забележка: ако имате спазми и болки, може да замените ЕМ Естрагон с ЕМ Тропически босилек


2- Черва

Тук етеричните масла са изключително многобройни, за различните патологии комбинациите са различни. За да се изготви качествена комбинация трябва да се вземат предвид индивидуалните особености на човека.

При синдром на раздразненото дебело черво, сериозни дисбиози и други проблеми е редно да направите индивидуална консултация, за да се определи ароматния протокол според вашия случай.


Кои са най-често използваните:

- канела цейлонска кора - при инфекциозна диария, спира диарията - 1 капка с базово масло х 2 пъти за деня, еднократно;

- лаврово масло - пречиства чревната флора, противогъбично;

- кориандър - невро-вегетативен регулатор, противогъбичен, спомага за пречистване на чревната флора;

- мащерка линалол - невро-вегетативен регулатор, антибактериална, анти-ферментационна;

- лимонена трева - прачиства чревната флора, дренира лимфата;

- куркума - противовъзпалителна за чревната стена;

- джинджифил - противовъзпалителен за чревната стена;

- мента лютива - противовъзпалителен за чревната стена;

- бурбонски здравец - невро-вегетативен регулатор, ендокринен регулатор;

- римска лайка - невро-вегетативен регулатор, обезболяваща и анти-спазмолитична;

- сатуреоидна мащерка - регулатор на панкреаса, невро-вегетативен регулатор

- петигрен бигарад - невро-вегетативен регулатор, спомага за секрецията на серотонин;

- тропически босилек /с метил-хавикол/ - регулира транзита, анти-спазмолитичен

- естрагон - регулира транзита, има обезпобяващо и спазмолитично действие;

- ким - регулира транзита

- розмарин вербенон - регулира транзита, пречиства черния дроб, балансира хормоните...


Ето и една рецепта за регенерация на микробиота на червата:

Равни части от следните ЕМ - по 5 мл от всяко: лаврово дърво, Лимонена трева, Мащерка линалол, Куркума лонга, Джинджифил

До 100 мл се допълва с базово масло от Черен Кимион.

Правят се капсули, които побират 1 гр вещество /големи/, и се приемат на всяко хранене, х 3 пъти на ден, за 20 дни в месеца. Това лечение се провежда в продължение на 2 месеца.

Може да го допълните, в периода на почивка, с про и пре-биотици, като ги редувате.


Обръщам внимание, че е важно етеричните масла, които ползвате да бъдат освен висок клас, с ХЕМОТИП, както и органични или от диви култури, за предпочитане, за да са чисти от пестицити и всякакви тежки метали.

За информация: не е все едно каква е мащерката ви, както и какъв е розмарина или ригана. Той трябва да бъде точно такъв, какъвто е описан в рецептата. Ако имате съмнения може да се консултирате с мен.


Ето тук има и полезна информация относно хемотипа на маслата и тяхното качество.


Внимание с бебета, деца, бременни жени, кърмачки, хора с хронични заболявания, хора с епилепсия и астма, както и хора с канцерогенни заболявания. За тези рискови групи може да направите допълнителна консултация с нас, за да модулираме съответната рецепта.


Напомняме, че преди всяка употреба на ЕМ трябва да правите тест за толерантност в свивката на лакътя.

Нашите съвети и рецепти не заменят посещението и консултацията с лекар!


Ако не сте сигурни в употребата на дадено масло и неговите свойства се консултирайте с нас на телефон 0888 345635 !









220 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page